13 Kasım 2022 17:55
Son Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2022 22:53

Taksim'deki patlamaya siyasilerden tepkiler

Siyasi partiler ve liderleri, İstanbul Taksim'de İstiklal Caddesi'nde meydana gelen ve can kaybı ve yaralanmalara sebep olan patlamayla ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Taksim'de İstiklal Caddesi'nde saat 16.20 civarında meydana gelen patlamayla ilgili siyasi parti ve liderlerinden açıklamalar geldi.

İstiklal Caddesi girişinin 200 metre ilerisinde ilerisinde meydana gelen patlamada İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın son açıklamasına göre 6 kişi yaşamını yitirdi, 53 kişi yaralandı.

Siyasi partiler ve liderleri, yaptıkları açıklamalarda taziye dileklerini paylaştı ve "Bu karanlık günleri birlikte aşacağız" mesajını verdi.

KILIÇDAROĞLU: TERÖRÜ LANETLEMEK ZORUNDAYIZ

Avcılar Belediyesi Uygulamalı Çözüm ve İnovasyon Merkezi'ni ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, patlamaya dair şunları söyledi:

"Her türlü teröre karşı gönül birliği yapmak zorundayız. Her türlü teröre karşı ortak ses çıkarmak zorundayız ve terörü lanetlemek zorundayız. Terör nereden, kimden gelirse gelsin, kaynağı ne olursa olsun teröre karşı bu ülkede yaşayan 85 milyonun aynı şeyi seslendirmesi lazım. Terörü, terörü yapanları, onlara destek verenleri lanetlemesi lazım. Bunu yaptığımız zaman gönül birliğimiz olur, kucaklaşmamız daha güzel olur."

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da "İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!" dedi.

HDP: ÜZÜNTÜMÜZ VE ACIMIZ BÜYÜK

HDP tarafından yapılan açıklamada, "Bugün İstanbul İstiklal caddesinde yaşanan ve şimdiye kadar 6 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine 53 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı derin acı ve üzüntü duyuyoruz. Üzüntümüz ve acımız büyük, hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar, halkımıza başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

AKDENİZ: KINIYOR, LANETLİYORUZ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "7 Haziran-1 Kasım 2015’teki toplu katliamlara, travmalara bir kez daha geçit yok" dedi. Akdeniz, şunları kaydetti:

"Halka yönelik saldırılar nereden gelirse gelsin insanlık suçudur. Taksim’deki patlamayı kınıyor, lanetliyoruz. 7 Haziran-1 Kasım 2015’teki toplu katliamlara, travmalara bir kez daha geçit yok. Ülkenin karanlık tünelden çıkması için emek ve demokrasi güçleri kenetlenmelidir. Patlamada  yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara geçmiş olsun diyoruz. Geçmiş olsun Taksim, geçmiş olsun İstanbul. Bu karanlık günleri birlikte aşacağız."

AKŞENER: BAŞIMIZ SAĞ OLSUN

İYİ Parti lideri Meral Akşener de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.  Başımız sağ olsun…" dedi.

DAVUTOĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Başımız Sağ Olsun. İstanbul İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

KARAMOLLAOĞLU: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana geldiğini ve can kayıplarının olduğunu üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Başımız sağ olsun…" dedi.

MANSUR YAVAŞ: ÇOK ÜZGÜNÜZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise patlamaya dair "İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama haberlerini endişeyle takip ediyorum. Yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, herhangi kötü bir haber almamayı temenni ediyorum. Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Çok üzgünüz" mesajlarını paylaştı.

"LANETLİYORUZ"

SOL Parti: "İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen halk düşmanı terör saldırısını her kim yapmış olursa olsun lanetliyoruz! Bu saldırı herkesin aklına 7 Haziran sonrasındaki kanlı katliam dönemini getiriyor! Bugün ülkemizin aydınlık geleceğine inanan; ezilenlerden, gençlerden, Alevisi Sunnisi, Türk'ü Kürd'üyle tüm emekçilerden yana olanlar için, 4'lüsü, 5'lisi, 6'lısı herkes için bir kez daha düşünme günüdür! Gün, türlü hesaplarla ve pazarlıklarla cennetten kendine yer ayırma zamanı değil. Kişisel hırsları, çıkarları, egoları bir yana bırakıp her an daha büyük bir karanlıkla halkın üzerine çöken cehennemin kapılarını kapatma günüdür! SOL Parti tüm gücüyle ezilen halkın birliği ve dayanışması için mücadele edecek, halka yönelen her saldırının, ülkemizi kaosa sürükleme gayretlerinin karşısında kararlılıkla duracaktır! Bu saldırıda hayatını kaybeden insanlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz!" 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: "Güzel ülkemizde bir an önce barış içinde, huzurlu ve güvenli yaşayacağımız günlere kavuşmayı umuyorum."

TİP: İstiklal Caddesi’nde meydana gelen terör saldırısı sonucu yaşamını yitiren yurttaşlarımızı anıyor, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Bu saldırının faillerini ve sorumluları lanetliyoruz. Hiçbir güç Türkiye’yi bombalarıyla dizayn edemez. Hiçbir güç halkın insanca yaşam arzusunu elinden alamaz. Bu halk şiddet siyasetine teslim olmaz, olmayız, olmayacağız. Yurttaşlarımızın canlarını, ülkenin sınır güvenliğini koruyamayan, aksine yıllar boyunca çatışma ortamını ve iç-dış gerilimleri bir siyasi malzeme olarak kullanan iktidarın tüm yetkilileri derhal istifa etmelidir. Saldırının hemen ardından haber alma hakkını engellemeyi dert edinip yayın yasağı getirenler; yurttaşlarımızın yaşamını yitirdiği bir patlama sonrasında sosyal medya paylaşımlarının peşine düşenler; hayatını kaybeden veya yaralanan yurttaşlarımıza “rakam” diyecek kadar insanlıktan çıkıp kendi iktidarlarından başka hiçbir şeyi umursamayan tuzu kuru Saraylılar, ülkemizdeki barış ve güven ortamını tehdit etmektedir. Türkiye İşçi Partisi olarak, ülkemizin aydınlık geleceğini insanca yaşamı savunarak kurabileceğimizi biliyoruz. Sivil halkın ölümünden siyasi çıkar umanlara öfkeliyiz. Öfkemize yenik düşmemek; eşitliği, özgürlüğü, kardeşçe yaşayacağımız bir ülkeyi kurmak için bugün daha fazla mücadele etmek gerektiğinin farkındayız. Türkiye, bölgesel savaş ve gerilimlerle, her türlü mafya-çete-terör örgütünün operasyon sahası olmakla anılmamalıdır. Ülkemiz, geleceğimiz ve çocuklarımız için insanca yaşamı savunacağız ve kuracağız. Halkımızın başı sağ olsun.

Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş: "Kim hangi amaçla ya da gerekçeyle yapmis olursa olsun, sivilleri hedef alan her saldırı hukuken, siyaseten, ahlâken ve vicdanen terördür. Asla kabul etmiyoruz. İstiklâl Caddesi'nde masum sivilleri açıkça hedef alan terör eylemini de lanetliyorum. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum."

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: "Endişeliyiz, kaygılıyız. Artık insanlarımızın yaşanan saldırlarda hayatlarını kaybetmelerine tahammülümüz kalmadı. Huzur istiyoruz, barış istiyoruz, kaygısız ve endişesiz yaşamak istiyoruz."

İnsan Hakları Derneği: "Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz. Saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyoruz. Yaşam hakkına ağır saldırı niteliğindeki bu menfur saldırı ivedi ve etkili bir biçimde soruşturulmalıdır. Toplumun adalet ve hakikat beklentileri doğrultusunda hareket edilerek eylemin failleri tespit edilmelidir ve olay tüm hakikati ile kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Ayrıca benzer olaylar sonrasında nefret söylemi kullanarak kişileri ve toplumun bir kesimini hedef gösterenlere ve olası ihlallere karşı yetkilileri adli ve idari tedbir almaya çağırıyoruz. Yetkili kurum ve kişilerin böylesi zor zamanlarda yurttaşların temel haklarını korumaya, toplumsal barışın zarar görmemesi için de herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

“Deprem ve Kentleşme” paneli: Depreme dirençli kentler yapabiliriz

SONRAKİ HABER

İzmir’de yaşayan İranlılar idam cezalarını ve rejimi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...