22 Eylül 2022 21:45

Kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında Mahsa Amini için sokağa çıktı

İran'da ahlak polisi tarafından darbedilerek öldürülen Mahsa Amini için Türkiye'deki eylemler de sürüyor. Bugün yurdun bir yanında basın açıklamaları düzenlendi.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

İranlı Kürt Jîna Mahsa Amini'nin Tahran'da saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp darbedilerek katledilmesine karşı eylemler hem İran'da hem de diğer ülkelerde sürüyor. Bugün Türkiye'nin birçok kentinde basın açıklamaları düzenlenerek İslam Cumhuriyeti protesto edildi.

Kadın örgütlerinin ve HDP'nin çağrısıyla düzenlenlenen eylemlerden öne çıkanlar şöyle:

DERSİM

Mahsa Amini için HDP Dersim Kadın Meclisi, Sanat Sokağı'nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada konuşan Esma Ataş, kadınların başta İran olmak üzere dünyanın her yerinde protesto eylemleriyle Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ettiğini söyledi.

Ataş "Mahsa’nın cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak, mücadelelerini, isyanını yeni bir boyuta taşıdığını göstermiştir. Kadınlara, kadınların yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir" diye konuştu. 

Mahsa’nın katledilmesine yönelik Kürdistan eyaletinde başlayan isyanın bölgede dalga dalga yükseldiğini aktaran Ataş "İran rejimi gelişen bu isyanı sindirmek için tüm güçleriyle halka saldırarak bir kez daha kadın düşmanlığını tescillemiştir" diye belirtti. 

Ataş, "İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi ise kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmakta. Ancak şu iyi bilinsin ki; kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor! İran halkları, dünya halkları yeter diyor!”  dedi. (Dersim/EVRENSEL)


DENİZLİ

Denizli’de Kadınlar Birlikte Güçlü Platformunun çağrısıyla Mahsa Amini için basın açıklaması düzenlendi. Polislerin İranlı mültecilere yönelik sınır dışı tehdidi üzerine onların dövizlerini Denizlili kadınlar taşıdı.

“Mahsa Amini ve özgürlüğümüz için İran’da, Türkiye’de, dünyada isyandayız. Kadın dayanışması sınırları aşıyor” pankartı açılan açıklamada, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

Candoğan Parkı'ndaki eylemde açıklamayı okuyan Hande Özkan, "Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Sizleri bir kez daha uyarıyoruz: Hayatlarımıza, haklarımıza, istek ve arzularımıza göz dikmeyi aklınızdan bile geçirmeyin, ipe sapa gelmez kirli sözlerinizi kendinize saklayın, yoksa kadınların sarsılmaz duvarına toslarsınız” dedi. (Denizli/EVRENSEL)


EDREMİT

Edremit’te de kadınlar Masha Amini için  alanlardaydı.

Edremit Kadın Platformu'nun çağrısıyla düzenlenen eylemde yaklaşık yüz kadın, kadın cinayetlerini, şiddeti ve yaşam tarzına müdahaleyi protesto etti.

Yapılan açıklamada "Kadınlar, yaşam tarzlarına, başörtü dayatmasına karşı direnişten asla vazgeçmeyeceklerini bir kez daha göstermişlerdir. İran rejiminin kadınların hayatına mal olan baskı mekanizmalarına karşı, diktatörlüğe karşı sokağa çıkan, mücadele eden İranlı kadınlara ve İran halkına selam olsun. Kadınlar el ele verecek barbarlığı yenecek. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz Haklıyız, kazanacağız" denildi. (Balıkesir/EVRENSEL)


ODTÜ

Ankara'da da ODTÜ öğrencileri, Fizik bölümü önünde bir araya gelerek Mahsa Amini'nin öldürülmesini protesto etti.

Düzenlenen basın açıklamasında Amini'nin başörtüsünü rejime uygun takmadığı için işkenceye uğradığı belirtildi. Sadece Mahsa Amini için değil katledilen tüm kadınlar ve molla rejimini protesto etmek için bir araya geldiklerini vurgulayan öğrenciler, açıklamayı Farsça ve İngilizce de okudu.

Hayali sınırların kadınları bölemediği, kalplerin birlikte olduğu vurgulanan açıklamada bunun son kadın cinayeti olması için bir araya gelindiği vurgulandı.

"Kadın, yaşam, özgürlük" ve "Jin, jiyan, azadi" sloganları atılan eylemde başörtüsü yakıldı ve kadınlar Mahsa Amini'yi anmak için saçlarını kestiler.

Açıklama bittikten sonra Matematik bölümü dışında yer alan kadın duvarına yürüyen öğrenciler, duvarın önüne Mahsa Amini'nin fotoğraflarını, eylemde kullanılan dövizleri ve çiçek bırakıp mum yaktı. (Ankara/EVRENSEL)


URFA

Urfa merkez Birecik, Halfeti, Suruç, Viranşehir, Hilvan ve Bozova ilçelerinde kadınlar Amini için eş zamanlı açıklamalar yaptı.

Urfa Kadın Platformu, basın açıklamasını Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde düzenledi. Açıklamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda platform üyesi katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Urfa İl Eş Başkanı Aliye Kızıldamar, “Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir" dedi.

Sürücü de “İran’da iktidarda olan zihniyeti tanıyoruz. Aynı zihniyet Türkiye’de de iktidar. O iktidarı, İpek Er’i katleden Musa Orhan’dan, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmalarından tanıyoruz. Ancak kadınlar mücadele etmeye devam ediyor. Jina’nın saç telleri ile bu mücadeleyi yeniden öreceğiz” diye konuştu. (Urfa/MA)


MALATYA

HDP Malatya İl Örgütü de Amini için parti binasında açıklama yaptı.

Toplantıda konuşan HDP Malatya İl Eş Başkanı Perihan Yücekaya, "Jîna Mahsa Amînî için direnen Kürt kadınları olmak üzere bütün direnenlere selam olsun. Mahsa'nın mücadelesi biz kadınların mücadelesidir" dedi. (Malatya/MA)


HATAY

Hatay'da Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP Hatay İl Örgütü binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Mahsa Amini'nin katledilmesini protesto etti.

"Mahsa Amini için, özgürlüğümüz için, İran'da, Türkiye'de, dünyada isyandayız" pankartı açılan eylemde Amini'nin resimlerinin olduğu dövizler taşındı. Açıklamaya çok sayıda kadın ve HDP Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant katıldı.

HDP İskenderun İlçe Örgütü binası önünde de basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya HDP Hatay İl Eş Başkanı Hülya Ateş'in yanı sıra İskenderun Emek ve Demokrasi Güçleri ile çok sayıda HDP'li katıldı.

"Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadınlar yürüyor, özgürleşiyor" sloganı atılan açıklamada konuşan Fidan Durmuş, "Mahsa'nın katili erkek egemen rejimidir" dedi.

Açıklama sonrası kadınlar saçlarını keserek İran İslam Cumhuriyeti rejimini proıtesto etti. (Hatay/MA)


HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü de il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama metnini okuyan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Sinem Seven, “İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor” dedi.

HDP Yüksekova İlçe Örgütünün açıklamasına ise TJA, İHD, ÖHD ve Hakkari Barosu Kadın Hakları Komisyonu da destek verdi. Açıklamada Mahsa Amini’nin direnişi ve mücadelesinin tüm kadınların mücadelesi olduğu vurgulanıp “Özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz” denildi. (Hakkari/MA)


ADIYAMAN 

HDP Adıyaman Kadın Meclisi de Mahsa Amini için il binasında basın toplantısı yaptı. Açıklamada konuşan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Yeşim Camcı, kodınların ortak mücadeleyi sürdüreceğini vurguladı. (Adıyaman/MA) 


BATMAN

Batman’da ise TJA üyesi kadınlar, HDP İl Örgütü binası önünde yaptıkları açıklama ile Mahsa Amini’nin katledilmesine protesto etti.

Açıklamaya, yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, HDP ve DBP Batman örgütleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

"Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsiniz" pankartı ile Amini'nin fotoğraflarının taşındığı eylemde, Ruken Zeryam Işık Yıldız "Sokaklarda güçlü gösteri ve yürüyüşlerle erkek egemen İran rejimine ve onun 'ahlak polisi' gibi kadın düşmanı kurumlarına karşı isyan yükseliyor. İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir. Mahsa’nın direnişi bunun en büyük kanıtıdır" dedi. (Batman/MA)


SİİRT 

HDP Siirt il binası önünde çok sayıda yurttaşın katılımıyla düzenlenen açıklamada konuşan Hatice Tay da "Kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek” dedi.

Tay, “Mahsa şahsında katledilen tüm kadınlara sözümüz, ahlaksızlık sizin görünen saç tellerinizde değil, İran’dan tüm dünyaya erkek egemen iktidarların zihniyetindedir.  Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir” diye konuştu. (Siirt/MA)


MARDİN 

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu da Amini cinayetini protesto etti. HDP Mardin il binası önünde yapılan açıklamaya HDP Milletvekili Pero Dündar da dahil yüzlerce kişi katıldı. Açıklamayı TJA Sözcüsü Eylem Amak okudu. 

Amak, İran rejiminin isyanı sindirmek için halka saldırdığını söyleyip "Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Bu mücadeleyi halkların isyanı ve ateşiyle birleştirerek, özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Dündar da "Bu mücadele sadece kadınların mücadelesi değildir, toplumun mücadelesidir. Demokrasi mücadelesidir. İnsan haklarını savunanların isyanıdır” ifadelerini kullandı.

Açıklama “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sona erdi. (Mardin/MA)


İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü de Amini'nin katledilmesini HDP il binası önünde düzenlediği açıklamayla protesto etti.

Açıklamanın yapıldığı alanda, “Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir” pankartı ile Amini'nin fotoğrafları taşındı.

Açıklamaya İran'lı kadınlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

HDP İzmir İl Eş Başkanı Berna Çelik, “İktidarlarının giderek sarsıldığını gören rejim ve onun polisi kadınlara ve mücadelelerine saldırarak kadınları yıldırmaya ve sindirmeye çalışmaktadır. Ancak şu iyi bilinsin ki kadınlar başta olmak üzere ezilenlerin mücadelesi ve direnişi engellenemeyecek! İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar artık yeter diyor" dedi. (İzmir/MA)


MANİSA

HDP Manisa İl Örgütü de Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı HDP Saruhanlı ilçe binası önünde basın açıklaması düzenledi.

“Mahsa Amini için, özgürlüğümüz için, İran’da, Türkiye’de, her yerde isyandayız” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Basın metnini okuyan HDP Saruhanlı İlçe Eş Başkanı Evin Günsel, “İranlı kadınlar, haklarına ve yaşamlarına yönelik bu saldırılara karşı mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmemiştir. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir" diye konuştu. (Manisa/MA)


KOCAELİ

Kocaeli Kadın Platformu ve İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi’nden kadınlar da Mahsa Amini için alandaydı. Belediye İşhanı önünde toplanan kadınlar adına açıklamayı Selda İlgöz okudu. Açıklamada Mahsa’nın katledilmesinin İran’da 43 yıldır süren dinci ve kadın düşmanı politikaların sonucu olduğu ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da valilik izni ve RTÜK’ün reklam desteğiyle gerçekleştirilen LGBTİ’leri hedef alan mitingin de hatırlatıldığı açıklamada "İran uzağımızda değil. Bu ülkede hakkını aramaya çalışanlara sokaklar yasak, bir kişi daha eksilmemek için meydanlara çıkan kadınlara karşı polis şiddeti, işkence ve taciz var. Ama şeriat propagandası, ırkçılık, nefret söylemi devletin izniyle büyütülüyor. İran çok uzağımızda değil. Tarikatlar talep ediyor, İstanbul Sözleşmesi feshediliyor. Bir grup erkek kendini mağdur baba ilan ediyor nafaka hakkımız gasbedilmeye çalışılıyor. Ak troller hedef gösteriyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler tutuklanıyor. Kadınların sadece aile olduğunda, o şiddet dolu ailelerin içine hapsolduğunda var sayıldığı, LGBTİ+'ların varlığının yok sayıldığı bir dayatmanın altında her şeye rağmen yaşıyoruz, direniyoruz. İran uzağımızda değil. Bu ülkede hukuk toplumun belirli kesimlerine karşı, kadınlara karşı, LGBTİ+'lara karşı düşman hukukuyla işliyor” ifadeleri yer aldı.

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

OMÜ’nün gerçeği yansıtmayan açıklamalarına işçiler eylemle cevap verdi

SONRAKİ HABER

ODTÜ toplulukları: Oryantasyon süreci ODTÜ bileşenleriyle birlikte örülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...