Akaryakıt fiyatları 92 ülkede protestolara yol açtı
Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle Ocak 2021’den bu yana 92 ülkede halk protestoları düzenlendi.

Fotoğraf: AA
İLGİLİ HABERLER

Panama'da akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı protestolar devam ediyor

Arjantin ve Haiti'de yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı protestolar

Fransa’da insanca yaşam için grev ve protestolar
Akaryakıt fiyatları nedeniyle Ocak 2021’den bu yana birçok ülkede halk protestoları gerçekleştirildi. Dünya genelinde çatışma verilerini tutan Silahlı Çatışma Lokasyonu ve Olay Verileri Projesi’nin verilerini inceleyen BBC, bu yılın ilk dokuz ayında 92 ülkede ve bölgede petrol fiyatlarından kaynaklanan protestolar düzenlendiğini tespit etti.
Akaryakıt fiyatları kişisel seyahatten lojistiğe yaşamın hemen her alanını etkiliyor. Bu durum gıda, elektrik ve ısınma masraflarının artmasına yol açtı. Bu artışlar dünya çapında gösterilerle karşılandı. Hükümetlerin ekonomi politikalarına yönelik protestolar birçok ülkede kolluk kuvvetlerinin saldırılarıyla karşılandı.
BBC’nin araştırmasına göre 2021’de akaryakıt fiyatlarıyla bağlantılı tek bir eylemin yaşanmadığı İspanya’da sadece geçtiğimiz mart ayında 335 protesto düzenlendi.
Son 9 ayda protestoların görülmediği ülke bile yok. Endonezya’da bu yıl yakıt fiyatları nedeniyle 400 gösteri yapıldı. 2021’de bu sayı 19’du. Geçen yıl sadece 2 protesto düzenlenen İtalya’da yılın ilk sekiz ayında 200 gösteri yapıldı.
Ekvador’da sadece haziran ayında 1000’den fazla protesto düzenlendi.
Akaryakıt fiyatları nedeniyle sivil protestoların düzenlendiği 92 ülke ve bölge arasında, Gotabaya Rajapaksa hükümetini deviren Sri Lanka uluslararası manşetlere çıkmıştı. Asya kıtasındaki en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip olan Sri Lankalılar, yakıt, gıda ve ilaç fiyatları artmaya devam ederken büyük bir yaşam maliyeti krizi yaşıyor.
Öte yandan son dokuz ayda, Arjantin, Ekvador, Gine, Haiti, Kazakistan, Panama, Peru, Güney Afrika ve Sierra Leone’dekiler dahil akaryakıt fiyatlarına yönelik protestolar sırasında 80’den fazla kişinin hayatını kaybettiği tespit edildi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et