11 Temmuz 2022 19:35

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesi kesinleşti

Avusturya’nın Wels kentinde tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'ye iadesi kesinleşti. İade işlemi 15 Temmuz'da gerçekleşecek.

Sezgin Baran Korkmaz | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Avusturya’nın Wels kentinde tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, 15 Temmuz'da ABD’ye iade edilecek.

Wels Savcılığı Basın Biriminden Savcı Silke Enzlmüller, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Korkmaz’ın tutuklu bulunduğu Wels’den önce Viyana’ya, cuma günü de ABD’ye iade edilmek üzere uçağa bindirileceğini söyledi.

Avusturya Adalet Bakanlığı, 15 Haziran’da Korkmaz'a yönelik isnat edilen suçların ilkinin ABD'de işlenmiş olması ve bu ülkedeki mağdur sayısının fazlalığı gerekçesiyle iade önceliğini bu ülkeye tanımıştı.

Kara para aklamak, dolandırıcılık gibi çeşitli suçlamalar nedeniyle Türkiye ve ABD tarafından hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan Korkmaz'a ilişkin Wels Mahkemesi, Ağustos 2021'de Türkiye'nin iade talebini kabul etmiş, daha sonra da Mart 2022'de ABD'nin iade talebini de yerinde bulmuştu.

19 HAZİRAN'DA GÖZALTINA ALINMIŞTI

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Mayıs 2020'de Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu 10 kişiyle, bu kişilerle bağlantılı "malen sorumlu" şirketler hakkında ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında mahkeme, Korkmaz'ın yokluğunda tutuklanmasına hükmetmişti.

Türkiye ve ABD tarafından aranan Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alınmıştı.

Önce başkent Viyana'ya getirilen Korkmaz, daha sonra yakalandığı Wels'e gönderilmiş, burada 5 Temmuz 2020'de yapılan duruşmada tutukluluk halinin sürmesine hükmedilmişti.

Korkmaz'ın ilk ifadesinde rüşvet çarkından bahsettiği, sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon doları bulduğunu söylediği öğrenilmişti. İfadeye göre; özellikle İstanbul Emniyeti'nin içinde Korkmaz'dan büyük rüşvetler alındı, bu rüşvetlerin içindeyse saat, bileklik, kolye gibi hediyeler bulunuyor. Ayrıca Korkmaz’ın bazı gazetecilere altın kalem hediye ettiği iddia edildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Habertürk TV program sunucusu Veyis Ateş'in yurt dışına giden SBK Holding Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’a ait otelde ücretsiz kaldığını ve kara para aklamakla suçlanan Korkmaz için arabuluculuk yaptığını ileri sürmüştü.

Peker, Sezgin Baran Korkmaz'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun uyarısıyla yurt dışına gittiğini ileri sürmüştü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi üyesi Fatma Gencay İzmir'de defnedildi

SONRAKİ HABER

CHP'li Seyit Torun: 4 doların altındaki fındık fiyatını asla kabul etmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...