14 Eylül 2022 22:42
Son Güncellenme Tarihi: 15 Eylül 2022 11:31

İsveç’te seçim sonuçları istifa getirdi

İsveç’te parlamento seçimlerinde mağlup olduklarını kabul eden iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin Lideri ve mevcut Başbakan Magdalena Andersson, başbakanlıktan istifa edeceğini açıkladı.

Magdalena Andersson | Fotoğraf: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

İsveç’te Sosyal Demokrat Partili Başbakan Magdalena Andersson, seçimlerden sonra hükümetin çoğunluğa sahip olmadığını ve istifa edeceğini söyledi. Sağ kanat ise, hükümet kurma hakkında müzakereye hazır olduğunu açıkladı.

İsveç seçimlerinde mağlup olduklarını kabul eden iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin Lideri ve mevcut Başbakan Magdalena Andersson, çarşamba akşamı düzenlediği basın toplantısında bugün başbakanlıktan istifa edeceğini söyledi. Andersson, yeni bir hükümet kuruluncaya kadar bir geçiş hükümeti görevini sürdürmek istediğini ve daha sonra muhalefetteki Sosyal Demokratlar olarak çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Magdalena Andersson, basın açıklamasında, “Dört sağ parti oyların yüzde 50'sini aldı. Mecliste bir veya iki milletvekili fazla kazandılar. Zayıf bir çoğunluk, ama çoğunluk” dedi.

Sosyal Demokratlar seçimde İsveç’in en büyük partisi oldu, ancak ve ittifak halinde olduğu diğer partiler ile hükümete devam etmek için yeterli çoğunluğu alamadı.

Irkçı İsveç Demokratları Partisi (SD) ise ikinci büyük parti olurken seçimde güçlü bir şekilde ilerleme sağladı.

Yeni bir hükümet kurma görevinin ise sağcı Moderat Parti Başkanı Ulf Kristersson’a verilecek. Moderatlar seçimde üçüncü parti oldu.

Öte yandan mevcut Başbakan Andersson, Ukrayna’daki savaş ve bölgedeki ekonomik gelişmelere dikkat çekerek İsveç'te bir an önce yeni bir hükümet kurmanın önemli olduğunu söyledi.

Ancak hükümet kurma süreci uzayabilir. Sağ partiler arasındaki çıkar farklılıkları müzakerelerin zorlu geçmesine neden olabilir. Müzakereler sonuç vermezse ise Andersson hükümet kurmaya hazır olduklarını belirtti.

Andersson, “Kristensson’ın amaçlanan hedefi tutmadığı ortaya çıkarsa kapım açık. İsveç’in karşı karşıya olduğu sorunun çözümünün bir parçası olmak isteyen herkesle iş birliği yapmaya hazırız” dedi.

NELER YAŞANDI?

İsveç'te 11 Eylül Pazar günü yapılan genel ve yerel seçimleri sağ blok partileri kazanmıştı. Seçimde kızıl ve yeşiller olarak adlandırılan sol blok partileri; Socialdemokrate (Sosyal Demokratlar), Miljöpartiet (Çevre Partisi), Vansterpartiet (Sol Parti) ve Centerpartiet (Merkez Parti) ile sağ  partiler Moderaterna (Muhafazakar Parti), Liberalerna (Liberal Parti), Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Partisi) ve Sverigedemokrat (İsveç Demokratlar Partisi) yarışmıştı. 

Resmi olmayan genel seçim sonuçlara göre sağ blok partiler yüzde 49,6, azınlık hükümeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,9 oy aldı. Buna göre 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 176 milletvekili, sol blok partileri de 173 milletvekili çıkartma hakkı kazandı.

Seçimlerde aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oy oranını yüzde 20,6'a kadar yükselterek ülkenin en büyük 2. parti durumuna gelmesi dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Dünya Güreş Şampiyonası'nda Yasemin Adar Yiğit, altın madalya kazandı

SONRAKİ HABER

DİSK Ege Bölge Temsilcisi belediyelerdeki TİS'lerle ilgili açıklama yaptı: Anlaşma sağlanmazsa grevler başlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...