09 Eylül 2022 13:17

Ölüm orucundaki Sibel Balaç hastaneye sevk edildi: 41 kiloya düştü, yürüyemiyor; bir an önce tahliye edilmeli

Ölüm orucundaki Sibel Balaç, infaz erteleme başvurusu nedeniyle hastaneye sevk edildi. Balaç'ın avukatı, "Sibel şu anda 41 kilo, bir an önce tahliye edilmesini bekliyoruz” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Adil yargılanma, hasta tutukluların serbest bırakılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin sona ermesi talepleriyle 29 Aralık 2021’de ölüm orucuna başlayan Sibel Balaç, infaz erteleme başvurusu nedeniyle Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesine sevk edildi. Hastanenin ek binasında yer alan mahkum koğuşunda tetkikleri devam eden Balaç’ın durumuna ilişkin bilgi veren Avukat Ceren Yılmaz, “Sibel şu anda 41 kilo. Ölüm orucuna başladığında  85 kiloydu. Aslında vücudunun yarısını kaybetti bu ölüm orucu sürecinde. Sibel’in bu koşullarda yaşamını hapishanede sürdüremeyeceği çok açık. Bir an önce tahliye edilmesini bekliyoruz” dedi.

265 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

Zihinsel engelliler öğretmenliği yapan Sibel Balaç, sürgün ve mobbinge uğradığını söyleyerek 2018 yılında görevinden istifa etti. Balaç, aynı yıl, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) işinden ihraç edilen memur, öğretmen ve akademisyenlerin, Ankara’daki Yüksel Caddesi’nde gerçekleştirdikleri “işimi geri istiyorum” eylemlerine katıldı.

Yüksel Caddesi’ndeki eylemcilerle birlikte 10 Aralık 2018’de gözaltına alınan Balaç, 18 Aralık’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan yargılama sonucunda ‘23 Mart 2021’de- Balaç’a  8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası verildi. Ceza, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Balaç, “adil yargılanma” olmak üzere “hasta mahpusların serbest bırakılması”, “hapishanelerdeki hak ihlallerinin ortadan kaldırılması” ve “ağırlaştırılmış infaz yasasının mahkumların lehine değiştirilmesi”, “cezaevinde kitap, dergi gibi kısıtlamalara son verilmesi”, “cezaevindeki sohbet hakkının eksiksiz uygulanması” ve “halkın hak, özgürlük ve adalet mücadelesinin engellenmemesi” gibi taleplerle 29 Aralık 2021’de ölüm orucuna başladı.

"SALI GÜNÜNE KADAR TETKİKLERİN SÜRECİĞİNİ SÖYLEDİLER"

Balaç’ın avukatı Ceren Yılmaz, ölüm orucunun 265. gününde olan Balaç için geride bıraktığımız salı günü İnfaz Kanunu’nun 16. maddesi kapsamında infaz ertelenme başvurusunda bulunduklarını söyledi. Yılmaz, başvuru sürecinin nasıl işleyeceğine dair şu bilgileri aktardı: “Önce bir hastaneye sevk ediliyor. O hastanenin sağlık kurulu Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilip edilmemesi üzerine bir karar veriyor. O karar üzerine ATK bir karar veriyor. ATK’nin karar sonrası da savcılık inceleme yapıp infazın ertelenip ertelenmeyeceğinie karar veriyor. Sibel Balaç şu anda Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesinin ek binasındaki mahkum koğuşunda. Orada tetkikleri yapılıyor. Bize bu tetkikleri çok ayrıntılı yapılacağını ve salı akşamına kadar süreceğini söylediler. Sonra sağlık kurulu toplanıp bir karar verecek. Kurulun ne zaman toplanacağı henüz belli değil. Ama öncelikle bu sağlık kurulunun karar vermesi gerekiyor.”

Sibel Balaç ile tutulduğu mahkum koğuşunda bir avukat görüşü yapabildiklerini söyleyen Avukat Yılmaz, “Sibel, koğuşun çok hijyenik bir yer olmadığına söyledi. Bizim gördüğümüz kadarıyla da hapishaneden çok fazla tutuklu geliş gidişi ve çok fazla jandarma sirkülasyonu var. Çok kalabalık bir yer. Şimdi hastanenin olur yazısı ve savcılığın kabul etmesiyle Sibel’in annesi refakatçi olarak girdi yanına” dedi.

"41 KİLOYA DÜŞTÜ, ARTIK YÜRÜYEMİYOR"

Sibel Balaç’ın durumuna dair de bilgi veren Avukat Yılmaz şunları aktardı: “Sibel tabi bu tetkitlere getirilip götürülürken, çok fazla bölüm gezdirildiği için, çokça yorgundu. Sibel şu anda 41 kilo, ölüm orucuna başladığında 85 kiloydu. Aslında vücudunun yarısını kaybetti bu ölüm orucu süreciyle. Sibel’in bu koşullarda yaşamını hapishanede sürdüremeyeceği çok açık. Çok ciddi ayak ağrıları var. Ağız içi yaraları var, ellerinde kararmalar ve yaralar var. Bu sebeple sağlık durumunun giderek kötüye gittiği dış görüntüsünden bile anlaşılıyor. Şu anda artık yürüyemiyor. Bizimle görüşmeye tekerlekli sandalye ile getirildi. Sürekli bir kalp çarpıntısı, kalp ağrısı olduğunu söylüyor. Ama tabi Sibel, ‘Ben hasta değilim. Ben bir direniş yapıyorum, taleplerim var. Bu sebeple taleplerimin kabul edilmesini istiyorum’ diyor.”

"BİR AN ÖNCE TAHLİYE EDİLMELİ"

Avulat Yılmaz, bu koşullarda Balaç'ın daha fazla hastanede tutulmaması gerektiğini söyleyerek, “Bir an önce bu işlemlerin bitirilip müvekkilimizin tahliye edilmesini bekliyoruz. Bu süreç uzadıkça Sibel’in hijyenik olmayan ortamda kalması mümkün değil. Bu sebeple bir an önce tahliye edilmesini bekliyoruz” dedi.

GÖKHAN YILDIRIM TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Cezaevlerinde adil yargılanma hakkı, hak ihlallerine son verilmesi, hasta tutukluların tahliye edilmesi gibi taleplerle yaklaşık 260 gün önce açlık grevine başlayan Gökhan Yıldırım hakkında infaz erteleme kararı verilmiş, Yıldırım tahliye edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Adana’da Altın Koza zamanı

SONRAKİ HABER

Adana’da yarışma heyecanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...