05 Ekim 2022 19:30

Hollanda’da 500 ilkokulda ücretsiz kahvaltı başlıyor

Hollanda’da dar gelirli ailelerin yaşadığı mahallelerde bulunan 500 ilkokulda 1 Ocak’tan itibaren ücretsiz kahvaltı verilecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsmail BOZKIR
Rotterdam

Hollanda'da özellikledar gelirli ailelerin yaşadığı mahallelerde bulunan 500 ilkokulda, 1 Ocak'tan itabaren ücretsiz kahvaltı uygulamasına geçilecek.

Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlıkları (SZW) ile Eğitim, Kültür ve Bilim (OCW) bu okulların öğrencilerinin 4 ay boyunca güne iyi bir başlangıç yapmalarını sağlamak için Gençlik Eğitim Fonu'na 5 milyon avroluk sübvansiyon ayırdı.

Ülkede artan enflasyonla birlikte marketlerdeki fiyatlar yükseliyor. Artan yaşam maliyetinin yansımaları okullarda da görünür hale geldi. Bazı çocuklar okula aç karnına gitmek zorunda kalıyor. Bu durum çocukların gelişimini ve öğrenme performansını olumsuz etkiliyor.

Yoksulluk Politikası, Katılım ve Emeklilik Bakanı Karin van Gennip Schouten, konuya dair yaptığı açıklamada, "Maddi sorunlarla mücadele eden ailelerde büyüyen çocuklar bunun kurbanı olmamalı. Okula aç karnına başlamalarını kabul etmemeliyiz. Bu nedenle şimdi ihtiyacın yüksek olduğu okullara yardım çabalarımızı hızlandırıyoruz" dedi.

İlk ve Orta Öğretim Bakanı Robert Dijkgraaf Wiersma da "Evde zorlukları olan, kahvaltı yapamayan çocukların öğrenimlerini sorunsuz şekilde sürdürmelerine izin vermek için gerekli olan her şeyi yapmalıyız" dedi.

Hollanda'da 1 Ocak'tan itibaren asgari ücret yüzde 10 oranında artacak, kira ve bakım ödeneği yükselecek ve ebeveynlere çocukları için daha yüksek bir bütçe sağlanacak. Merkezi Planlama Dairesi (CPB)'nin tahminine göre, bu önlemler, 2023 yılında çocuk yoksulluğunda azalmaya yol açacak. Geçici okul kahvaltısı uygulamasının, alım düşünün düşmesine karşı gelecek yıl hayata geçecek önlemlere bir köprü olması hedefleniyor.

Bakanlar Schouten ve Wiersma, Gençlik Eğitim Fonu'nun aktif olduğu 500 okuldaki çabalarına ek olarak, Çocuk Yoksulluğu ittifakından da sınıflardaki açlıkla mücadeleye yerel ittifaklar aracılığıyla destek vermesini istedi.

Bunun tam olarak nasıl şekilleneceği, önümüzdeki dönemde detaylandırılacak. Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlıkları ve Sağlık, Refah ve Spor'dan (VWS) gelen öneriler doğrultusunda, ilgili kurumlar, okullar ve veliler birlikte hareket ederek, yemeklerin nasıl organize edileceğini planlayacak.

ÖNCEKİ HABER

İntörn hekimler asgari ücret sözünü hatırlatıyor

SONRAKİ HABER

İktidar hayvancılığı büyük bir krize soktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...