17 Ekim 2022 10:27
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ekim 2022 11:32

Fransa'da binlerce kişi hayat pahalılığına karşı sokaklara döküldü

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi sokağa çıkarak hayat pahalılığını ve Macron'un emeklilik düzenlemesini protesto etti.

Fotoğraf: Esra Taşkın/AA

Paylaş

Fransa'nın başkenti Paris'te pazar günü binlerce kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarına karşı sokağa çıktı.

Organizatörlerin verdiği bilgiye göre, hayat pahalılığına, iklim krizine ve Macron'un emeklilik düzenlemesine karşı yapılan yürüyüşe yaklaşık 140 bin kişi katıldı.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) lideri Jean-Luc Mélenchon tarafından çağrısı yapılan eyleme aralarında Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tanınmış sima da katıldı. Eyleme Yeşiller ile Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) de destek verdi. Gösteriye Lille, Marsilya, Rouen gibi farklı kentlerden gelenler de katıldı.

Dün yerel saat ile 14.00'te Millet Meydanı'ndan yürüyüşe başlayan binlerce kişi, Bastille Meydanı istikametinde ilerledi.

TALEPLER

Eyleme katılanlar, katılanlar iklim kriziyle mücadele için büyük yatırımların hayata geçirilmesini, ücretlerin arttırılmasını ve hayat pahalılığına karşı acil önlemlerin alınmasını talep ettiler. Ayrıca enerji maliyetlerinin, temel gıda mallarının ve kiraların dondurulmasını, yüksek kâr yapan şirketlerden daha fazla vergi alınmasını istediler.

Eylemde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının başlıca vaatlerinden olan tartışmalı emeklilik düzenlemesinden vazgeçilmesi de talep edildi.

Mélenchon göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, Macron'un, Fransa'yı kaosa sürüklediğine dikkat çekti. Ayrıca Macron'un bütçeyi parlamentonun alt kanadından oylama yapılmadan geçirmeye hazırlandığını ileri sürdü.

FRANSA'DA ARTAN HAYAT PAHALILIĞI VE GREVLER

Fransa'daki hava günlerdir çok gergin. Rafineri çalışanlarına daha fazla ücret ödenmesi talebiyle iki haftadan fazla süredir devam eden grev nedeniyle ülkedeki benzin istasyonlarının yaklaşık dörtte birinde yakıt sıkıntısı yaşanıyor. Bazı benzin istasyonlarında yakıtın litresi 3 avrodan satılıyordu. Ülke genelinde sendikalar salı günü bir günlük grev ve protesto çağrısında bulundu. 

Fransa’da enflasyonu eylülde 31 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve yıllık enflasyon 5,6 olarak açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hüseyin Çelik'ten Erdoğan'ın "kader" açıklamasına tepki

SONRAKİ HABER

CHP’li Öztrak: Madende işçi ölümlerinde Türkiye ilk sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...