Metropolis Antik Kenti, kalker ocağının tehlikesi altında
Metropolis Antik Kenti'nde 1’inci derece arkeolojik SİT özelliği olan mağaraların yakınına kalker ocağı kapasite artışı için bakanlık ÇED süreci başlattığını duyurdu.

Fotoğraf: Proje dosyasından alınmıştır
Metropolis Antik Kenti'ne ismini veren ‘ana tanrıça’ heykellerinin bulunduğu mağaraların başı taş ocakları ile dertte. 1’inci derece arkeolojik SİT özelliği olan bu mağaralara 550 metre uzaklıkta kalker ocağı kapasite artışı için bakanlık ÇED süreci başlattığına duyurdu. Öte yandan yine bu arkeolojik SİT alanına 350 metre uzaklıktaki başka bir ocak projesi ise bakanlık önünde bekliyor.
egedesonsöz'de yer alan habere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2008 yılında aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile İzmir’in Menderes ile Torbalı ilçeleri sınırında çalışmaya başlayan kalker ocağı ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.
Ocağı işleten CYS Yapı İnşaat Madencilik kapasiteyi artırmak için bakanlığa başvurdu. Şirket madenin kapasitesini yıllık 2 buçuk milyon tondan 3 milyon 750 bin tona çıkarılmasını istiyor. İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre maden sahası ormanlık alan içerisinde kalıyor.
Patlatma yöntemiyle kalker çıkarılan ocakta yılda 144 patlatma yapılacak ve her defasında aynı anda 90 noktada dinamit ateşlenecek. Ocakta bir yılda 732 bin 240 kilogram ANFO ve 12 bin 960 kilogram dinamit kullanılacak. Ocak alanında saatte 156 kilogramdan fazla tozun havaya karışması bekleniyor.
ANA TANRIÇA’YA KOMŞU
Proje alanının en dikkat çeken özelliği ise arkeolojik SİT alanına 550, doğal SİT alanına ise 950 metre uzaklıkta olması. Proje dosyasında dinamit patlatma işlemlerinin arkeolojik alanlara zarar vermeyeceği ileri sürülüyor. Öte yandan bu arkeolojik SİT alanına 350 metre uzaklıkta başka bir ocağın proje tanıtım dosyası ile bakanlık önünde bekliyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et