22 Kasım 2022 16:14

İranlı sinemacılardan tutuklanan oyuncuların serbest bırakılması çağrısı

İran Sinema Evi, “eylemleri kışkırtmak” suçlamasıyla sinemacılara yönelik gözaltı ve tutuklamaları devam etmesi halinde üyelerine greve gitme ve projelerinden çekilme çağrısında bulunacağını açıkladı.

Hengameh Ghaziani (solda) ve Katayoun Riahi | Fotoğraflar: MojNews ve Tasnim News Agency/Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Paylaş

İran Sinema Evi, İran'da "eylemleri kışkırtma" bahanesiyle tehdit ve tutuklamaların sona ermemesi ve tutuklanan sinemacıların serbest bırakılmaması durumunda üyelerinden greve gitmelerini ve film ve televizyon projelerinde iş birliği yapmayı reddetmelerini isteyeceğini açıkladı.

AA’da yer alan habere göre, Sinema Evi'nden yapılan açıklamada, ülkedeki bazı sinemacılara yöneltilen "ulusal güvenliğe karşı eylem" ve "yalan bilgi yayma" gibi suçlamaların gerçek dışı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "İran Sinema Evi, tehdit ve tutuklamaların sona ermemesi ve tutuklanan sinemacıların serbest bırakılmaması durumunda üyelerinden greve gitmelerini ve film ve televizyon projelerinde iş birliği yapmayı reddetmelerini isteyecektir." denildi.

İranlı ünlü sinema oyuncuları Hengame Kaziyani ve Ketayun Riyahi, "ayaklanmaları teşvik etmek ve provokatif sosyal medya paylaşımları yapmak" gibi gerekçelerle önceki gün tutuklanmıştı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan eylemler 3. ayına girdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu onlar için şiddet ve yoksulluk demek

SONRAKİ HABER

Antalya'da çıkan hortumda muz seraları zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...