02 Kasım 2022 10:50
Son Güncellenme Tarihi: 02 Kasım 2022 10:59

İsrail'de Netanyahu bloku hükümet için yeterli çoğunluğu elde etti

İsrail seçimlerinde, sandık çıkış anketlerine göre, eski başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağ blok 62 milletvekiliyle hükümeti kurabilecek sayıya ulaştı.

Binyamin Netanyahu (solda) | Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail seçimlerinde sandık çıkış anketleri, eski başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağ blokun 62 milletvekiliyle hükümeti kurabilecek sayıya ulaştığını gösteriyor.

Ülkede son üç buçuk yıl içinde yapılan beşinci genel seçimde oy verme işleminin yerel saatle 22.00'de tamamlanmasının ardından sandık çıkış anketleri yayımlandı.

Kanal 13'ün yayınladığı kesin olmayan sonuçlara göre, Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi'ne destek vermesine kesin gözüyle bakılan sağ blok, 120 sandalyeli İsrail Meclisinde 62 milletvekiliyle çoğunluğu elde etti. Kesin olmayan sonuçlara göre, Likud, 31 milletvekili çıkararak seçimi birinci tamamladı. Netanyahu'nun rakibi Başbakan Yair Lapid'in Gelecek Var Partisi ise 24 sandalyeyle ikinci parti oldu. Bu sonuçlara göre, Netanyahu liderliğindeki blokta yer alan aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi 15, Ultra Ortodoks partilerinden Şas 10, Birleşik Tevrat Partisi ise 5 milletvekili kazandı.

Buna karşın Lapid öncülüğündeki "Değişim Koalisyonu" isimli blokta Benny Gantz'ın öncülüğündeki Ulusal Birlik Partisi seçimleri dördüncü sırada tamamlayarak Meclise 12 milletvekili gönderdi. Lapid blokundaki, İsrail Evimiz, soldaki İşçi Partisi ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin partisi Birleşik Liste 5'er milletvekili çıkardı. Aynı bloktaki sol parti Meretz ise 4 milletvekili elde etti.

Sandık çıkış anketine göre, Lapid liderliğindeki Değişim Koalisyonu'ndaki partiler toplamda 54 sandalyeye ulaştı.

AA’nın haberine göre, iki blokta da yer almayı reddeden İsrail vatandaşı Filistinlilerin partisi Ortak Liste, Mecliste 4 sandalye elde etti.

Anketlere göre, Arap partisi Beled ile Netanyahu karşıtı blokta yer alan sağcı siyasetçi Ayalet Şaked'in partisi seçimde barajın altında kaldı.

1 YA DA 2 SANDALYE DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR

İsrail'de yakında açıklanacak resmi sonuçlarda Mecliste elde edilecek bir ya da iki sandalyenin Netanyahu aleyhine değişmesi halinde, Netanyahu blokunun hükümeti kurabilmesinin tehlikeye girebileceği belirtiliyor.

Seçimlerde en fazla merak edilen konu eski başbakanlardan Binyamin Netenyahu’nun aşırı sağcı ortakları ile iktidarı kazanıp kazanamayacağıydı. Netenyahu’nun iktidarının ardından direksiyona geçen, farklı görüşlerden 8 partinin oluşturduğu koalisyon hükümetinin ülkede siyasi istikrarı sağlayamaması üzerine yeniden seçim kararı alınmıştı.

NETENYAHU'NUN YOLSUZLUK DAVASI

Sonuçlarla ilgili ilk açıklamasında "İyi bir başlangıç" ifadesini kullanan 73 yaşındaki eski başbakan Netenyahu, son seçim kampanyasında yaptığı konuşmada, seçmenlerinden oy vermek için seferber olmalarını istemişti.

Ülke tarihinin en uzun süre başbakanlık yapan ismi Netenyahu aleyhine, iktidarı sırasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle dava açılmıştı.

Öte yandan sağ kanatta yer alan ve Meclise girmeyi başaran siyasi partilerden bazıları, başı çok sayıda yolsuzluk davasıyla dertte olan Netanyahu ile aynı safta görünmek istemiyor. Bazı sağ partiler ise Netanyahu'nun önce "aklanması" gerektiğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aydın’ın üç ilçesinde 133 öğrenci ve 45 sporcu gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Elazığ Eğitim Sen'den greve çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...