17 Eylül 2022 20:34

Altın Koza’da kısa film jürilerinin açıklanması isteniyor

Altın Koza Film Festivali'nde, Ulusal Öğrenci ve Adana Kısa Film yarışmalarında kayırma devreye girdiğini iddia eden Yönetmen Yusuf Yılmaz, ön jürilerin açıklanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Yönetmen Yusuf Yılmaz, diğer yarışmalara göre daha az göz önünde olan Ulusal Öğrenci ve Adana Kısa Film yarışmalarında devreye kayırma girdiği yönündeki iddialarını dile getirerek ön jürilerin açıklanmasını istedi. Festival Yürütme Kurulu adına görüştüğümüz İsmail Timuçin, “Sinemaya katkı sunmak için yaptıkları yarışmalarda kayırma gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını söyledi.

Adana Altın Koza Film Festivali bu yıl yarışacak filmleri seçen ön jürinin açıklanmaması üzerine şeffaflık ve sansür tartışması ile başladı. Yönetmen Kazım Öz, “Bir Kar Tanesi’nin Ömrü” isimli Uzun Metraj filminin Altın Koza Film Festivali’nde yarışmaya seçilmediğini öğrendikten sonra bir metin yayımlayarak politik film yapan sinemacılara sansür uygulandığını belirtip uluslararası festivallerde yarışan filmlerinin Türkiye’deki köklü festivallerde yer almadığını söyledi.

Adana’da yaşayan genç yönetmenlerden Yusuf Yılmaz da Festival kapsamında ‘Ulusal Uzun Metraj’ , “Uluslararası Kısa Metraj’ ve “Ulusal Belgesel” kategorilerinde ön jüriler açıklanırken Ulusal Öğrenci Filmleri ve Adana Kısa Film yarışmalarında ön jürilerin halen açıklanmadığını belirterek yerel film ekipleri için önemli olan bu kategorilerin seçkilerinde arkadaşlık ve dostluk ilişkilerinin devreye girdiğini düşündüklerini ifade etti.

TİMUÇİN, “SİNEMAYA KATKI SUNMAYA ÇALIŞIRKEN EŞ DOSTA YÖNLENDİRME SÖZ KONUSU OLAMAZ”

Konu ile ilgili ulaştığımız Festival Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Timuçin Uzun Metraj Film yarışması ön jürisinin başından itibaren açıklandığını söyledi. Ulusal Öğrenci ve Adana Kısa Film yarışmalarında öz jürinin açıklanmaması ile ilgili konuşan Timuçin, “İsimlerin açıklanmadığı konusunda haklı kardeşimiz. Ama diğer konularda çok fazla katılabileceğimi söyleyemem. İnsanlar o kadar yoğun ki kısa filmler için jüri bulmakta bile zorlandığımız oluyor. Buna rağmen bu kategorileri devam ettiriyoruz. Ayrıca ön jüri açıklama gibi bir zorunluluğumuz yok. Festival tecrübesi yüksek bir festival ekibimiz var. Yusuf kardeşimiz daha önce burada aynı şekilde seçilip yarışmada birinci oldu. Burada asla eş, dosta yönlendirme olması söz konusu olamaz. Tarafsız olmayı önceliyoruz. Bizim duygusal bir yaklaşımımız olamaz. Bizim burada böyle bir şey aramaktan öte kardeşimiz doğrudan bize neden açıklanmadığını sorabilir. Biz isteriz ki bizim filmlerimiz iyi olsun.” dedi.

“FESTİVAL BÜNYESİNDE ÇALIŞANLARIN FİLMLERİ YARIŞMADA YER ALMIŞTI”

Bu uygulamanın geçmişten beri süre gelen bir uygulama olduğunu dile getiren Yılmaz, 2019 yılında festival bünyesinde çalışan “Atom film” adlı yapım şirketinin kendi üretimi olan “Leke” adlı kısa filminin yarışmada yer aldığını ifade etti. Festival yönetmeliğine göre festival çalışanı kişiler ya da kurumların yaptığı filmlerin festivalde yarışamayacağını dile getiren Yılmaz şunları söyledi, “Yönetmelikte yer almasaydı bile böyle bir şey etik değil. Festival ve belediye bünyesinde çalışan kişi ve kurumların filmlerinin yarışmada yer alması etik açıdan doğru değil.” dedi.

ATOM FİLM, “TARTIŞMALARIN MUHATABI BİZ DEĞİLİZ”

Konu ile ilgili ulaştığımız Atom Film’den Yönetmen Tufan Şimşekcan, festivalle ilgili düzeltilmesi gereken sorunlar olmakla birlikte bunun muhatabının festival organizasyonu olduğunu ifade etti.

Yusuf Yılmaz ile iletişime geçme isteklerinin reddedildiğini ifade eden Şimşekcan, “Filmimizin festivalde yer alma sürecinin anlatıldığı gibi ilerlemediğini herkes biliyor. Bunu anlatmak istedik. İletişim taleplerimiz reddedildi. Bu yüzden paylaşılan metne bir cevap vermeyeceğiz” dedi.

ÖZDAĞAN, “SADECE AKTAŞ’A DEĞİL, ADANA’DA ÇEKİLEN BİRÇOK FİLME DESTEK OLUYORUM”

Bu yıl “İntihar Bekçisi” filmi ile Adana Kısa Film Yarışması’nda yarışan Selin Aktaş’ın daha önce yapımcılığını yapan Nuri Cihan Özdağan’ın aynı kategoride jüri üyesi olduğunu da gündeme getirdi.  Konu ile ilgili ulaştığımız Nuri Cihan Özdağan, Adana’da bir film çekildiğinde bir şekilde yardımcı olduğunu belirterek diğer 2 jüri üyesi ile birlikte objektif bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Söz konusu belgeselde 2018’de yapımcılık yaptığını ancak yarışan filmin ekibinde olmadığını ifade eden Özdağan, şunları söyledi, “Seçkide yer alan diğer filmlerin oyuncusu ve yönetmenleri ile de geçmişte birlikte olduğumuz çok film var. Birçok kişi ile temas kurma durumumuz var, ekip sağladığımız filmler var. Adana’da film çekecek insanlara destek oluyorum. Benim dışımda 2 jüri üyesi daha var. Kim hak etmişse ödülü o alacak. Bu konuda objektif olacağım konusunda kendime güveniyorum”

ÖNCEKİ HABER

Kanlı 1 Mayıs’ın romanı: Wedding Barikatları

SONRAKİ HABER

"Emekliler Geleceğine Sahip Çıkıyor" sempozyumu öğleden sonra devam etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa