09 Ağustos 2022 12:16

Aydın Valiliği Kızılcaköylülerin sokakta JES direnişinin başarısını kutlamalarına yasak getirdi

Aydın Valiliği, Kızılcaköy’lülerin sokakta eğlenemeyeceklerini söyledi; köylüler 10 Ağustos’ta yapılması planlanan kutlamaları iptal etti.

Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR

Zeytin ve incir bahçelerinin ortasına yapılmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı kararlı bir direniş göstererek şirketi geri püskürten Aydın Efeler ilçesinde bulunan Kızılcaköy’lülerin kazandıkları mahkeme kararını kutlamalarına Aydın Valiliğinden izin çıkmadı.

Aydın Valiliğinin Kızılcaköy’lülerin sokakta eğlenemeyeceklerini, düğün salonunda eğlenmelerinde sakınca olmadığı yönündeki kararı sonrası köylüler 10 Ağustos’ta (yarın) yapılması planlanan kutlamaları iptal ettiler.

SALDIRILARA RAĞMEN KARARLI BİR DİRENİŞ GÖSTEREREK ŞİRKETİ TOPRAKLARINA SOKMADILAR

Aydın ilinin İncirliova ve Efeler ilçelerine bağlı Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova köylerinde yapılmak istenen Sarı Zeybek JES projesine karşı kararlı bir direniş sergileyen Kızılcaköylüler sık sık jandarma ve şirket görevlileri ile karşı karşıya geldiler. Şirketin köye 2 km uzaklıkta satın aldığı meyve bahçesini JES tesisleri yapmak için tel örgülerle çevirmek istemesine karşı yediden yetmişe direnişe geçen köylülere jandarma 2018 yılının Aralık ayında biber gazı ve jopla müdahale etmişti. Birçok köylünün yaralandığı saldırılara rağmen geri adım atmayan ve köy meydanına kurdukları çadırda nöbet tutmaya başlayan köylüler, bir taraftan da projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açtılar.

NÖBETİ BIRAKMADAN SABIRLA DAVANIN SONUCUNU BEKLEDİLER

Köylüler lehin sonuçlanan mahkeme kararına bakanlık ve şirketin yaptığı itiraz nedeniyle ikinci bir bilirkişi incelemesi yapılırken bu bilirkişi incelemesinde de mahkemeye projeye karşı olumsuz görüş bildiren bir rapor verildi. Köylüler kararlı duruşları ve yıllarca süren nöbetleri nedeniyle alana giremeyen JES şirketine son darbe de geçtiğimiz günlerde Aydın 1. İdare Mahkemesinden geldi. Mahkeme Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na açtığı davada yapılan ikinci bilirkişi keşfi incelemesinde hazırlanan raporu kararına esas olarak alarak, projenin çevre, tarım ve su kaynakları ile ilgili riskleri nedeniyle Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek JES’e verilen ÇED olumlu kararını ikinci kez iptal etti.

VALİLİK KÖYLÜLERE AÇIK HAVADA KUTLAMA YAPMAYI YASAKLADI

Mahkeme kararını sevinçle karşılayan köylüler kararlı direnişleri sonrası JES saldırısın püskürtmelerini bir şenlikle kutlama kararı almışlardı. 10 Ağustos’ta Kızılcaköy direniş çadırı önünde yapılması planlanan yemekli, müzikli eğlence Aydın Valiliği’nin yasağına takıldı. Eğlenceye izin vermeyen İncirliova Kaymakamlığının ardından köy muhtarı ve Efeler belediye Başkanının taleplerine rağmen Aydın Valiliği “sokakta eğlence yapılamayacağını, sadece düğün salonunda yapılabileceği” görüşünde ısrar etti. Köylüler bunun üzerine programı iptal ettiler. Pandeminin yeniden yaygınlaşmaya başladığı bir süreçte Aydın Valiliğinin açık havca etkinliğini yasaklayıp kapalı salonu adres göstermesi ise dikkat çekti.

VALİ YARDIMCISI MANDALİNA YİYEREK “BİBER GAZINDAN BİRŞEY OLMAZ YA” DEMİŞTİ!

Köylerine 2 km uzaklıkta JES tesisleri yapılmaması için direnen Kızılcaköylülere Aralık 2018 yılında jandarmanın biber gazı ile müdahalesi sonrası yaralananlar olmuş köylüler jandarma ve valiliğe tepki göstermişti. Kadınların darbe dildiği, çocukların da etkilendiği müdahaleden iki gün sonra köye gelen Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın bir köylü kadının “Gaz sıkılması emrini siz mi verdiniz?” sorusuna mandalina yiyerek “Biber gazından bi’ şey olmaz yaa. Farzedin ki ben verdim” yanıtı sosyal medyada yoğun tepki ile karşılanmıştı. Valilik bu tepkilerin ardından açıklama yaparak Arat’ın sözlerini “samimi bir ortamda söylenen sözler” olarak nitelendirirken, görüntüleri yayanlar hakkında inceleme başlatılacağı ifade edilmişti.

Reklam