22 Ağustos 2022 18:00
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2022 09:32

BİK’in siyasi bürokratları, Evrensel, o işçilerindir!

Gazetemiz Evrensel'in Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Basın İlan Kurumu'nun resmi ilan hakkımızı tümüyle iptal etmesi üzerine yazdı: Bu gazete, onu susturmak için maaş alanlara boyun eğmez. Asla!

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fatih POLAT

2019 yılının eylül ayında Evrensel’e resmi ilan akışını durduran ve bugüne kadar da çeşitli haber ve yazıları gerekçe göstererek, -Anayasa Mahkemesinin son gerekçeli kararında da açıkça görüldüğü gibi aslında Anayasa’yı da ihlal ederek- toplam 108 gün ilan kesme cezası veren Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel’in resmi ilan hakkını iptal etti. BİK’in 17/08/2022 tarihli bu kararı elimize yeni (22 Ağustos) ulaştı.

Evrensel, BİK’in son denetimi için gerekli denetim ücretini 24 Haziran 2022 tarihinde yatırmıştı ve bize iptal kararının iletildiği tebligatta da belirtildiği gibi 19 Temmuz 2022 tarihinde bayi denetimleri ve 20 Temmuz 2022 tarihinde de idari denetim gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili haberimizde de ayrıntıları ile görüleceği gibi BİK, yapılan bayi denetimleri sonucunda BİK’in ilan yönetmeliğinin “46. maddesinin dördüncü fıkrasına göre, son nokta tali bayilerdeki satışların makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılmış olması asıldır” hükmünün ihlal edildiğini öne sürüyor. “Emek Partisinin 13 farklı il ve ilçe örgütlerinde 650 adet”, “3 farklı belediyede 85 adet olmak üzere” ve başka bazı bayilerden de toplu satış iddialarını öne sürerek Evrensel’in ilan hakkı için gerekli olan 4 bin bandını bu şekilde aştığına hükmediyor.

BİK, iptal gerekçesini haklı çıkarmak için başka bir dizi gerekçe de uydurmuş.

Daha önce onlarca kez söylediğimiz bir gerçeği yineleyelim. BİK’te Evrensel’in 2019 yılında ilan hakkının dondurulması ile başlayan süreç öncesi yaşanan yönetim değişikliğine kadar Evrensel ile BİK arasında böyle bir sorun yaşanmıyordu. Ondan sonra bizce kurumun irade olarak tamamen AKP’lileşmesinin sonucu olarak, çeşitli gerekçeler üreterek Evrensel’i ekonomik olarak boğma politikası benimsendi. Bu son karar bize şunu söylüyor: “Siz, Anayasa Mahkemesinin ilan cezaları konusunda verdiği karara da güvenmeyin. Bakın biz o karara rağmen sizi ekonomik olarak boğmakta kararlıyız.” Yani, AKP iktidarı ve BİK’e hakim olan iktidar iradesi devam ettikçe bu tutumda ısrar edilecek.

Daha önce AYM’nin, BİK’in dört gazeteye yönelik ilan kesme cezalarına dair hak ihlali kararı ve “Yapısal bir sorun var” tespitinin ardından da yazmıştık. Tekrar edelim. Bu konuda TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulsun. İktidar güdümünde olmayan bu kurum, hangi gazetenin gerçek bayi satışı nedir ve Basın İlan Kurumu hangi gazeteye gerçek satışı üzerinden hangi gazeteye devasa şişirilmiş, BİK’in de üzerini örttüğü tiraj rakamları üzerinden ilan veriyor?

Her siyasi parti, belediye ve sendika bir gazeteyi toplu olarak alıp üyelerine dağıtabilir. Bunda sorun nerede? Halkın vergilerinden oluşan bir bütçe ile ilanlar dağıtan ve kuruluş gerekçesinde “Fikir farkı gözetmeksiniz basının desteklenmesi” ifadesi bulunan BİK, Evrensel’in ilan hakkını iptal ettirmek için istihbarat örgütü tarzında ülkenin dört bir yanına elemanlarını salıp veri toplamaya çalışırken, iktidar basınını denetim konusunda acaba nasıl bir karneye sahip?

Karşımızda tam bir siyasi susturma operasyonu var.

Son olarak sendikal hakları için mücadele eden As Plastik işçileri, ellerindeki Evrensel’i kaldırarak “Evrensel’de yazıyor” diye haykırıyorlardı. Evet BİK’in siyasi bürokratları, Evrensel, işte o işçilerindir. O eller Evrensel’i öyle coşkulu tuttukça sen bu gazeteyi susturamazsın. Kirli ellerin bu ülkeyi örgütlü biçimde ittiği uçurumun propagandasını yapan gazetelerinizi halkın vergileri ile ihya ettiniz. Bu ülkedeki bütün olumlu değerleri üreten işçilerin o pırıl pırıl elleri Evrensel’in can suyudur. Boşuna heveslenmeyin yani!

Bu arada kuşkusuz gerekli süre içinde ilan hakkımızın iptaline itiraz edeceğiz. Tüm hukuk yolları sonuna kadar, -sanki bu ülkede hukuk varmış gibi- işletilecek.

Bu ülkenin işçi ve emekçilerinin, tüm ezilen halklarının taleplerini dile getiren bu gazete, onu susturmak için maaş alanlara boyun eğmez. Asla!

Bunu kuşkusuz Evrensel’e bugüne kadar sahip çıkan okurlarımızdan aldığımız güçle de söylüyoruz. Şimdi Evrensel’e çok daha fazla sahip çıkma zamanı. Basılı Evrensel’i almak, e-gazetemize abone olmak BİK’in boğma girişimine verilmiş güçlü bir yanıt olacaktır. 

ÖNCEKİ HABER

Önlem almadılar kurban kestiler!

SONRAKİ HABER

Press Advertisement Agency cancels Evrensel's right to publish official announcements and advertisements!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...