07 Eylül 2022 16:14

İhraç edilen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan’a destek

Kamudaki işinden ihraç edilen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan için bir araya gelen emek ve meslek örgütleri, mücadele mesajı verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

TOGO İkiz Kuleleri Davası’nda taraf olan Çankaya Belediyesi’nde çalışan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kamudan ihraç edilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun izin verdiği soruşturmada, Candan hakkında “işe gitmeden maaş aldığı, haksız kazanç sağladığı” gerekçesiyle şikayette bulunulmuş, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) işine son vermişti.

Tezcan’ın memuriyetten çıkarılmasına ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara İl Koordinasyon Kurulu (İKK), basın açıklaması düzenledi. TMMOB genel merkezindeki açıklamaya, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile emek ve meslek örgütü temsilcileri katıldı.  

Açıklamada konuşan TMMOB Ankara İKK Sekreteri Seyithan Korkmaz, kamu yararının korunması adına uzun yıllardır mücadele verdiklerini hatırlatarak, “Birliğimizin, odalarımızın, şubelerimizin yöneticileri ve üyelerimiz, bu mücadelede, iktidarın zorbalıklarının hedefi konumuna sıklıkla getiriliyor. Yaptığımız her açıklama, açtığımız her dava, yayınladığımız her rapor iktidar tarafından hedef alınmakta, kurum ve yöneticilerimiz soruşturma ve cezalarla tehdit edilmektedir. Bunun son örneği, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla Çankaya Belediyesi’ndeki görevinden ihraç edilmesi olmuştur. Odamızın açtığı davalar sonucu pek çok rant projesinin önüne geçilmiş, kamusal varlıkların talan edilmesi önlenmişti” diye belirtti.

"YDK’NIN VERDİĞİ KARAR HUKUKSUZDUR"

İçişleri Bakanlığının tamamen siyasi güdülerle hareket ettiğine değinen Korkmaz, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun kararının hiçbir hukuki dayanağının olmadığını belirtti. Korkmaz, “Danıştay tarafından geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde verilen kararda, İçişleri Bakanlığının disiplin soruşturması yürütme yetkisinin olmadığı açık biçimde belirtilmektedir. Danıştay kararında da ifade edildiği gibi, Candan’ın işiyle ilgili idari ve disiplin amiri Çankaya Belediyesi’dir. İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu verdiği bu kararla, yetki gaspı yaparak büyük bir hukuksuzluğa imza atmıştır” diye konuştu.

MÜCADELE VURGUSU

Hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini kaydeden Korkmaz, “Siyasi iktidarın bu hukuksuzluğuna ve zorbalığına asla boyun eğmeyeceğiz, verdiğimiz mücadeleden geri adım atmayacağız. Bu ülkenin kamu çalışanları, iktidarın kapıkulu değil, halka hizmet veren emekçilerdir. Kamuya karşı sorumlulukları ve yasalara bağlılıkları, iktidarın çıkarlarının önünde gelmektedir. Siyasi iktidar ve onun aparatları onuruyla çalışan kamu emekçilerini işi ve ekmeğiyle tehdit etmekten vazgeçmelidir. Tezcan Karakuş Candan işine derhal geri dönmelidir” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından konuşan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, hukuksuzluklara dikkat çekerek, Candan’ın yalnız olmadığını söyledi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Alman sermayesi içinde "Çin" çatışması

SONRAKİ HABER

ÇHD davasında yine tahliye çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...