09 Aralık 2022 16:39

ABD: İsveç ve Finlandiya'yı çok yakında NATO üyesi olarak göreceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşları Washington'da ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, "Çok yakında onları NATO üyesi olarak göreceğiz" dedi.

Antony Blinken | Fotoğraf: U.S. Department of State/Flickr

Paylaş

 

Batı'nın Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya üye yapma çabaları sürerken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Washington'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, bu yılın başlarında her iki ülke tarafından Türkiye'ye verilen taahhütlerin "büyük ölçüde yerine getirildiğini" söyledi. Haavisto, İsveç ve Finlandiya'nın şubat ayına kadar NATO'ya katılacağını umduğunu belirtti. Türkiye'de seçimlerin olacağını hatırlatan Haavisto "Umudumuz bu kararın Türkiye'den bir an önce gelmesi. Hâlâ eksik olan şey net bir tarih ve Türk parlamentosunun bu konuyu ele almak için net bir planı" diye konuştu. 

 

İsveç Dışişleri Bakanı Billström de "Üçlü muhtıranın şartlarının yerine getirilmesi İsveç'te anayasa, mevzuat ve hukuk kurallarının temel ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmelidir. Bu da Türk hükümetinin çok iyi bildiği bir şeydir. Bu sınırlar içinde her şey yerine getirilecektir" değerlendirmesinde bulundu. İsveçli Bakan, bu konuda yakında Ankara’yı ziyaret edeceğini de ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da "Türkiye bu süreçte önemli güvenlik kaygılarını dile getirdi. Her iki ülke de bu endişeleri somut adımlarla gidermek üzere Türkiye ve NATO’yla angajman kurmayı başardı. Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri gidermek için iki ülkenin somut adımlar attığını gördük. Bu yüzden bunun ilerleyeceğinden eminim. Uygun bir süreçte ilerliyor ve çok yakında onları üye olarak göreceğiz" diye konuştu. 

Blinken, "NATO'nun Finlandiya ve İsveç'i yakında resmen üye olarak kabul edeceğinden eminim" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de yargılanan hak savunucularının davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Vakıflara 19 yılda 12 milyar aktarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...