21 Eylül 2022 23:43

İran'da halk Mahsa Amini için 6 gündür sokakta

İran’da halk, ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini için 6 gündür sokakta. Kadınların "İslam Cumhuriyeti istemiyoruz" sloganlarıyla başörtülerini yaktığı protestolar günbegün kitleselleşiyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından İran’da halk 6 gündür sokakta.

Tahran, Tabriz, Esfahan, Urmiye, Sanandaj, Amol, Raşt, Sari, Amol, Babol, Marand, Kerman, Kermanşah ve daha birçok ilde bugün akşam saatlerinde halk bir kez meydanlara indi ve protestolar devam ediyor. 

Kadınlar başörtülerini yakarak “İslam Cumhuriyeti istemiyoruz” sloganları atıyor. Protestoların gerçekleştiği şehirlerde eylemler her geçen gün daha da kitleselleşiyor.

“Kadın, yaşam, özgürlük”, “Diktatöre ölüm”, ”Korkmayın biz hepimiz birlikteyiz”, “Zalime ölüm, hem şaha hem mollaya”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Hameney'e ölüm” sloganlarıyla yürüyüş yapan halk, Kerman ilinde İran’ın uluslararası askeri ve istihbarat müdahaleleri kolu olan Kudüs Gücü'nün eski başkanı Kasım Süleymani’nin billboardlarını indirdi.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Protestolara müdahale eden polis, halka doğrudan ateş açtı. Gelen haberlere göre Tabriz, Raşt, Garmsar illerinde polisin ateş etmesi sonucu hayatını kaybedenler var. Garmsar’da kafasından vurulan 15 yaşındaki çocuğun hayatını kaybettiği öğrenildi. Geçen 6 günde polis tarafından öldürenlerin tam sayısı belli olmamakla birlikte 8’den fazla olduğu tahmin ediliyor.

İNTERNET ERİŞİMİNE MÜDAHALE SÜRÜYOR

İran rejimi birçok ilde internet erişimini keserek halkın haberleşme ağlarını engellemeye çalışıyor. Geçtiğimiz saatlerde Instagram erişimini engelleyen hükümete karşı halk internete bağlanabildikleri anlarda sosyal medya üzerinden “Biz hâlâ direniyoruz, sesimiz olun” mesajları paylaşmaya başladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sedefnur Çağlar'ı yaralayan Ahmet Ata, 'kasten öldürmeye teşebbüs'ten yargılanacak

SONRAKİ HABER

DİB’in çağrısıyla savaşa karşı komisyon kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...