17 Kasım 2022 16:03

CHP'li 3 vekil hakkında hazırlanan fezlekeler Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi

Erdoğan'ın haklarında "Süratle dokunulmazlıkları kaldırılmalı" dediği CHP'li 3 vekil hakkında düzenlenen fezlekeler, Adalet Bakanlığı tarafından TBMM'ye sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

Fotoğraf: Fatih Kurt/AA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın haklarında "Hesabını yargıyla beraber soracağız, sorduracağız" ve "Süratle dokunulmazlıkları kaldırılmalı" dediği CHP'li vekiller hakkında düzenlenen fezlekeler, Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Aydoğan hakkında, Yalova 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sırasında mahkeme heyetine yönelik tepkileri nedeniyle "hakimlere alenen hakaret" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla fezleke düzenlenmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekeler, TBMM'ye sunulmak üzere, Adalet Bakanlığı’na gönderilmüştü.

Adalet Bakanlığı, fezlekeleri, TBMM'ye sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi.

Turan Aydoğan, haklarında açılan soruşturma üzerine Evrensel'e yaptığı açıklamada "Bir adım geri adım atan namerttir. Hiçbir suç işlemedik Yalova’da. Sadece bir yargılamanın adil bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini takip ettik. Orada ne mahkeme heyetine bir baskı ne de bir hakaret söz konusu. Mahkemeye etkileme konusunda ben net bir örnek vereyim. Osman Kavala’yı bırakan mahkemeyle ilgili, hatırlarsanız, Cumhurbaşkanı 'Bırakamazsınız' demişti. Ondan sonra itiraz üzerine tekrar mahkeme toplanıp Kavala’yı içeri almıştı. Yargılamayı etkilemenin babası budur" demişti.

YALOVA BELEDİYESİ DAVASINDA NE OLMUŞTU?

Mart 2019 seçimlerinde Yalova Belediye Başkanı seçilen, ancak kendisinden önceki yönetim dönemindeki bir zimmet iddiası nedeniyle 27 Şubat 2020’de görevden uzaklaştırılan CHP’li Vefa Salman’ın da Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 9. duruşması 27 Ekim'de yapıldı.

Duruşmada; Vefa Salman’ın henüz görevde olmadığı 2014 yılına ait bir soruşturmanın da dosyaya eklenmesine karar verildi. Vefa Salman’ın avukatı Deniz Baykal, duruşmada; müvekkilinin 2,5 senedir görevinden uzaklaştırıldığını ve halkın iradesinin gasbedildiğini ifade etti. Baykal, bilirkişi raporlarında Salman’ın suçsuz olduğunun belirtildiğini hatırlattı. Yeni sanıkların dava sürecini uzatacak olması nedeniyle Vefa Salman ile ilgili yargılama kararının verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti her iki dosyanın birbiriyle benzerlik taşıdığı, sanıklar hakkında verilecek kararın diğer sanıkları da etkileyeceği gerekeçsiyle talebi reddetti.

Salonda bulunan CHP heyeti, mahkeme heyetinin bu kararına tepki gösterdi. Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, heyet başkanına, "Yazıklar olsun. Sen tetikçisin" diye bağırdı. Diğer milletvekilleri de mahkeme heyetine tepkilerini gösterdi. Yaşanan gerginlik sonrası mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Heyet, duruşmayı izleyicilere kapattı. AKP'liler, bu tepkinin "yargıyı etkileme" olduğunu iddia ediyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2 Kasım'da partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada "Yalova'da yargıya yapılan saygısızlık, mahkeme heyetine savrulan hakaretler ve teşebbüs edilen zorbalık… Bu ne haldir ya! Sen nasıl milletvekilisin veya milletvekillerisiniz. Bunların hesabını yargıyla beraber soracağız, sorduracağız" demişti.

Erdoğan, yine 2 Kasım'da katıldığı ATV - A Haber - A News - A Para ortak canlı yayınında da CHP'li vekillerle ilgili "Süratle dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İZENERJİ’de TİS taslağı teslim edildi

SONRAKİ HABER

Uyuşturucu tedavisi gören Ahmet: Rehabilitasyon merkezleri artmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...