06 Aralık 2022 13:40

Önce tekzip ve erişim engeli, sonra soruşturma ve dava: Serhat Albayrak gazetemize dava açtı

Serhat Albayrak’ın şikayeti davaya dönüştü. Evrensel’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz; Sedat Peker'in iddialarına dair haberimiz nedeniyle yargılanacak.

Kürşat Yılmaz (solda) ve Görkem Kınacı (sağda) Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan soruşturma davaya dönüştü. Evrensel’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz; Sedat Peker'in iddiaları üzerine yaptığımız haber nedeniyle yargılanacak.

Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Sedat Peker’in iddialarına dair haberler nedeniyle gazetemiz Evrensel'in yöneticilerinden şikayetçi olmuş ve soruşturma başlatılmıştı.

Evrensel’in Yazı İşleri Müdürü Erdi Tütmez, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz; Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunda ifade vermişti.

Soruşturma davaya dönüştü. Görkem Kınacı ve Kürşat Yılmaz hakkında açılan davanın yargılaması 23 Mart 2023 saat 11.50’de İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

HABERDE PEKER’İN İDDİALARI YER ALIYORDU

Sedat Peker, ağustos ayında çok sayıda bürokrat ve şirket yöneticilerini de kapsayan yolsuzluk iddialarında bulunmuştu.

İddialarda yer alan isimlerden Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak; kamuoyunu yakından ilgilendiren bu iddialarla ilgili hazırladığımız 29 Ağustos 2022 tarihli “Derin Sessizlik” manşetimiz ve devamındaki “Borsadaki rüşvet ağı Saray’a kadar uzandı” başlıklı haber ve 31 Ağustos 2022 tarihli “Saray’a dayanan Peker ifşaları cesur savcı ile temizlenemez” başlıklı yazı hakkında "hakaret" ve "iftira" suçlamasıyla şikayette bulundu.

Serhat Albayrak, aynı haberler nedeniyle tekzip kararı aldırmış ve bu önemli iddiaları haberleştirdiği için gazetemize yönelik “Gazetecilik etiğini ayaklar altına aldığı” şeklinde suçlamaların da yer aldığı tekzip metnini 10 Ekim 2022 günü manşetten yayımlatmıştı.

Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat, tekzibe dair “Gazetecilikten taviz vermeyeceğiz” demişti.

Albayrak, internet sitemizde de yer alan söz konusu içeriklere ise erişim engeli getirtmişti.

ALBAYRAK "SÖZDE HABERLER" DEDİ

Serhat Albayrak, suç duyurusunda haberlerimize dair “sözde haberler” ifadesini kullanırken; "yalan" ve "iftira" içerdiğini iddia etti ve “…hiçbir dayanağı olmadığı halde müvekkile rüşvet ve yolsuzluk isnatları hatta müvekkili rüşvet ve yolsuzluğun merkezindeki kişiymiş gibi yansıtmaktadır” dedi.

Ancak haberlerde özellikle Sedat Peker’in söyledikleri iddia olarak yer almıştı. Albayrak’ın avukatı suç duyurusu dilekçesinde “haberlerde yer alan hakaret ve iftiralar müvekkilimizin kişilik hakkı ihlaline sebebiyet vermekte olup, suç teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı. 

YÖNETİCİLERİMİZ İFADE VERMİŞTİ

Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine Kürşat Yılmaz, Erdi Tütmez ve Görkem Kınacı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunda ifade vermişti.

Yılmaz, Tütmez ve Kınacı ifadelerinde; söz konusu iddiaların haberleştirilmesinde kamu yararı gözettiklerini, ülke gündeminde daha önce de üst sıralarda yer bulan bu iddiaların tartışılmasının ve araştırılmasının kronikleşmiş yolsuzluk ağlarının çözülmesine katkı sunacağını düşündüklerini belirtmişti. Yılmaz, Tütmez ve Kınacı bu nedenle söz konusu haberlerin, ifade özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmişlerdi. 

SORUŞTURMA DAVAYA DÖNÜŞTÜ

Soruşturma, ifade işlemlerinin ardından davaya dönüştü. Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz 23 Mart 2023 günü saat 11.50’de İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTK Amasra Müessesesi'ne müdür atandı

SONRAKİ HABER

MLSA raporu: AİHM kararları dikkate alınmadı, davalarda 299 yıl hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...