18 Ekim 2022 10:45

AKP'nin anayasa değişikliği teklifinin detayları belli oldu

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan anayasa değişikliği teklifinin detayları belli oldu.

TBMM | Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata / AA

Paylaş

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsüne yasal güvence" çıkışından sonra AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan anayasa değişikliği teklifinin detayları belli oldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün yaptığı açıklamayla, başörtüsü için 24. maddede, LGBTİ ve aile konusunda ise 41. maddede değişiklik yapacaklarını söyledi.

İktidara yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de bugünkü köşe yazısında iki maddedeki düzenlemeye ilişkin ayrıntıları aktardı.

Selvi'nin yazısına göre 41. maddede yer alan, “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” tanımı değiştiriliyor. “Eşler arasında” ibaresi "muğlak bulunduğu için" değişiklikte “Aile, kadın ve erkekten oluşur” tanımı getiriliyor. “Eşitlik” ifadesi ise korunuyor.

24. maddeye ise “Kadınların başlarının ve boyunlarının açık veya örtülü olması kamu hizmetlerinde görev almalarında ve eğitim-öğretim hayatında ayrımcılık olarak kabul edilemez” ibaresi ekleniyor.

ANAYASANIN 24 VE 41'NCİ MADDESİNDE NELER VAR?

Söz konusu maddelerin mevcut hali şöyle:

Madde 24:

"Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."

Madde 41:

"Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar."

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim akşamı Twitter'dan bir video yayınlamış ve başörtüsü konusunda "Kadınlara giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız" demişti.

Ardından CHP, Meclise tek maddelik bir kanun teklifi önerisi sunmuştu. Önerideki kanun teklifi şöyleydi:

"Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz."

Erdoğan ise Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamalarından sonra, "Gelin çözümü yasa değil anayasa düzeyinde sağlayalım" diyerek Anayasa değişikliği çağrısında bulunmuştu.

Bekir Bozdağ'a değişiklik çalışması için talimat verdiğini söyleyen Erdoğan, "Aile kavramı bizim olmazsa olmazımız zaten. Şimdi bizim bunun çalışmasını da yapmamız lazım. Çünkü son zamanlarda topluma LGBT’yi soktular. LGBT’yle birlikte de bizim aile yapımızı bunlar dejenere etmenin gayreti içerisine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız. Biz kimlerin LGBT’ci olduğunu biliyoruz zaten. Ama bunu da aile olarak gelip oraya koyalım" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon’da 6 köpek kimyasal madde ile zehirlendi

SONRAKİ HABER

Adana'da genç kadın otobüste taciz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...