05 Ağustos 2022 12:26
Son Güncellenme Tarihi: 05 Ağustos 2022 16:29

Yasasını çıkaramadılar, İletişim Başkanlığı bünyesinde "Dezenformasyonla mücadele merkezi" kurdular

Dezenformasyon yasası tepkiler üzerine Meclisten geçmedi ama İletişim Başkanlığı bünyesinde ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ kuruldu.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyadan, İletişim Başkanlığı bünyesinde “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” kurulduğunu, merkezin koordinatörü olarak da İdris Kardaş'ın atandığını söyledi. Kardaş ise “…Türkiye’ye karşı içeriden ve dışarıdan yapılan her türlü algı operasyonlarına, yalan ve dezenformasyona karşı mücadele edeceğiz. Yaşasın Hakikat” yazdı. Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, merkezin hangi amaçla kurulduğunun belli olmadığını belirterek “Dezenformasyonla Mücadele Merkezini basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı merkezi olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Merkezin başına atanan Kardaş, "Pelikancılar" diye anılan grupla ilişkili olduğu öne sürülen Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi’nde (Bosphorus Global) bir dönem Genel Koordinatör olarak da görev yürütmüştü.

"SİSTEMATİK DEZENFORMASYON KAMPANYALARINA KARŞI…"

Özellikle sosyal medyada ‘dezenformasyonla mücadele’ son yıllarda hükümetin gündeminden düşmüyor. Geçtiğimiz dönem AKP ve MHP tarafından hazırlanan “Dezenformasyonla mücadele kanunu” Meclis’e getirilmek istenmiş ancak tepkiler üzerine yasanın görüşmeleri ertelenmişti. Yasanın görüşülmesi TBMM’nin açılması ile yeniden gündeme gelebilir. 

Ancak yasa henüz geçmeden İletişim Başkanlığı bünyesinde “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” adında bir birim kurulduğu açıklandı. Birimin koordinatörü olarak ise İdris Kardaş atandı.

Fahrettin Altun Twitter’dan “Ülkemize karşı yürütülen sistematik dezenformasyon kampanyalarına karşı İletişim Başkanlığımız bünyesinde müstakil bir birim oluşturduk. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi. Merkezimizin koordinatörü olarak atanan İdris Kardaş’ı tebrik eder, kendisine başarılar dilerim.” diyerek birimin kurulduğunu açıkladı. 

Altun’un Tweet’ini alıntılayan İdris Kardaş ise yine sosyal medya hesabından “Sayın Cumhurbaşkanımızın hakikat mücadelesi içerisinde yer almak büyük şeref. Kıymetli Hocam Fahrettin Altun başkanlığında Türkiye’ye karşı içeriden ve dışarıdan yapılan her türlü algı operasyonlarına, yalan ve dezenformasyona karşı mücadele edeceğiz. Yaşasın Hakikat” yazdı. 

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI MERKEZİ"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İletişim Başkanlığı tarafından oluşturulan ve bugün sosyal medya hesaplarından kurulduğu duyurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin hangi statüde, hangi amaçla kurulduğu belli olmayan, yaptırım uygulamalarının ne olacağı belirsiz bir yapı olduğunu vurguladı. 

İletişim Başkanlığı Teşkilatına Dair 14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde böyle bir merkezin olmadığını belirten Durmuş “Dolayısıyla bu merkez ‘Ben yaptım oldu’ anlamına gelmektedir.” dedi.  

TGS Başkanı Gökhan Durmuş şöyle devam etti: “Dezenformasyon, sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunudur. Ancak gelişmiş ülkeler bu konuyu meslek örgütleriyle bir araya gelerek, yasal dayanaklar oluşturarak çözmeye çalışmaktadır. Haziran ayında Meclis gündemine gelen kanunun yasalaşmaması üzerine İletişim Başkanının ‘O zaman ben kurarım’ yaklaşımı doğru değildir. O gün de itiraz ederken muğlak, yasalara dayanmayan, kişisel değerlendirmelerle basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı demiştik. Bugün de oluşturulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezini basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı merkezi olarak değerlendiriyoruz.” 

AKTÜEL VE A HABER’DE YAZARLIK YAPTI

İdris Kardaş özellikle son dönemde katıldığı televizyon programları ile dikkatleri üzerine çekiyordu. İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (EPAM) Koordinatörü olarak görev yapan Kardaş daha önce Aktüel ve A Haber’de köşe yazarlığı yaptı. 

Aslen Diyarbakırlı olan İdris Kardaş, 2016 yılında Bilgi Üniversitesindeki koordinatörlük görevinden alınmıştı. Sabah gazetesine verdiği röportajda üniversitenin siyasi görüşlerine ters düşüncede olduğu için kovulduğu açıklaması yapmıştı.

Ayrıca Kardaş, "Pelikancılar" diye anılan grupla ilişkili olduğu öne sürülen Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi’nde (Bosphorus Global) bir dönem Genel Koordinatör olarak da görev yürütmüştü.

Bilgi Üniversitesinden kovulduktan 1 sene sonra İstinye Üniversitesinde akademisyen olarak göreve başladı ve TV programlarında konuk olarak yer aldı. Kardaş, AKP’nin sıkı bir savunucusu olarak televizyon kanallarında görüşlerini aktarıyordu. Kardeş şimdi ise “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” birimin koordinatörü olarak atandı. 

2020’DE TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin ne gibi bir görevi olacağı İletişim Başkanlığının resmi internet sitesinde henüz açıklanmadı. Ancak “dezenformasyonla mücadele” fikri AKP’nin uzun zamandır gündeminde. Sadece yasa çıkarılması değil, İletişim Başkanlığı bünyesinde 2020 Eylül ayında kurulan “Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı” tartışmalara neden olmuştu. 

Henüz o yıllarda kurumda, sosyal medyada dezenformasyona karşı özel bir birimin oluşturulduğu konuşuluyordu. Kurum kaynaklarından edinilen bilgiye göre sosyal medya üzerinden başta gazeteciler olmak üzere bazı hesapların kontrol edildiği, hatta trol hesaplar üzerinden paylaşımların yapıldığı iddia ediliyordu.

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de yolda yürürken tanımadığı kişi tarafından bıçaklanan kadın yaralandı

SONRAKİ HABER

Batman ve Ordu'da işçi servisi kazaları sonucu 24 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...