14 Ekim 2022 14:00

Belarus savaşa mı katılıyor: "Yüksek terör tehdidi  durumu" ilan edildi

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, sınırda gerilimin artması iddiasıyla ülkede “yüksek terör tehdidi durumuna" geçildiğini açıkladı. Muhalif yayınlara göre seferberlik kapıda.

Aleksandr Lukaşenko | Fotoğraf: Tacikistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi/AA

Paylaş

Rusya askerlerinin Belarus sınırında konuşlandırılması nedeniyle Ukrayna savaşına doğrudan katılması ihtimali tartışılan Belarus’ta önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkede “yüksek terör tehdidi durumuna" geçildiğini bildirdi.

Lukaşenko, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Belarus-Ukrayna sınırındaki durumu değerlendirdi. AA’nın haberine göre sınırdaki durumun gerginleştiğini belirten Lukaşenko, “Sınırlarımızda gerilimin artması nedeniyle yüksek terör tehdidi durumuna geçildi. Bu nedenle de Belarus ordusunun temelini oluşturduğu ve Rusya’nın askeri birlikleriyle desteklendiği müttefik askeri birliğinin konuşlandırılmasıyla ilgili süreci başlattık” dedi.

Lukaşenko, 10 Ekim’de Rusya ile ortak bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda anlaşma sağladıklarını bildirmişti. Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey de Ukrayna sınırındaki askeri hareketlenmeye karşı önlem alacaklarını açıklamıştı. 

"SEFERBERLİK KAPIDA"

Belarus’un ana muhalif haber kaynağı Nasha Niva da Belarus’ta seferberliğin başlamak üzere olduğunu ancak Rusya’nın geçen ay kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından yaşanan kaos göz önüne alındığında, Minsk’in gizli bir seferberlik biçimini tercih ettiğini ileri sürdü.

Moscow Times haber sitesinin aktardığına göre, Nasha Niva’nın haberinde yedek askerlerin; birliklerin savaşa hazır olup olmadığını kontrol etme kisvesi altında çağrılacağı ve seferberliğin, Rus ordusunun en acil ihtiyaç duyduğu mesleklerde eğitim görmüş yedek askerlere yönelik olacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçi-Emekçi Mitingi bu pazar yapılacak

SONRAKİ HABER

CHP’li Tutdere: Peynir ekmek satar gibi silah satılmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...