19 Ekim 2022 13:28

Sansür yasası | Prof. Dr. Kaboğlu: 29. madde düşünce, ifade ve basın özgürlüğüne aykırı

CHP Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, sansür yasasının Anayasanın pek çok maddesine aykırılık taşıdığı için iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf, İbrahim Kaboğlu'nun kişisel arşivi

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, sansür yasasının Anayasanın düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne ilişkin maddelerine aykırılık taşıdığını belirtti. Kaboğlu AYM’nin önce yürürlüğü durdurması, ardından da iptal kararı vermesi gerektiğini ifade etti.

Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren yasanın 29. maddesini aynı gün Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP, kanunun diğer maddelerindeki aykırılıklara ilişkin başvuru hazırlıklarına da başladı. TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, kanunun 29. maddesiyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

"AYM İPTAL KARARI VERMELİ"

Kaboğlu, kanunun belirsiz ve öngörülemez kapsamlı 29. maddesinin, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü ölçüsüz şekilde sınırlandırması, hakkın özüne dokunması ve anayasal nedensellik gerekliliğini karşılamaması bakımından Anayasa’nın 2., 13., 25., 26. ve 28. maddelerine aykırı olduğunu belirtti. 

Kaboğlu ayrıca suçta yasallık ilkesini ihlal etmesi açısından anayasanın 38. maddesine; Anayasa Mahkemesi’nin (pilot niteliğinde olanlar dahil) kararlarını yok sayması açısından da anayasanın 153. maddesine aykırılığı olduğunu aktardı. 

Kaboğlu, AYM’nin önce yürürlüğü durdurması, ardından da iptal kararı vermesi gerektiğini ifade etti. 

"SAVAŞ HALİNDE DAHİ DAR BİR ŞEKİLDE UYGULANIR"

Kaboğlu, Cumhur İttifakı'nın seçim yasası değişikliği sonrasında yürürlüğe giren sansür yasasıyla demokratik siyaset alanını iyice daraltıp yurttaşı hapis cezası tehdidi ile karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Kanun için savaş halinde dahi dar şekilde uygulanabilecek bir TCK maddesinin, olağan hukuk dönemine belirsiz ve öngörülemez şekilde aktarılmasının seçime giderken iktidarın gerçekleri saklamak, toplumu sindirip susturmak ve otosansüre zorlamak için başvurduğu bir sopa olduğunu ifade etti. 

YARGISIZ İNFAZLAR KIYIMI 

Cumhur İttifakı’nın suçun gerçekleşmesini 5 koşula bağlamasına da değinen Kaboğlu, bunun bir güvence oluşturmayacağını; zira mahkemelerin karar verme süreleri fazla uzadığından, geçen süre içerisinde yurttaşların ceza tehdidi altında yargılanmanın başlı başına yaptırım oluşturma, hukuksuz tutuklama kararları ile ceza infaz kurumlarının dolup taşma ve yargısız infazlar kıyımının kitleselleşme tehlikelerine dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstismar mağduru çocuğun annesi: Bakan, savcı çocuğu için ne yapılacaksa ben de onu istiyorum

SONRAKİ HABER

Ege’deki cezaevlerinde 572 hak ihlali yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...