25 Ağustos 2022 11:38

Reel kesim güven endeksi 1,6 puan azaldı

Merkez Bankası verilerine göre reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesine geriledi.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı Ağustos ayı iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesine geriledi.

Endeksi gelecek 3 aydaki üretim hacmi, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler artış yönünde etkilerken; son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, önceki aya göre 1,1 puan azalarak 101,4 seviyesine indi. Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler de zayıfladı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ ARTTI

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler ve son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir zayıfladı.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 2,2 puan artarak yüzde 87,7 seviyesine çıktı.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 4,7'ye, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 25'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 70,3'e yükseldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Birgün: THK en değerli mülkünü Varlık Fonu’na devredecek

SONRAKİ HABER

Bir mahpus daha ölüm orucuna başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...