02 Ocak 2023 21:07

İzmir Emek ve Özgürlük İttifakı ve İSİG: İşçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri derhal uygulansın

Emek ve Özgürlük İttifakı ve İzmir İSİG Meclisi, İzmir’de son bir haftada farklı iş kollarında yaşanan iş cinayetlerine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Emek ve Özgürlük İttifakı ve İzmir İSİG Meclisi, İzmir’de son bir haftada farklı iş kollarında yaşanan iş cinayetlerine tepki gösterdi.

Bornova’da bulunan Viven Tower önünde yapılan açılmaya HDP Milletvekilli Musa Piroğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği de destek verdi.  

Açıklamada, “Viven Tower, PETKİM, İZBAŞ, motokurye.. İşçilerin katili sermaye düzeni” ve “Kaza değil cinayet” yazılı pankartlar açılırken, sık sık “Kaza değil cinayet, sorumlusu hükümet”, “AKP'den hesabı emekçiler soracak”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

“BİR HAFTADA 9 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ”

İttifak adına açıklamayı Mizgin Sümbül okudu. Son bir hafta içinde 9 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Sümbül, “Kârından feragat etmemek için gerekli önlemleri almayan patronlar, onları denetlemeyen ve gerekli yaptırımları uygulamayan devlet, sorumluları bulup gerektiği gibi soruşturmayan ve cezalandırmayan yargı bu ölümlerin suç ortağıdır” dedi.

“İŞ CİNAYETLERİ SON BULSUN”

Sümbül, “Artık yeter! İşçileri göz göre göre öldüren bu düzene dur diyelim. İş cinayetleri son bulsun. Yaşanan iş cinayetlerinde ihmali olan tüm sorumlular yargılansın. İşçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri derhal uygulansın. Yaşanan iş cinayetlerinin takipçisi olacağımızı, sorumlularının peşini bırakmayacağımızı buradan ilan ediyoruz. İş cinayetlerinde gerekli tedbirleri almayanlardan, göz yumanlardan, ödül gibi ceza verenlerden hesap sormak için örgütlenelim, mücadele edelim. İş cinayetlerinin olmadığı eşit, özgür, insanca bir yaşamı birlikte kuracağız” diye konuştu.

“İŞ CİNAYETLERİNİN SORUMLUSU SERMAYE VE DEVLETTİR”

İzmir İSİG Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Güven ise, “2022’de en az 1800 işçi hayatını kaybederken İzmir’de de en az 90 işçi çalışırken iş cinayetlerine kurban gitti. Sermaye daha fazla kâr ve düşük maliyet için işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerini almamayı, devlet ise denetlememeyi tercih ediyor. İSİG Meclisi olarak sermayenin ve devletin yaşanan iş cinayetlerinin tek sorumlusu olduğunu, işçi kardeşlerimizi kendi çalışma koşullarını iyileştirebilecekleri, denetleyebilecekleri, hesap sorabilecekleri örgütlü sendikal mücadelede birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

“ESAS SORUMLULARIN PEŞİNE DÜŞÜN”

Ayrıca İş Güvenliği Uzmanları Birlik Platformu da Viven Tower önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Ümit Turan, “Bizim güvenlik kültürü anlayışımız, işverenin güvende ve keyifte olmasıdır” diyerek, iş güvenliğine ilişkin alınmayan önlemlere dikkat çekti.

“İşveren ya da vekilinin, parasını ödeyerek aldığı İSG hizmetinden bu ülke ne beklemektedir?” diye soran Turan şunları söyledi; “Önlenebilir kazalar, işverenlerin ve vekillerinin risklere karşı önlem almaması sonucu önlenemiyor ve devlet kurumu işverenin insafına bıraktığı iş güvenliği uzmanından işvereni yönetmesini bekliyor. Fikret Kamil Aydın isimli meslektaşımızı serbest bırakın. Esas sorumluların peşine düşün ve iş güvenliği uzmanlığı mesleğini işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak nitelendirerek 6331 Sayılı Kanun’u değiştirin. Yoksa daha pek çok işçi kardeşimiz hayatını güvensiz ortamlar yüzünden kaybedecek.” (İzmir/EVRENSEL)

 

Reklam