30 Temmuz 2022 20:41

Söğütlüçeşme Gar projesine karşı eylem: Bu proje İstanbul’a ihanettir

Kadıköy halkı Söğütlüçeşme'de devam eden gar projesine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi: Söğütlüçeşme’de AVM ve beton istemiyoruz.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadıköy halkı Söğütlüçeşme'de devam eden gar projesine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. “Söğütlüçeşme’de AVM ve beton istemiyoruz. Daha çok yeşil ve kamusal alan pankartı açan” kitle “Bu proje İstanbul’a ihanettir, tarihimize ihanettir. Bilime, tekniğe ve yasalara uygun olmadan planlanan bu proje yüzünden 250 ağaç kesildi Kalan 250 ağaç da her an kesilebilir” denildi.

Kadıköy'ün en önemli yeşil alanlarından biri olan Söğütlüçeşme’ye 108 ticari alan inşa etmesine karşı çıkan Kadıköy halkı, TCDD'nin Söğütluçesme'deki arazisinin önünde toplandı.  

“250 AĞAÇ KESİLEREK YOK EDİLDİ”

Burada yapılan açıklamada, Kadıköy’ün son kalan yeşil alanlarından biri olan Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu çevreleyen  yaklaşık 100.000 m2 lik  alana siyasal iktidar özel sektör eliyle Gar, AVM ve Otopark Projesi yapmak için 250 ağacı keserek yok etmiştir. Paravanlarla gizlenen içeride ruhsatsız bir biçimde yeni bir viyadük yapımı sürmektedir. Haydarpaşa Garı işlevsiz bırakılarak Söğütlüçeşme’yi trenlerin son durağı yapmak istiyorlar” denildi.

“BU PROJE İSTANBUL’A İHANETTİR”

“Bu proje sadece yeşil alanımızı değil, Kent belleğini ve Kent tarihini de yok etmeyi amaçlamaktadır” denilen açıklamada, “Bu projenin gerçekleşmesine izin verirsek, trensiz bırakılılan Haydarpaşa GAR ve çevresinde bulunan  alanların talan edilmesi gündemdedir.

Yüz yıldır olduğu gibi trenlerin ilk durağı ve son durağı Haydarpaşa Gardır. Söğütlüçeşme istasyonunun  GAR olarak kullanılabilmesi için teknik olarak ihtiyaç duyulacak bakım ve onarım alanları yoktur. Söğütlüçeşme’ye GAR  ve AVM  planlamak ,Kent planlama ilkelerine, tekniğe ve  bilime aykırıdır. Bu proje İstanbul’a ihanettir, tarihimize ihanettir” ifadeleri kullanıldı.

“TRAFİK İÇİNDEN ÇIKILMAZ HAL ALACAK”

Açıklamada, projenin hayata geçmesini önlenemezse deniz ulaşımı tali kılınarak Minibüs, Otobüs, Metrobüs, Marmaray, hızlı Tren gibi ulaşım araçlarının tümü bu bölgeye yükleneceğine dikkat çekildi.  

Proje gerçekleşirse nelerle karşı karşıya kalınacağı şöyle sıralandı:

  • Trafik içinden çıkılmaz bir hal alacak
  • Hava kirliliği daha da yoğunlaşacak.
  • En önemlisi ise, başta Kadıköy çarşıda bulunan esnaflar  olmak üzere ,zor ekonomik  koşullara rağmen ayakta kalmaya çalışan Kadıköylü esnaflar olumsuz olarak etkilenecektir.
  • Söğütlüçeşme istasyonu ve çevresinin bulunduğu alanda yoğun balçık zemin olduğundan depreme dayanıklı inşaat yapmak için başta planlanan maliyetler 4-5 kat artacaktır.
  • Bu Proje aslında yandaş mütahitlere kaynak aktarmayı hedeflemektedir.

“HUKUKSAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

Hukuksal süreç hakkında da bilgi verilen açıklamada son olarak şunlar söylendi:  “Söğütlüçeşme AVM/Gar projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinde bir gün askıda kaldı ve hemen indirildi.TMMOB Mimarlar odası ve Kadıköy Belediyesi yürütmenin  iptali için dava açtı.

İstanbul Valiliği AVM/Gar projesi için ÇED raporuna ihtiyaç yoktur diye resmi açıklama yaptı, sonucunda 1 ay içinde 250 ağaç yok edildi. Kadıköy Belediyesi ve Mimarlar Odası, ÇED raporu gereksizdir  kararına dava açtılar ve süreç devam etmektedir. Yasaların,hukukun,Adeletin dikkate alınmadığı ülkemizde; Bilime ,tekniğe ve yasalara uygun olmadan planlanan bu proje yüzünden 250 ağaç kesildi. Kalan 250 ağaç da her an kesilebilir.”

“PANOLAR KESİLDİ”

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapmak isteyen kitleye polis izin vermedi. Kadıköy halkı açıklamanın ardından dev panolarla çevrili alanda panoları keserek, ağaç katliamının görülmesini sağladı tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan Ordu’da Terzi Fikri’yi hedef aldı: Ordu terörün ne menem şey olduğunu iyi bilir 

SONRAKİ HABER

Soma maden işçilerinden destek çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...