16 Ekim 2022 13:08

Denizli'de Mahsa Amini eylemlerine katılan İranlılar: Artık rejim değişsin istiyoruz

Mahsa Amini protestolarına destek için Denizli'deki eylemlere katılan İranlılar, başörtüsü zorunluluğuna karşı başlayan eylemlerin "İslam rejimi istemiyoruz" sloganında birleştiğini söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

İran’da Mahsa Amini için başlayan protestolar büyüyerek İran rejimine yönelirken İran halkına destek eylemleri de dünyanın dört bir yanında devam ediyor. Avrupa, ABD, Kanada ve Türkiye’de gerçekleşen protestolarda İran halkının talepleri dile getirildi.

Denizli’de düzenlenen eylemlere kentte yaşayan İranlılar da katıldı, İranlı kadınlar saçlarını kesti. Eylemlerde bulunan Abdolreza Dehghan ve Saloor Bahkhtiari ile sohbet ederek İran protestolarını konuştuk.

İran’daki protestolara dönük polis müdahalelerinde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini, tutuklananların sayısının ise on binleri aştığını belirten Dehghan ve Bahkhtiari, devlet şiddetinden duydukları endişeyi ifade etti. Dehghan ve Bahkhtiari, başörtüsü zorunluluğuna karşı başlayan eylemlerin artık "İslam rejimi istemiyoruz" sloganında birleştiğini de söyledi.

"REJİM DEĞİŞSE İLK KAÇACAKLARI YER ABD OLUR"

ABD karşıtı görünen molla rejiminin bir rejim değişikliğinde ilk kaçacağı yerin yine ABD olacağını söyleyen Bahkhtiari, “Amerika ve İran karşıt gibi fakat mollaların halktan çaldıkları ile ilk kaçacakları yer de Amerika. Bir devlet dolusu para. Bunlar Amerika ile düşman ama rejim değişse Amerika alır bunları. Hepimiz rejimin değişmesini istiyoruz ama değişmezse çok idam olur. Rejim daha önce de çok insanı katletti” ifadelerini kullandı.

"REJİM 40 SENEDİR BİZİ ÖLDÜRÜYOR"

Belucistan, Kürdistan, Huzistan gibi rejimin yıllarca yoksul bıraktığı eyaletlerde devletin silah kullandığını ifade eden Dehghan ise yurt dışında yaşayan İranlıların endişeli olduğunu söyleyerek “Kaç kişi öldü bilmiyoruz. Hapishaneler dolu. İnternet kesildiği için net bilgi alamıyoruz. Rejim liseli öğrencileri dahi katletti. Devlet hem öldürüyor hem de öldürdüklerinin ailelerini konuşmaması için tehdit ediyor. Yaklaşık 30 şehirde protesto var. Rejim gece ev baskınları yapıyor. Ama buna rağmen protestolar da büyüyor” dedi.

İslam rejimi değişirse ülkelerine geri dönebileceğini söyleyen Dehghan, “Dünya genelinde protestolar yapıldı. Biz artık rejim değişsin istiyoruz. Rejim değişse kesin dönerim. Bu rejim 40 senedir bizi öldürüyor. Molla rejimi gitsin, demokrasi gelsin istiyoruz” diye konuştu.

Reklam