17 Ekim 2022 13:40
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ekim 2022 17:06

İsveç'te neonazi partinin desteklediği hükümet güvenoyu aldı, Başbakan Ulf Kristersson oldu

Neonazi hareketinden doğan İsveç Demokratlar Partisinin desteğiyle kurulan hükümet güvenoyu aldı. Yeni Başbakan Ulf Kristersson oldu.

Ulf Kristersson | Fotoğraf: Johan Wessman/News Oresund/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

İsveç'te seçimden 36 gün sonra hükümet kuruldu.

Ilımlı Muhafazakar Parti (M), Liberal Parti (L) ve Hristiyan Demokrat Partisi (KD) ile üçlü koalisyon hükümeti parlamentoda güvenoyu aldı. Aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) de hükümete dışarıdan destek verdiğini açıkladı.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (S), Yeşiller ve Çevre Partisi (MP), Sol Parti (V) ve Merkez Partisi (C) güven oylamasında hükümete destek vermedi.

Sağ koalisyon hükümeti, 173 “hayır” oyu kullanılan oylamada, 176 “evet” ile güvenoyu aldı.

Bu sırada seyirciler arasında bir kişi, yeni hükümeti protesto ederek hükümetin “sahte” olduğunu söyledi. Güvenlik görevlileri eylemciyi dışarı çıkardı.

"Liberal muhafazakar" olarak tanımlanan Ilımlı Partinin lideri Ulf Kristersson, ülkenin yeni Başbakanı oldu.

"İSVEÇ'İN KARA GÜNÜ"

Merkez Partisi Milletvekili Muharrem Demirok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni hükümetin, Meclisten güvenoyu almasını “İsveç’in kara günü” olarak nitelendirdi.

Sağ hükümetin beklentilerden uzak olduğunu söyleyen Demirok, “Hükümet, aşırı sağcı politikalar izleyeceği yönünde sinyaller verdi. Daha liberal politikalar bekliyorduk, bu politikalarla İsveç’i 4 yıl yönetmesi zor” dedi.

YENİ BAŞBAKAN: TÜRKİYE İLE NATO ANLAŞMASINA BAĞLIYIZ

Kristersson, Türkiye ile İsveç arasında süren NATO görüşmelerini AA muhabirine değerlendirdi.

Kristersson, "NATO üyeliği, İsveç ve Finlandiya için çok önemli. Türkiye ile NATO anlaşmasına bağlıyız. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan anlaşmanın gereklerini yerine getirmek için bütün gücümüzle çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin süreceğini belirten Kristersson, "Türk hükümeti ve yetkilileriyle doğal olarak bire bir görüşüp konuyu diyalog çerçevesinde bir çözüme ulaştıracağımıza inanıyorum. Bütün NATO ülkelerinin de bildiği üzere, İsveç ve Finlandiya ile NATO üyeliğine ortak müracaat ettik. NATO üyeliğinin gerekliliği için elimizden geleni yapıyoruz. Dileğimiz o ki İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliğine ortak kabul edilir" diye ekledi.

NE OLMUŞTU?

11 Eylül’de yapılan genel seçim sonucuna göre, sağ blok partiler yüzde 49,6, iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,9 oy almıştı. Buna göre, 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 176, sol blok partileri 173 sandalye kazanmıştı.

İsveç'in eski başbakanı Magdalena Andersson, sağ bloğun kazandığı seçimlerinin ardından istifasını duyurmuştu.

Neonazi hareketinden doğan bir siyasi parti olan İsveç Demokratları'nın, oyunu yüzde 20,5’e yükselterek ülkenin ikinci büyük partisi konumuna gelmesi dikkati çekmişti. Ancak partinin lideri Jimmie Akersson, dört partinin de tam desteğine sahip olmadığı için başbakan olamadı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Gıda Günü: 3 Adana nüfusu kadar insan açlık sınırının altında

SONRAKİ HABER

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi: İhmallerden sorumlu olanlar yargılanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...