19 Ekim 2022 14:27

İkizköylüler güneş enerjisi santrali ÇED toplantısını protesto etti

Yeniköy Kemerköy termik santrali tarafından yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) ÇED toplantısını protesto eden Yeniköylüler, "Termikçi şirket ömrünü uzatmak için GES yapmak istiyor" dedi.

Fotoğraf: İkizköylüler

Paylaş

Özer AKDEMİR

Muğla Milas yakınlarında faaliyet gösteren Yeniköy Kemerköy termik santrali tarafından yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali (GES) ÇED toplantısı yöre halkı tarafından protesto edildi. Termik santral şirketinin yıllardır yöreyi zehirlediğini ve insanları köylerinden göçe zorladığını belirten yurttaşlar, termikçi şirketin ömrünü uzatmak için yapmak istediği bu GES projesini kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. ÇED toplantısının hukuksuz olduğunu belirten yurttaşlar bir açıklama yaptıktan sonra toplantıya katılmadı.

İKİZKÖYLÜLER TOPLANTIYA ÇAĞRILMADI

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Pınar Mahallesi’nin köy kahvesinde dün yapılmak istenen toplantıya sadece iki köyden yurttaşların (Pınarköy ve Dereköy) çağrılması dikkat çekti. Toplantıya çağrılmamalarına rağmen giden ve toplantının hukuksuz olduğu dile getiren İkizköylüler ise Yeniköy-Kemerköy Elektrik A.Ş.’nin rehabilite etmesi gereken maden ruhsatlı alanlarında GES kurmak istemesinin hukuksal bir dayanağı olmadığını ileri sürdü. İki köy dışında kendilerine ve çevre köylere toplantı yapılacağı bilgisinin verilmediğini belirten İkizköylülerin toplantının hukuksuz olduğu ve yapılamayacağı sözlerine termik santral şirketinin toplantıya katılmaları için getirdiği bazı kişilere tepki gösterdiler.

PROVOKASYON GİRİŞİMİ

“Biz bu toplantıyı istiyoruz” diyen bir kişiye yurttaşlar, “Burada biz yaşıyoruz. Siz hangi termik şirketinde çalışıyorsunuz?​” diye tepki gösterirken, provokatif sözler söyleyen kişinin kendisine tepki gösteren 60 yaşındaki bir kadının üzerine “canımı sıkma” diye yürümesi dikkat çekti. Kardam Derneği ve MUÇEP üyelerinin tepkisini çeken bu provokatif davranışların ardından söz alan İkizköylü gençlerden Esra Işık; “HKT sırasında halka anlatılması gereken bu projenin olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgili bilginin ÇED raporu çıktığında raporda yazılacağı söyleniyor. Bu usulsüzdür. Bu toplantının amacı şirketin reklâmını yapmasını sağlamak yerine halkın doğru ve bilimsel olarak bilgilenmesi ve görüşleriyle sürece katılması olmalıydı” dedi.

“ÖNCE SANTRAL VE MADENE ÇED YAPIN”

İkizköylüler ÇED toplantısını protesto etti

“Önce santral ve madene ÇED yapın” dövizini açan köylüler, yıllardır yöre halkı olarak santralin ve kömür madeninin yıkıcı etkileri altında yaşadıklarını, halâ daha yaşamaya devam ettiklerini, halkı bu denli etkileyen ve bu projeden 6 kat büyük olan santral ve madene ÇED yapılması gerekirken yapılmadığını, bunun da büyük bir çelişki ve ikiyüzlülük olduğunu dile getirdi. Toplantı salonunda bulunan avukatlar da toplantının usulsüz olduğunu söylerlerken, tartışmaların ve seslerin yükseldiği salonda toplantı yapılmadı.

KÖYLÜLER DİLEKÇE VERİP TOPLANTIYI TERKETTİLER

Bu durumun tutanağa halkın bilgi almak istemediği yönünde geçmesine tepki gösteren köylüler, Yeniköy ve Kemerköy termik santrali için iki ayrı HKT yapılması gerektiğinden diğer toplantı saatini beklediler. Kahvehanenin ışında yapılan ikinci toplantıda konuşan İkizköylü Esra Işık, niyetlerinin çatışmak olmadığını, yalnızca bu toplantının usulsüzlük nedenlerini anlatıp yapılmaması gerektiğini vurgulamak olduğunu söyledi. Işık, taleplerini içeren dilekçeyi okuyarak ÇED görevlisine vererek tutanaklara geçirilmesini istedi. Bu toplantının d a usulsüz olduğunu belirten yöre halkı toplantıyı terk ettiler.

"ŞİRKET ADINI YEŞİLE BOYAMAYA ÇALIŞIYOR!"

Toplantıya YK Enerjinin Genel Müdürünün de katıldığını ve toplantı için servis araçlarıyla getirilen işçi ve kışkırtıcılara kumanya dağıtıldığını belirten köylüler, “bu projenin amacı termik santralin yalnızca kendisine enerji sağlamak, kendi devamlılığını sağlamak ve ömrünü uzatmak olduğunu biliyoruz. Hibrit sisteme dönüşmeye çalışan ve adını yeşile boyamaya kendini de çevreci göstermeye çalışan şirketin iki yüzlülüğünü elimizden geldiğince ortaya dökmeye çalıştık. Ne yazık ki insanları ekmeğiyle korkutmaya, sindirmeye çalışan bu şirket, işçileri kullanmaya ve öne sürmeye çalışıyor söylediklerimize karşı. Santral ve madenler kapanana, temiz enerji kaynaklarına geçene kadar; topraklarımızı, ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı bu aç gözlü şirketlerden, insanlardan, sistemden kurtarana dek mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı’nda 7 yıl sonra olay yeri incelemesi yapılacak

SONRAKİ HABER

HDP: Deniz Poyraz davası örtbas edilmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...