21 Aralık 2022 16:17

İMO Adana Şubesi: İnsan onuruna yakışır şartlarda çalışmak istiyoruz

İMO Adana Şube “İnşaat Mühendislerinin İstihdamı, Çalışma Koşulları ve Özlük Hakları” kampanyası yaptığı açıklamada; İnsan onuruna yakışır şartlarda çalışmak istiyoruz” dedi.

İMO Adana Şubesi: İnsan onuruna yakışır şartlarda çalışmak istiyoruz

Fotoğraf: Evrensel

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, inşaat mühendislerinin yaşadıkları işsizlik, güvencesiz çalışma gibi koşulların ortadan kaldırılması; insan onuruna yakışır şartlarda, mesleğin hak ettiği itibarla yaşama talebi ile genel merkez ve 26 şubesi ile birlikte başlattığı kampanya konusunda şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Mevcut ekonomik kriz ve dizginlenemeyen kar hırsı nedeniyle mühendislerin işsizlik ve düşük ücretlerle yüz yüze bırakıldığını ifade eden İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur; “Ülkenin dört bir yanındaki üniversitelerden bilimi ve tekniği; toplumun hizmetine sunmak, güvenilir mühendislik hizmetlerini her bir vatandaş için ulaşılabilir hale getirmek; bununla birlikte insan onuruna yakışır şartlarda çalışmak ve mesleğin hak ettiği itibarla yaşamak istiyoruz” dedi

“GENÇ MÜHENDİSLERE İSTİHDAM ALANI SAĞLANSIN”

Kampanya kapsamındaki  talepleri aktaran İMO Adana Şube Sekreteri Mazlum Sevincek, genç inşaat mühendislerinin karşı karşıya kaldığı en yakıcı problemin işsizlik olduğuna dikkat çekerek sorunun çözülmesi için kamuda ve özel sektörde istihdam alanları yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Bunun için kamuda genç mühendis istihdamının zorunlu hale getirilmesini, işin nitelik ve hacmine uygun sayıda genç inşaat mühendisi istihdamı ihale şartları içerisinde yer almasın istedi.

“KAMUDA TAŞERONLAŞMAYA SON VERİLSİN”

Kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmesi gerektiğinin altını özellikle çizen Mazlum Sevincek, “Taşeron olarak çalışan meslektaşlarımız kadroya geçirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşları, ihtiyaç duydukları mühendislik hizmetlerini taşeron ve müşavir firmalardan değil, halihazırda çoğunluğu boş olan mühendis kadrolarına yapılacak adil ve şeffaf inşaat mühendisi atamaları ile oluşturulacak öz kaynaklarından temin etmelidir” dedi.

“KAĞIT ÜZERİNDE ŞANTİYE ŞEFLİĞİNE SON VERİLSİN”

Sevincek’in paylaştığı talepler arasında bin 500 metrekare üzerindeki her şantiyede bir şantiye şefi ve bu sınırın üzerine çıkıldığı durumlarda şantiye şefinin kağıt üzerinde gösterilmesine izin verilmemesi ve tam zamanlı şantiye şefleri istihdam edilmesi kampanyanın önemli talepleri arasında yer aldı.  

Özel sektörde inşaat mühendislerine yaptıkları işe uygun meslek kodu ve en az TMMOB tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı, yapı denetim hizmetlerinin kamu görevi sayılarak bu görevi yapanların kamu görevinden doğacak güvence ile koruma altına alınmaları,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin çalışma koşulları ve sürelerini denetlemesi, fazla çalışmaların ödenmesi, tüm çalışanlar için işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin azami hassasiyetle yerine getirilmesi kampanyanın öne çıkan diğer talepleri oldu.  (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et