18 Ekim 2022 15:06
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2022 23:35

Fransa’da insanca yaşam için grev ve protestolar

Fransa’da sendikaların çağrısıyla birçok sektörde iş bırakan işçi ve emekçiler, enflasyon ve hayat pahalılığına karşı sokağa çıkıp Macron hükümetinin ekonomi politikalarını protesto etti.

Fotoğraf: @cgtexxonmobil/Twitter (Arşiv)

Paylaş

Fransa’da bugün genel grev günü. Sendikaların çağrısıyla birçok sektörde iş bırakan işçi ve emekçiler enflasyon ve hayat pahalılığına karşı ve Macron hükümetinin ekonomi politikalarını protesto etmek için sokağa çıktı.

Ülkede iki haftadır uzun süredir yüzde 10 zam talebiyle grevde olan enerji işçilerine yönelik hükümet baskıları tepkilere neden oluyordu. İşçilerin örgütlü olduğu Genel İş Konferedarasyonu (CGT) bütün sektörleri greve ve sokak eylemlerine çağırmıştı.

Çağrı üzerine bugün Paris'te İtalya Meydanı'nda yerel saat ile 14.00'te başlayan gösteri, Vauban Meydanı'nda sona erdi. Fransa’nın 200 ayrı yerinde eylemler düzenlendi.

DEMİRYOLU İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Grev nedeniyle Paris’teki metro trenlerin üçte biri iptal edildi. Kuzey Garı önünde toplanan yaklaşık 150 demiryolu işçisi, talepleri karşılanıncaya kadar grev yapacaklarını ilan etti.

İşçiler yarın da grevi sürdürecekler.

İşçilerin talepleri arasında en düşük ücretin 2 bin avro olması, tüm çalışanlara 500 avro net zam yapılması ve ücretlerin enflasyona endekslenmesi yer alıyor.

Paris’te yine demir yolu işçilerinin Lyon Garı’nda düzenlediği grev oylamasında bir konuşma yapan Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin lideri Jean-Luc Mélenchon, Fransızları bir blok halinde hükümetin karşısında durmaya çağırdı. 

REAKTÖRLER DURDU

18 nükleer santralden 10’unda grev devam ederken bazı reaktörler durdurulmak zorunda kaldı.

GÖÇMEN İŞÇİLERE MÜCADELE ÇAĞRISI

Mülteci ve göçmenler arasında örgütlü 139 dernek ve kollektif de “kağıtsız işçilerin” talepleri için greve çağrı yaptı.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da (DİDF) bir çağrı yayınlayarak, Türkiye kökenli emekçileri mücadeleye katılmaya davet etti.

EĞİTİMCİLER DE GREVE KATILDI

Eğitimde de grev etkili oldu. Binlerce öğretmenin de katıldığı greve, meslek lisesi öğretmenlerinin katılımı dikkat çekti. Eğitim Bakanlığının verilerine göre meslek liselerinde katılım yüzde 20’yi aşmış durumda.

Hükümetin hazırladığı yeni "meslek reformu" paketini eleştiren sendikalar, meslek eğitiminin patronların inisiyatifine bırakıldığını söylüyorlar. Lise ve üniversite öğrencileri de boykot ve blokajlarla büyük oranda eylemlere katıldılar.

Grev ve yürüyüşlerde öne çıkan talepler asgari ücretin artırılması, ücretlerin enflasyona endekslenmesi, işyerlerinde personel sayısının arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile zenginlere servet vergisi.

HÜKÜMET "ZORLA ÇALIŞTIRMA" DATAYIYOR

Totalenergies ve Exxonmobil petrol rafinerinin grevlerinin yayılması ve etkisini tüm sektörlerde göstermesi üzerine Macron hükümeti, “zorla çalıştırma” uygulamasını yaygınlaştırmaya çalışıyor.

Hükümet sözcüsü Olivier Véran, bu sabah France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada ülkenin ekonomisin işlemesini sağlamak için daha fazla “zorla çalıştırma” kararı alabileceklerini söyledi.

Diğer yandan İçişleri Bakanı Gerard Darmanin ise patronlara çağrı yaparak ücretlerin iyileştirilmesini istedi. İşçiler ise asgari ücretin artırılması için ısrarlılar.

(Paris/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Murat Yüksel: Madenlerde insan sağlığı hiçe sayılıyor

SONRAKİ HABER

Berfin Emektar: Festivallerimizi de yapacağız, oyunlarımızı da sergileyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...