09 Aralık 2022 16:16

Sinemacılardan "Kurak Günler" çağrısı: Sinema tarihine geçecek vahim bir sansür vakası

Çok sayıda sinemacı ortak açıklama yaparak, Kültür Bakanlığına "Sinema tarihine vahim bir sansür vakası olarak geçecek bu hatadan dönmeleri" için çağrı yaptı.

Emin Alper, Altın Portakal töreninde | Fotoğraf: Mustafa Çiftçi/AA

Paylaş

Çok sayıda yönetmen, oyuncu, senarist ve yapımcıların aralarında bulunduğu sinemacılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının Emin Alper’in "Kurak Günler" filmine verilen çekim desteğini "faiziyle" geri istemesine tepki gösterdi. Açıklamada "Sinema tarihine vahim bir sansür vakası olarak geçecek bu hatadan dönmeleri" için çağrı yapıldı.

"SİNEMA TARİHİNE GEÇECEK KARA BİR LEKE"

Açıklamada ayrıca 2004 yılında başlayan uygulamalarla sinema desteklerinin sistematik biçimde yaralandığı ve sinema fonunun meşruiyetinin zedelendiği belirtildi. Çok sayıda imzacının sosyal medya hesaplarında da paylaştığı açıklama şu şekilde:

"2022 yılında, dünya galasını Cannes Film Festivali’nde yaparak ülkemizi ulusal ve uluslararası festivallerde başarıyla temsil eden ve ödüller kazanan Emin Alper’in yönetmenliğini yaptığı “Kurak Günler” filmine Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından verilen yapım desteğinin, Destekleme Kurulu kararı olmaksızın Bakanlık kararıyla, geri istendiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu, sinema tarihimizde kara bir leke olarak yer edecek bir sansür vakasıdır. Bu kararla birlikte 2004 yılında başlayan sistematik sinema destekleri ve oluşturulan destekleme sistemi büyük bir yara almış, sinema fonunun meşruiyeti zedelenmiştir.

Satılan sinema biletlerinden elde edilen gelirlerle oluşturulan ulusal bir sinema fonunun bürokratlarının ve memurlarının uluslararası teamüllere aykırı bu kararı alma yetkisi olamaz. Son Destekleme Kurulu toplantısında ‘Kurak Günler’ ile ilgili böyle bir kararın alınamayacağının anlaşılması üzerine Sinema Genel Müdürlüğü konuyu gündemden çıkararak Destekleme Kurulu’nu tamamen devre dışı bırakmıştır.

Bakanlık tarafından verilen bu kararın öncelikle anayasamızın ifade ve düşünce özgürlüğünü güvence altına alan 26. maddesine ve sanat eserleriyle sanatçının devlet tarafından desteklenmesine dair 64. maddesine aykırı olduğunu hatırlatmak isteriz.

Bakanlığın, tamamlanmış ve başarılı olmuş bir filmden desteğini geri isteme kararı, siyasal baskılardan tümüyle bağımsız özerk bir ‘Ulusal Sinema Merkezi’nin’ kurulması ve sinema sektörü bileşenleri tarafından yönetilen bir destekleme fonunun oluşturulması konusundaki aciliyeti bir kez daha gündeme getirmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün mevcut yönetimini sinema tarihimize vahim bir sansür vakasıyla geçmelerine neden olacak bu hatadan dönmeye ve verilen kararı iptal etmeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm sektör bileşenlerini siyasetten uzak özerk bir destekleme sisteminin kurulması için göreve çağırıyoruz."

NE OLMUŞTU?

Altın Portakal'da En İyi Yönetmen Ödülü dahil dokuz ödül alan Kurak Günler'in yönetmeni Emin Alper, 8 Ekim'deki ödül törenindeki konuşmasıyla izleyicilerinin gönlünde bir kez daha taht kurdu. İktidarı ve iktidar medyasını rahatsız eden konuşmada Alper, Boğaziçi Direnişi'ne ve Gezi Davasında tutuklananlara selam gönderdi.

"HATIRANIZIN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLEN KİMSEYİ BULAMAYACAKSINIZ"

Alper, törendeki konuşmasında Boğaziçi direnişine selam göndererek “Ben sinema okumadım, Boğaziçi Üniversitesinden mezunum. Yönetmen olmamda Boğaziçi Üniversitesinin üzerimde inanılmaz bir katkısı vardır, özellikle Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübünün ve daha sonra master, doktora yaptığım yıllardan Mithat Alan Film Merkezinin. Rektörlük kararıyla görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü Yönetim Kurulu ve Mithat Alan Film Merkezi... Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum gerçekten utanıyorum, bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan bu hayasız saldırıdan gerçekten utanıyorum ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor, Boğaziçi Üniversitesi kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak; Gezi direnişçileri kazanacak, hemen yanı başımızda işgalci diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak, zalim Mollalara karşı direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunu söylüyor 'kazanamayacaksın' diyor. Tarih sizin yanınızda değil insanlığın özgürlük talebini susturamayacaksınız, kazanamayacaksınız ve yıllar sonra hatıranızın önünde saygıyla eğilen kimseyi bulamayacaksınız” ifadelerini kullandı. 

İKTİDAR MEDYASI HEDEF GÖSTERDİ

Konuşmanın ardından iktidara yakın medya derhal harekete geçti. Sabah gazetesi, "Devletten para alıp devlete çakan ikiyüzlüler” diye manşet attı. Aydınlık gazetesi de “Altın Portakal Washington portakalı oldu” başlığını kullandı.

Hedef gösterme haberlerinde devlet desteğinin geri alınması istendi.

"HEPİMİZİN VERGİLERİ İLE OLUŞTURULMUŞ BİR FONDUR"

Emin Alper ise bu söylemlere "Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Fonu biat karşılığında verilen ulufe değil, sinema seyircilerinin aldıkları biletlerden kesilen rüsumlarla, yani hepimizin vergileriyle oluşturulmuş bir fondur" sözleri ile yanıt vermişti.

Hedef göstermelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper'in "Kurak Günler" filmi için verilen destek fonunu faiziyle geri istedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Engelliler Konfederasyonu: Aylıklar muhtaçlık yasasına göre değil SGK kapsamında ödenmeli

SONRAKİ HABER

Koç Üniversitesi Hastanesinde eylem ikinci gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...