17 Ekim 2022 18:48

Ankara'da özel halk otobüsleri kontak kapattı

Ankara’da özel halk otobüsleri maliyetleri gerekçe göstererek kontak kapatma kararı aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO’nun tam kapasite çalışacağını duyurdu.

Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan / AA

Paylaş

Ankara’da bulunan özel halk otobüsleri, büyükşehir belediyesinin artan mazot, doğal gaz ve diğer maliyetleri sübvanse etmesi veya araçları kiralaması talebiyle dış ilçelere yolcu taşıyan hatlarda kontak kapattı.

Toplu ulaşımda kişi başı yolcu maliyetinin 18 TL iken bilet ücretinin 6,5 TL olduğu, özel halk otobüslerine de destek verildiğini belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi, kontak kapatma eylemine karşı tam kapasite EGO seferleri düzenleneceğini açıkladı.

Yaklaşık 4 ay önce zam talebinde bulunmalarının ardından belediye meclisinin çıkan desteğin eridiğini belirten Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Biz zam istemiyoruz, zam da bizi kurtarmaz. EGO otobüslerimiz nasıl sübvanse ediliyorsa, halk otobüsleri de sübvanse edilsin. Bizim istediğimiz bu. Ankara halkımız bizi yanlış anlamasın. Ankara halkımızın da esnaflarımıza destek vermesini istiyoruz. Sosyal medyadan bazı arkadaşlar yazıyor, sahte hesaplardan, 'EGO otobüsleri çalışsın'. Buyurun şu görmüş olduğunuz araç 16 litre yakıyor. Beypazarı'ndan Ankara'ya, Polatlı'dan Ankara'ya. Körüklü EGO otobüsü gittiği zaman 50 litre yakıyor. 3 şoförle çalışıyor. Yani 16 litre yakan araç zarar ediyor. 50 litre yakan EGO otobüsü zarar etmeyecek mi? Yani Ankaralı halkımızın mağdur olmaması için Ankara Büyükşehir Belediye başkanımız Mansur Bey'den bir an evvel bu işin çözülmesini rica ediyoruz" dedi. Özel halk otobüsleri ile taşınan yolcu sayısının ortalama şehir içerisinde araç başına 800 ile bin, ilçelerde ise 50 ile 60 yolcu arasında değiştiğini belirten Kara, Ankara'da yaklaşık şehir içinde 25, toplamda 70 hatları olduğunu söyledi.  

BELEDİYE VERİLEN DESTEKLERİ AÇIKLADI

Ankara Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından yapılan duyuruda ise zorlu ekonomik koşullarda maliyetin çok altında ulaşımın sağlandığı belirtilerek, “Ankara’da toplu ulaşım kişi başı yolcu maliyeti 18 TL iken bilet ücreti 6,5 TL olarak uygulanmaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinden EGO Genel Müdürlüğüne 2021 yılında 835 milyon TL, 2022 yılında 1 milyar 611 milyon TL yardım yapılmıştır. Bu yardımlara rağmen EGO Genel Müdürlüğü sürekli artan maliyetler yüzünden 2021 yılında 361 milyon TL, 2022 yılının ilk 9 ayında 595 milyon TL zarar etmiştir” denildi. Özel halk otobüsü esnafına ise yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen pandemiden bu yana 130 milyon TL destek verildiği belirtilen açıklamada, kanunen belirlenen ücretsiz taşıma karşılığında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 8 kat fazla destekte bulunulduğunu ifade edildi.

“SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ UYGULANACAK”

Ancak artan mazot, doğal gaz ve diğer maliyetler nedeniyle özel halk otobüslerinin bu akşamdan itibaren kontak kapatma kararı aldığı belirtilen açıklamada, büyükşehir belediyesinin kontak kapatma eyleminden vatandaşların etkilenmemesi için tam kapasite EGO seferleri düzenleyeceği, özel halk otobüsleri kontak kapatmaması nedeniyle sözleşme hükümlerinin uygulanacağı duyuruldu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

52 maddelik torba kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi

SONRAKİ HABER

Grevlerinde 110 günü geride bırakan Atışkan Alçı işçilerini Gıda-İş ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...