24 Temmuz 2022 12:44

Heyecanı az, katılımı zayıf | Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kayseri mitinginden notlar

Olcay Sal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kayseri mitinginden izlenimlerini yazdı.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Olcay SAL
Kayseri

15 Temmuz'un yıl dönümü için İstanbul'daki Saraçhane Meydanı'nda gerçekleştirilen törene katılan kişi sayısı tartışma yaratınca gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kayseri mitingine döndü. Günlerdir, şehre gelecek Erdoğan için hummalı bir çalışma söz konusuydu.

Kayseri’nin bütün mahallelerinde, ilçelerinde, köylerinde yaklaşık 1 haftadır bütün elektrik direkleri ve panolarda toplu açılış törenine çağrı amaçlı afişler asılıydı. Bir süredir, şehre gelecek Erdoğan’ın mitingine katılımı güçlü tutmak için yoğun bir reklam yapıldı.

"MİLLET EKONOMİDEN ŞİKAYETÇİ OLDUĞU İÇİN ALAN DOLMAYACAK"

Toplu açılış törenine katılmak üzere Cumhuriyet Meydanı’na gidiyoruz. Meydana giden bütün caddeler dört taraftan da kapalı. Mitinge gitmeyip meydana gideceklerin de bu duruma tepki gösterdiklerini görmemek mümkün değildi. Bariyerlerde iki defa aranıp öyle alana girebiliyoruz. Alana girerken yine simit, dondurma, tatlı ve su tezgâhlarının yoğun satış yapma çabasında olduğunu görüyoruz. Alana her girene ikramlar yapıldıktan sonra AKP ve Türk bayrağı dağıtımı yapılıyor. Alana girdiğimizde Cumhurbaşkanı’nın gelmesine 1 saat vardı. Gurbetçi olarak ifade edilen yurt dışında yaşayan yurttaşların kalabalığı, konuşmalarından da anlaşıldığı üzere göze çarpanlar arasında. Bu sırada alan yavaş yavaş dolmaya başlamıştı.

Alanda sohbet etmek üzere dolaştığımızda işçi olduğunu anladığımız bir grubun yanına yaklaşıyoruz. İstikbal’de çalıştıklarını söyleyen işçilere “Neden geldiniz?​” sorusunu sohbet sırasında sorduğumuzda “Bundan başka biri mi var, alternatif bir lider yok ki. Karşı taraf adayını bile açıklamadı. Bu adama 2001 yılından beri oy veriyorum, bu seçimde de vermeyi düşünüyorum. Bunun yaptıklarını kimse yapmadı bu ülkeye. Önceden okullarda kitap listesi isterlerdi. Şimdi kitapları okul açılmadan sıraların üzerine koyuyorlar. Hastanede sıra beklemiyoruz” ifadelerini kullanıyor orta yaşlarda bir işçi. Alanın kalabalıklığı hakkında ise “Millet ekonomiden şikâyetçi olduğu için alan dolmayacak” diye cevap alıyoruz.

Alanda 65 yaş üstünün kalabalık oluşu dikkat çeken bir durum olarak gözümüze çarpıyor. Orta yaş üstü yurttaşların arasındaki sohbetlere kulak misafiri oluyoruz: “Erdoğan’ın Müslümanlığı yeter, en azından abdestli namazlı, diğerleri gibi beynamaz değil. Ağzını dua ile açıyor dua ile kapatıyor. Bu sebeple de bu millet yine Erdoğan’a oy verecek”...

KATILIMIN VE COŞKUNUN ZAYIF OLMASI DİKKAT ÇEKİYOR

Mitinge gençlerin katılımı nerdeyse hiç yoktu diyebiliriz ama kadınların gruplar halinde katıldığı bir durum da söz konusu. Ev emekçisi kadınların katılımı görece fazla.

Alanda dolaşmaya devam ederken, Hak-İş şapkalı işçilerin yanına yaklaşıyoruz. Boytaş’ta çalıştığını söyleyen iki işçi, vardiya otobüsleriyle Öz Ağaç-İş sendika binasının oraya getirildiklerini ve açılış törenine katılmalarının istendiğini ifade ediyor. Gönüllü gelmek isteyen anca 50-60 işçi nin olduğunu, büyük bir çoğunluğun gelmek istemediğini söylüyorlar. Diğerlerinin neden gelmediğini sorduğumuzda, "Ekonomik gidişattan memnun olmadıkları için gelmeyenler çoğunlukta" yanıtını alıyoruz. Meydanda işçi katılımının azınlıkta kaldığını söylesem abartmış olmam. Önceki yıllara göre hem fabrika işçileri hem de mülteci katılımının az olduğu söylenebilir. Çünkü alana gelenlerin çoğunluğu Kayseri’nin ilçelerinden ve çevre illerden gelen 55-65 yaş arası, kendilerini belli ediyorlar. Alandaki heyecan düşük, sunucuya eşlik edenler alandakilerin yarısından az. Büyükşehir Belediyesi Başkanı ilgiyle ve alkışlanarak dinleniyor alanda. Sonrasında konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki az alkışlanıyor. Sonrasında Hulusi Akar'ın konuşmaya başlamasıyla alkış ve heyecan artıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmaya başladığında saat 17.30 olmuştu. Erdoğan konuşmaya başladığında alandaki heyecan biraz artsa da önceki yıllara göre zayıf kaldığı kesin. Erdoğan konuşmasında Kemal Kılıçdaroğlu’nu defalarca yuhalatıyor. Bu durum mitinge katılanlar açısından kısmi coşku yaratıyor. Miting boyunca “6’lı masaya” ilişkin konuşuyor Erdoğan… Fakat konuşma yaptığı sahnenin tam karşısında olan büyük bir pankartta “7’li Masa” ifadesinin kullanılmış olması dikkat çekiyor.

Alandan çıkarken biriyle sohbet ederek yürüyoruz. "Nasıldı alan?" diye sorduğumuzda, “Bence AKP’nin bittiğinin göstergesi. Ben işçiyim, işten geliyorum. Miting karın doyurur mu, hem de bu durumda bunlara destek olunur mu? Ama mitingin bu kadar zayıf olması beni mutlu etti. Umarım sandığa da yansır bu tablo” cevabını alıyoruz ve alandan ayrılıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Sevgi, Barış, Dostluk Ödülü'nün ilki sağlık çalışanlarına verildi

SONRAKİ HABER

Sermaye kontrolleri (3): İktidar ve muhalefet yan yana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...