11 Ekim 2022 12:39

12. Berlin Kürt Film Festivali 13 Ekim'de başlıyor

Berlin Kürt Film Festivali bu yıl 13-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. 50’ye yakın kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi gösterilecek festival bu yıl Rojava'ya odaklanacak.

Görsel: Festival afişinden

Paylaş

Berlin Kürt Film Festivali bu yıl 13-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. 12. yılını kutlamaya hazırlanan festivalde 50’ye yakın kurmaca, belgesel, deneysel ve çocuk filmi gösterilecek.

Yıllardır dünyanın dört bir yanından Kürt sinemacıların katılımıyla gerçekleşen ve Kürt sinemasını Avrupalı sinemaseverlerle buluşturan festival bu yıl “Rojava”ya odaklanacak.

Festivalin Focus programı kapsamında gösterime girecek filmler Rojava tarihinin çalkantılı dönemlerine ışık tutacak. Bu filmleri çeken Kürt ve farklı kökenlerden sinemacıların merceğinden, Rojava halklarının yaşadığı derin trajediye tanıklık edilecek. Festivalde, film gösterimleri dışında farklı sanatsal etkinliklere de odaklanan program, “Rojava” ve “Rojavalı olmak hakkında” perspektifler de sunacak. Gösterimler Babylon Mitte, Moviemento ve FSK sinemalarında gerçekleşecek.

AÇILIŞ FİLMİ ‘KOMŞULAR’

Babylon Mitte’de gerçekleşecek olan açılış töreninde, Kürt yönetmen Mano Khalil imzalı “Nachbarn” (Komşular) filmi gösterilecek. 2021 yapımlı film, yönetmenin çocukluğunun geçtiği Rojava’da Esad diktatörlüğü altında yaşayan Kürt bir ailenin başından geçenleri anlatıyor. Focus programının bir diğer filmi olan ve yönetmenliğini Zeynê Akyol’un yaptığı “Rojek” (2022/Kanada) adlı belgesel, Rojava hapishanelerindeki IŞİD üyelerinin itirafları üzerinden Rojava’daki radikal terörün izini sürüyor. Filmin gösterimi Yönetmen Zeynê Akyol ve film ekibinin katılımı ile gerçekleşecek. Zeynê Akyol bu olağanüstü filmin yapım sürecine ilişkin bilgi ve deneyimlerini izleyicileriyle paylaşacak.

IŞİD’E KARŞI KADIN MÜCADELESİ

Focus programı kapsamında gösterilecek olan ve Derya Deniz’in yönetmenliği yaptığı 2021 yapımlı “Heza” ve 2018 yapımlı “Commander Arian” (İspanya/Yönetmen: Alba Sotorra) adlı belgeseller, iki farklı kadın komutanın IŞİD terörüne karşı verdikleri amansız mücadeleyi ve bu kadın savaşçıların özgür yaşama bakış açılarına ışık tutuyor.

Almanya ve Irak Kürdistan’ı ortak yapımı olan ve Peter Ott’un yönettiği 2016 yapımlı “Das Milan Protokoll”, Irak ve Suriye arasındaki Kürt bölgelerinde çekilen ilk Alman uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Yönetmen Peter Ott bu filmde, bölgedeki uluslararası çıkar oyunlarının arka planı hakkında farklı bir bakış açısı sunuyor.

Başarılı Yönetmen Rêber Doski’nin 2016 yılında çektiği Hollanda yapımı “Radio Kobanî” adlı belgesel film, Rojava’nın sınır kasabası Kobanê’de yaşanan savaşa odaklanıyor. Bu eşsiz filmde Kürt kadınlarının ve erkeklerinin IŞİD terörüne karşı sergilediği tarihi direniş ve bu savaşın Kobanê şehrinde yarattığı yıkım, 20 yaşındaki Kürt Muhabir Dilovan’ın gözünden aktarılıyor.

Rojavalı Yönetmen Shiar Abdi’nin yönettiği 2014 Suriye ve Almanya yapımı “The Road to Aleppo” (Halep’e Giden Yol) adlı uzun metrajlı film ise, annesini aramak için Almanya’dan Suriye’ye dönen bir Kürt kahramanın yaşadıklarına odaklanıyor.

KISA FİLM YARIŞMASI SEÇKİSİ

Kısa film yarışma programında özellikle Kürt sinemasından yeni ve genç yetenekler ağırlanacak. Kısa Film Yarışma Seçkisi, Kürdistan’ın tüm bölgelerinden ve diasporadan farklı tematik ve estetik perspektifler sunacak. Bu yılki Jüri Üyeleri Hüseyin Hassan, Havin al Sind, Mizgin Bilmen ve Guevara Namer tarafından değerlendirilecek. Festival programında ayrıca her yıl olduğu gibi, çocuklara dönük Kürtçe çocuk filmleri gösterilecek.

Festival 19 Ekim’deki kapanış gecesiyle sona erecek. Gecede Çarnewa Süleyman, Şilan, Eniz, DJ Barış Cengiz ve Yıldız Gültekin sahne alacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa petrol grevi ikinci haftasında: Hükümetten müdahale tehdidi

SONRAKİ HABER

Dört büyüklerin borcu 20,7 milyar liraya ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...