01 Ağustos 2022 13:42

Taliban'ın kız öğrencilere uyguladığı lise yasağı, üniversiteye de engel

Taliban’ın, kızların lisede okumasını yasaklaması yürürlükte kalırsa kadınların üniversite diplomaları fiilen yasaklanmış olacak.

Fotoğraf: Haroon Sabawoon/AA

Paylaş

Taliban yönetimindeki Afganistan’da kız çocukları, yükseköğrenime kaydolmak için gerekli belgelere veya okuldan yaklaşık bir yıl sonra üniversite kurslarına başlamak için akademik kapasiteye sahip olmayacak.

Guardian’da yer alan habere göre, Taliban’ın yüksek öğrenim bakanlığı sözcüsü Mevlavi Ahmed Taki, "Otomatik olarak lise mezunumuz olmazsa, artık yeni üniversite kız öğrencimiz olmayacak. Ama umuyorum ki Milli Eğitim Bakanlığı bir politika geliştirecek ve yakında okulları yeniden açacaktır. Çünkü biz bunun önemli olduğunu anladık ve kız çocuklarının eğitimi yasağı geçicidir” dedi.

Taliban’a yakın yerel bir kaynak, önümüzdeki aylarda kadınların yüksek öğrenime girmesinin önündeki pratik engeller kaldırılsa bile, yetkililerin onları sağlık ve eğitim alanlarında derecelerle sınırlamayı düşündüklerini söyledi.

Afganistan'da kız çocuklarına yönelik lise yasağı kalksa da üniversite eğitiminin sağlık ve eğitim alanlarıyla sınırlı kalması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

BTS: TCDD’de yazılı sınavı geçemeyen personel mülakatla bölge kontrolörü yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...