24 Ekim 2022 12:30
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2022 18:13

Arel Üniversitesindeki göçüğü değerlendiren İMO İstanbul Şube Başkanı Sümer: Benzer olaylarla karşılaşmamak için her aşamada denetim gerekli

Arel Üniversitesindeki göçüğü değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sümer, çevre binalardaki hareketliliğin izlenmesi ve sürecin her aşamasında denetim gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, bir konut şantiyesinde yaşanan çökme nedeniyle Arel Üniversitesi binasının yıkılmasını gazetemiz Evrensel'e değerlendirdi. Üniversitenin İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ise binada daha önce de hareket hissettiklerini ve inşaatı uyardıklarını ancak dinlemediklerini kaydetti.

Üniversite binasının bir bölümünün çökmesiyle sonuçlanan istinat duvarı çökmesi dün saat 16.00 sıralarında Sefaköy’de bulunan Arel Üniversitesi bitişiğinde meydana geldi. Üniversitenin yanında yapılan bir inşaatın istinat duvarının çökmesi binada göçüğe neden oldu.

"İKSA SİSTEMİ SORGULANMALI"

İMO İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, denetim yetersizliğine dikkat çekti, bu zamana kadar yapılması gerekenleri anlattı. Sümr, "Benzer olaylarla karşılaşmamak için her aşamada denetim gerekli" dedi.

Derin kazı ihtiva eden bir üstyapı projesinin ilgili idari makama teslimi ve onay süreçlerinde iksa sistemine yönelik bir uygulama projesinin teslim edilmesi zorunluluğuna vurgu yapan Sümer, “Bahse konu konut projesinin yapı denetim ve belediyeye teslim edilen proje setinde, sorumlu mühendis tarafından tasarlanmış bir iksa sisteminin varlığını sorgulamak gerekir. Eğer iksa uygulama projesi mevcut ise; sahada inşa edilen ile kağıt üzerindekinin uyumu ve elbette rapor ve çizimler üzerinden ilgili destek yapısının geoteknik ve betonarme yapı tasarım ilkelerini eksiksiz takip ettiği irdelenmelidir” dedi.

"ÇEVRE BİNALARDAKİ HAREKETLER İZLENMELİYDİ"

İnşaatın istinat duvarında meydana gelen çökme sonrası bir bilirkişi incelemesinin gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Sümer “Bu aşamada gerekli incelemeler yapılmadan çok bir şey söylemek doğru değildir. Tasarım, ruhsat, uygulama süreçlerinden birinde aksama olmuş olabilir. Kazı çukuru uzun zamandır inşaat yapılmadığı için açık halde yerinde durmaktadır. İklim şartlarına göre açılmış olan kazı çukuru hasar görebilir. Çevre Şehircilik Bakanlığının derin kazı yönetmeliği esas alınarak çevre binalardaki hareket izlenmeli ve rapor edilmeliydi” dedi.

"BARINMA KAVRAMINA RANT PENCERESİNDEN BAKILMAYA SON VERİLMELİ"

Mühendislik uygulamalarının niteliğinin yükseltilmesi gerektiğini gündeme getiren Sümer, “Yapı üretiminin her aşaması sağlıklı denetime tabi tutulmalıdır. Barınma kavramına rant penceresinden bakılmaya son verilmelidir. Geçmişte Sütlüce, Ümraniye ve bugün Küçükçekmece’deki olaylarla karşı karşıya kalmamak için tekniğe ve mevzuata uygun tasarım, uygulama ve her aşamada denetim gereklidir” diye konuştu.

AREL ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANI ALTAN: UYARDIK, DİNLEMEDİLER

Öte yandan üniversite binasındaki çökme ile ilgili DHA'ya konuşan Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ise binada hareket hissettiklerini, inşaatı sürdürenleri uyardıklarını ancak kendilerini dinlemediklerini anlattı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Maalesef iki üç senedir bu kazı, çukur yerinde durmakta. Çukurlar inşaat yapılmadığı için iklim şartlarına göre değişmelerde hasar görebilir. Çevre Şehircilik Bakanlığının derin kazı yönetmeliği vardır. Her gün çevresindeki binalardaki hareket izlenmeliydi. Rapor edilmeliydi. İnklinometre diye bir alet var. Onunla tespit edilmeliydi. Yapılıp yapılmadığını ortaya çıkacaktır. Biz bir hareket gördük binada. Geldik, uyardık kendilerini. Bakın bir hareket var.  Baktık bizi dinlemiyorlar, biz kendimiz önlem aldık. Elektriğimizi, suyumuzu ve doğal gazımızı keserek binayı boşalttık ve bu şekilde beklemeye aldık. Süreç bu şekilde devam etti. Yıkılan alanlarda meslek yüksekokulları ve laboratuvarlarımız var, idari kısımlar var. Yani üst katta idari kısımlar, sınıflıklar, alt katta da laboratuvarlar vardı" dedi.

"YIKILIP YENİDEN YAPILMASI GEREKİR"

Öğrenime uzaktan eğitimle aksamadan devam edildiğini belirten Altan, "Pandemiden dolayı altyapımız zaten vardı. Sonra da tabii burada eğitim devam edilmeyeceği için ikinci planımızı da yapacağız. Diğer kampüslerimiz sağlam. Sadece Sefaköy'deki kampüs binadan oluşuyor. Binanın kaderi ise üst yönetimin karar vereceği şeyler bunlar. Gördüğünüz gibi biraz fazla hasar gördü. Şahsi görüşüm, yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Onarım, güçlendirme çalışması biraz daha maliyetli olabilir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

“Sermayenin kâr hırsı işçileri kitleler halinde ölüme sürüklüyor”

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın 5 büyük liginde liderler yerini korudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa