27 Aralık 2022 12:54

Gazeteci Ömer Çelik'ten AYM'ye ihlal başvurusu: "Keyfi ve siyasi bir bakış açısıyla hareket edildi"

Redhack davasında hakkında hapis cezası verilen gazeteci Ömer Çelik, Anayasa Mahkemesine başvurdu. Çelik’in avukatı, keyfi ve siyasi bir bakış açısıyla hareket edildiğini söyledi.

Ömer Çelik | Fotoğraf: MA

Paylaş

Gazeteci Ömer Çelik, eski Enerji Bakanı Berat Albayrak’a ait elektronik postaları haberleştirdiği için gözaltında kötü muameleye maruz kalması ve hakkında verilen hapis cezasına ilişkin Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuru yaptı.

Mezopotamya Ajansında yer alan habere göre; Redhack tarafından sızdırılan Berat Albayrak’a ait elektronik posta bilgilerini haberleştiren Ömer Çelik, 24 Aralık 2016’da Diyarbakır’da bulunan evine yapılan polis baskını ile gözaltına alındı. “Örgüte üye olmak” ve “Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek” iddialarıyla 24 gün boyunca İstanbul Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutuldu. Çelik’e bu süre zarfında gözaltında aşağılayıcı ifadeler ve kötü muamelede bulunuldu.

17 Ocak 2017’de Dicle Haber Ajansında (DİHA) yayımlanan haberleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek cezaevine gönderildi. 23 Haziran’da iddianamesi düzenlendi. 24 Ekim’de görülen ilk duruşmada Çelik tahliye edildi.

31 Aralık 2021’de görülen karar duruşmasında ise Çelik’e “Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek” iddiasıyla 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen cezanın 17 Kasım 2022’de onanmasının ardından Çelik’in Avukatı Özcan Kılıç, AYM başvurdu.

İHLALLER ZİNCİRİ

Başvuruda, soruşturma ve kovuşturma sürecinde Çelik’e yöneltilen suçlamalara dikkat çekildi. Bu suçlamaların dayanıksız ve asılsız olduğunun tespit edildiği belirtilen başvuruda, Çelik’in gazeteci olduğu ve Anayasa ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) güvence altında olan adil yargılama, kişi özgürlüğü, aile ve özel hayata saygının yanı sıra basın ve ifade özgürlüğü hakkının kullanımının ihlal edildiği kaydedildi.

Başvuruda, Çelik’in “işkence, aşağılayıcı-onur kırıcı ve kötü muamele yasağı” ve “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü”ne yönelik haksız, ölçüsüz, temelsiz ve doğrudan müdahaleler olduğu tespitine yer verilerek Anayasa’nın birçok maddesinin açıkça ihlal edildiği belirtildi. 

YARGILAMA SİYASİ

Başvuruda, yargılama boyunca gerçekleştirilen işlemlerin, usul yasa ve hukuk kurallarına aykırılıklar içerdiği, bu durumun kolluk fezlekesi, iddianame ve esas hakkındaki mütalaada açıkça görüldüğü, suç tipinin kasıtlı biçimde katalog suç kapsamında gösterildiği, suçun nitelendirilmesi ve delillerin değerlendirilmesinde sübjektif, keyfi ve siyasi bir bakış açısı ile hareket edildiği belirtildi.

Başvuruda, “Özellikle dosyada şikayetçi ve müdahil olan kişinin Bakan ve yine Cumhurbaşkanı'nın damadı sıfatlarını taşıyor olmasının, başvurucuya yönelik uygulamalarda ‘etkili ve belirleyici’ olduğu açıktır. Nitekim aynı, benzer durumlarda açılan başka soruşturmalarda yapılan işlem ve uygulanan prosedürler karşılaştırıldığında, uygulamaların hukuka aykırı, ayrımcı, ölçüsüz, haksız ve dayanaksız olduğu açıkça görülmektedir” diye kaydedildi.

"TUTUKLAMA KARARININ ASIL SEBEBİ MUHALİF OLMASI"

Çelik'in "muhalif gazeteci" olduğunun altı çizilen başvuruda şöyle denildi:

“Soruşturma ve tutuklama kararının asıl ve temel sebebinin, profesyonel bir gazeteci olarak muhalif olarak tanımlanan bir basın kuruluşunda haber müdürü olarak görev almış olması, Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan olayları, farklı bir bakış açısı ile ele alarak değerlendirmesi, muhalif ve resmi politikaları muhalif bakış açısı ile yorumlayarak haberleştirmesidir. Bir gazeteci olarak toplumun, bireylerin, iç ve dış kamuoyunun, güncel gelişmelerden haberdar olmasını, bilgilenmesini sağlamak amacıyla yaptığı haberlerin ‘yasa dışı silahlı örgüt üyesi’ suçlamasına gerekçe yapılarak soruşturulması, gözaltında uzun süre tutulması, tutuklanması ve mahkumiyetine gerekçe yapılması basın, ifade ve düşünce özgürlüğü kullanma hakkının açıkça ihlalidir.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlık kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankası oluşturacak

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de okul çevrelerinde kız çocuklarına cinsel tacizde bulunan şüpheli tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...