05 Ağustos 2022 12:59
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ağustos 2022 13:52

Zelenskiy, Uluslararası Af Örgütü’nü hedef aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığını raporlayan Uluslararası Af Örgütü'nü hedef aldı, kuruluşu 'teröristlere yardım etmekle' suçladı.

Volodimir Zelenskiy | Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ulusa sesleniş konuşmasında Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan ve Ukrayna’nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığı ifade edilen raporu hedef aldı, “Manipülatif raporlar sağlarsanız, o zaman insanların ölümünün sorumluluğunu onlarla (suçlularla) paylaşırsınız” ifadelerini kullandı. 

Raporda, Ukrayna’nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığı belirtilerek, Ukrayna kuvvetlerinin okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere nüfuslu yerleşim bölgelerinde üsler kurarak ve silah sistemleri işleterek sivilleri tehlikeye attığı ifade edilmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gece saatlerinde yaptığı günlük ulusa sesleniş konuşmasında ise Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayınlanan ve Ukrayna’nın savaş taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığını belirten raporu hedef aldı. Zelenski, raporla ilgili “Rus teröristleri tarafından işlenen bu ve diğer binlerce suçla ilgili bazı uluslararası kuruluşlardan net ve zamanında raporlar görmüyoruz" ifadelerini kullandı ve Af Örgütü'nün "Rusya'yı affetmeye ve sorumluluğu saldırgandan kurbana kaydırmaya çalıştığını" iddia etti.

Zelenskiy raporda "mağdur ve saldırganın aynı olduğunuun iddia edildiğini" öne sürdü. Zelenskiy “İşgalciler, su için sırada bekleyen insanlara, tahliye otobüslerine ve toplu taşıma duraklarına defalarca kasıtlı olarak topçu ve havan ateşi açtılar. Rus ordusu, Holokost kurbanlarının anıtlarına, mezarlıklara bile saldırmaktan geri durmadı. Olenivka’daki savaş esirlerinin bulunduğu kamp da dahil" dedi. Zelenskiy, Af Örgütü'nü "seçiçi" olmakla ve "teröristlere yardım etmekle" suçladı.

AF ÖRGÜTÜ RAPORDA NE DİYOR?

Uuluslararası Af Örgütü, Ukrayna güçlerinin şubat ayında başlayan Rus işgalini püskürtürken okullar ve hastaneler dahil olmak üzere nüfusun yoğun olduğu yerleşim bölgelerinde üsler kurarak ve silah sistemleri çalıştırarak sivilleri tehlikeye attığını söyledi. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, “Ukrayna güçlerinin sivilleri riske attığını ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde operasyon düzenleyerek savaş hukukunu ihlal ettiğini belgeledik. Savunma pozisyonunda olmak Ukrayna ordusunu uluslararası insancıl hukuka saygı göstermekten muaf tutmaz” dedi. 

KHARKİV, DONBAS VE MYKOLAİV’DE İNCELEMELER

Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları nisan ve temmuz ayları arasında birkaç hafta boyunca Kharkiv, Donbas ve Mykolaiv bölgelerindeki Rus saldırılarını inceledi. Saldırı alanlarını inceleyen, hayatta kalanlar, tanıklar ve saldırı mağdurlarının yakınları ile görüşen Af Örgütü, uzaktan algılama ve silah analizleri gerçekleştirdi. 

Bu incelemeler sırasında araştırmacılar, Ukrayna güçlerinin nüfusun yoğun olduğu yerleşim alanlarından saldırılar düzenlediğine ve bölgelerdeki 19 kasaba ve köyde sivil binalarda üslendiğine dair kanıtlar buldu. Örgütün Kriz Kanıtları Laboratuvarı bu olaylardan bazılarını daha da doğrulamak için uydu görüntülerini analiz etti.

Af Örgütü’nün tespitlerine göre, askerlerin yerleştiği yerleşim alanlarının çoğu cephe hatlarından kilometrelerce uzaktaydı. Sivilleri tehlikeye atmayacak, askeri üsler veya yakınlardaki yoğun ormanlık alanlar veya yerleşim alanlarından daha uzaktaki diğer yapılar gibi uygun alternatifler ise mevcuttu. 

Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları, Ukrayna güçlerinin beş yerde hastaneleri fiili askeri üs olarak kullandığına da tanık oldu. İki kasabada düzinelerce asker hastanelerde dinleniyor, dolaşıyor ve yemek yiyordu. Bir başka kasabada ise askerler hastane yakınlarından ateş ediyordu. 

Ukrayna güçlerinin yerleşkede üs kurmasının ardından 28 Nisan’da Rusya’nın düzenlediği bir hava saldırısında Kharkiv’in bir banliyösündeki tıbbi laboratuvarda çalışan iki kişi yaralandı.

HASTANE VE OKULLAR KULLANILIYOR

AF Örgütü açıklamasında “Hastanelerin askeri amaçlarla kullanılması uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir” vurgusu yapıldı. 

Öte yandan Ukrayna ordusunun Donbas ve Mykolaiv bölgesindeki kasaba ve köylerdeki okullarda rutin olarak üsler kurduğuna da dikkat çekilerek, “Çatışma başladığından bu yana okullar geçici olarak öğrencilere kapatıldı, ancak çoğu durumda binalar sivillerin yaşadığı mahallelerin yakınında bulunuyordu  Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları ziyaret ettikleri 29 okuldan 22’sinde ya binayı askerlerin kullandığını tespit etti ya da askeri kıyafetler, atılmış mühimmatlar, askeri erzak paketleri ve askeri araçların varlığı da dahil olmak üzere mevcut veya daha önceki askeri faaliyetlere dair kanıtlar buldu. Rus güçleri Ukrayna güçleri tarafından kullanılan okulların çoğunu vurdu. En az üç kasabada, Rusların okulları bombalamasının ardından Ukraynalı askerler yakınlardaki başka okullara taşınarak çevredeki mahalleleri benzer saldırı riskiyle karşı karşıya bıraktı” denildi. 

Odesa’nın doğusundaki bir kasabada Uluslararası Af Örgütü, Ukraynalı askerlerin sivil alanları konaklama ve hazırlık alanı olarak kullandığına, zırhlı araçların tamamen yerleşim yerlerindeki ağaçların altına yerleştirildiğine ve yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerinde bulunan iki okulun kullanıldığına tanık oldu. 

"RUSYA SALDIRILARI BU DURUMU HAKLI ÇIKARMAZ"

Af Örgütü raporunda, “Ukrayna ordusunun askeri hedeflerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerde konumlandırması, Rusya’nın ayrım gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırıları hiçbir şekilde haklı çıkarmaz. Bir çatışmanın tüm tarafları her zaman askeri hedefler ile sivil nesneler arasında ayrım yapmalı ve sivillerin zarar görmesini en aza indirmek için silah seçimi de dahil olmak üzere mümkün olan tüm tedbirleri almalıdır. Sivilleri öldüren veya yaralayan ya da sivil nesnelere zarar veren ayrım gözetmeyen saldırılar savaş suçudur” ifadeleri kullanıldı. 

Ukrayna hükümetine şu çağrı yapıldı: “Ukrayna hükümeti derhal kuvvetlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerden uzak bir yere konuşlandırmalı ya da sivilleri ordunun faaliyet gösterdiği bölgelerden tahliye etmelidir. Askerler savaşmak için asla hastaneleri kullanmamalı ve okulları ya da sivillerin evlerini sadece uygun alternatifler olmadığında son çare olarak kullanmalıdır.” 

Af Örgütü, 29 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanlığı ile iletişime geçerek araştırmanın bulgularını iletti. Ancak rapor yayımlanana kadar bir yanıt gelmediği bildirildi.

AF ÖRGÜTÜ DAHA ÖNCE DE RUS SALDIRILARINI RAPORLAMIŞTI

Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz haziran ayında Rus güçlerinin defalarca 9N210/9N235 tipi misket bombaları ve "parça tesirli mühimmat" kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtmişti.

İçinde birçok küçük mayın bulunduran ve belirli aralıklarla patlayan bombalar, parça tesirli mühimmat kapsamına giriyor.

Kuruluş, haziran ayında sahada gerçekleştirdiği 2 haftadan uzun süren incelemelerinde, en az 62 sivilin öldüğü, 196'sının yaralandığı 41 patlamayı mercek altına almıştı. Araştırmada, Rusya'nın sivilleri alışveriş yaptıkları sırada, yemek yardımı beklerken ya da sadece sokakta yürürken, misket bombaları ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü açıklamıştı.

Kuruluşun kıdemli kriz müdahale danışmanı Donatella Rovera BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu silahlar hiçbir şekilde kullanılmamalı, bunlar hedef odaklı değil, alansal silahlar. Yıkıcı bir etkileri oluyor ve çok sayıda sivilin ölmesine neden oluyorlar" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Madımak Müzesi tabelasında Gülsüm Karababa’nın ismi çıkartılacak

SONRAKİ HABER

Kobane Davası: Fiziki ve psikolojik olarak imkanlar çok kısıtlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...