07 Aralık 2022 04:30

Çocuklar kış ortasında konteynerde eğitim görüyor

Deprem sonrası yıkım kararı verilen Reha Midilli İlkokulu ve Ortaokulunun inşaatı 2 yıldır tamamlanmadı. Öğrenciler kış ortasında konteynerde eğitim görüyor.

Ramis Sağlam/ Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir ve Yunanistan’da 119 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim depreminden sonra yıkımına karar verilen Foça’daki Reha Midilli İlkokulu ve Ortaokulunun inşaatı 2 yıldır tamamlanmadı. TOKİ tarafından sürdürülen inşaatın tamamlanmaması nedeniyle Reha Midilli İlkokulu öğrencileri eski binada eğitim görürken, Reha Midilli Ortaokulu öğrencileri ise konteynerde eğitime devam ediyor.

Havaların da soğumasıyla öğrenci ve veliler için en büyük problem ısınma oldu. Sınıflarda hasta çocuk oranının arttığını dile getiren veliler, ısınma sorunu çözülmezse bulaşıcı hastalıkların daha da artacağı kaygısını yaşıyor.

"BİTMEYEN İNŞAAT MAĞDUR EDİYOR"

Isınma başta olmak üzere birçok sıkıntı yaşadıklarını söyleyen öğrenci velisi Hatice Taşar, “2 yıldır bitmeyen okul inşaatı çocuklarımızı mağdur ediyor” dedi. Çocukların sınıflarda katalitik, elektrikli soba ve klimalarla ısınmaya çalıştığını belirten Taşar, “Okul idaresi dönem başında ‘klima almamız’ yönünde telkinde bulundu. Fakat sorun sadece ısınma araçlarının alınması değildi. Okulun ana şalteri bu kadar çok ısıtıcıyı kaldırmadığı için sigortalarda devamlı arıza çıkıyor. O yüzden ana panelin değişmesi lazım. Üç aylık yaz döneminde yapılması gereken işler bile okulun açıldığı hafta bizden talep edildi. Sınıfımızın badanasını bile bir velimiz üstlendi. Yok yazıcı bozuk, yok yazıcının mürekkebi bitti. Sınıfın temizliğini bile aramızda para toplayıp yaptırdık” diye konuştu.

FİZİKİ KOŞULLAR UYGUN DEĞİL

İki çocuğunun Reha Midilli İlkokulunda okuduğunu belirten Ayşe Güngör ise depremden sonra alınan kararla yıkılmasının ardından ek binada eğitime devam ettiklerini söyledi. Güngör, “Diğer önemli sorunlarla birlikte güvenlik sorunu da yaşıyoruz. Talep etmemize rağmen bu sorun çözülmedi. Okulumuzun bahçesi çok büyük ve kontrol edilmesi olanaklı değil. Okul önü araç geçiş yolu olduğu için tehlike bir kat daha büyüyor. Sorunlarımızdan en önemlisi ısınma. Geçen hafta çocuğum hastalandığı için okula gidemedi. Geçen yıl konteynerlerde eğitim gören çocukların neredeyse hepsi hasta oldu. 3 gün okula gidiyorlarsa iki gün gidemiyorlar” dedi.

"GÜVENLİK SORUNU YAŞIYORUZ"

Okulda çocuklarının güvenliğinin olmadığını söyleyen öğrenci velisi Pelin Çelik de “Okul girişinde güvenlik kamerası ve görevli olmadığı için her gün endişe içindeyiz. Çocuklar okuldan istedikleri gibi çıkabiliyor. Okul önündeki trafik tehlike arz ediyor. En azından okul ve tuvalet girişlerine kamera konulmalıdır. Okul bahçesine sorgusuz sualsiz herkes girebiliyor, bu da ciddi güvenlik sorunu oluyor” diye konuştu.

İNŞAATIN 29 EKİM’DE BİTMESİ GEREKİYORDU

TOKİ tarafından 29 Ekim 2022 tarihinde teslim edileceği belirtilmesine rağmen okul inşaatı tamamlanmadı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, Milli Eğitim Bakanlığı birimlerinin gerekli çabayı gösterdiğini fakat teslim süresini kendilerinin değil TOKİ’nin belirlediğini ifade etti. Akar, “Teslim süreci gecikmeye devam ederse ancak ikinci dönem eğitim-öğretime geçebileceğiz” dedi.

"MUHATABIMIZ TOKİ DEĞİL MEB"

Reha Midilli İlkokulu ve Ortaokulunda yaşanan sorunların çok önemli olduğunu belirten Öğrenci Velileri Derneği İzmir Şube Yöneticisi Orhan Yüce “Okulun teslimi uzadıkça hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimizin mağduriyeti devam edecek gibi görünüyor. Soğukların artmasıyla bulaşıcı hastalıklar öğrencilerin arasında yaygınlaşacak. Okulun yeni binasının bir an önce tamamlanarak sağlıklı eğitim koşullarına geçilmelidir. Bizim burada muhatabımız TOKİ değil, Milli Eğitim Bakanlığıdır” diye konuştu.

 

Reklam