09 Temmuz 2022 16:57

Sağlıkta şiddetin temelinde "Sağlıkta Dönüşüm Programı" var

Sağlıkta artan şiddetin iktidarın politikalarından bağımsız olmadığını belirten TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Sağlıkta şiddetin temelinde ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ var” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

“Sağlıkta şiddetin temelinde ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ var” ifadelerini kullanan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, sağlıkta artan şiddetin iktidarın politikalarından bağımsız olmadığını belirtti.

Sağlıkta şiddetin temelde “Sağlıkta Dönüşüm Programı”ndan kaynaklandığını söyleyen Vedat Bulut, Konya’da Ekrem Karakaya’nın katledilmesini hatırlatarak, “En son işlenen cinayetin nedeni bellidir. Başta Sağlıkta Dönüşüm Programı’dır. Liderler topluma hitap ediyor, şiddet dili, nefret dilli kullanıyorlar. Toplumu kutuplaştıran, insanları aşağılayan, örseleyen bir konuşma tarzları var. Bu nedenle silahtan çıkan kurşun aslında onların ağzından çıkan sözle hareketlenen bir şey. Sağlıkta şiddeti bu şekilde önlemeleri mümkün değil” dedi.

ŞİDDET 2021 YILINDA 2 BİNİ AŞTI

2021 yılı içeresinde 2 binin üstünde sağlıkta şiddet vakası yaşandığına dikkat çeken Bulut, “Bunun yaklaşık altıda biri fiziksel geriye kalanları sözel şiddet. Sağlık Bakanlığı verileri açıklamıyor. Sorunları çözmek yerine hasır altına sürmek, verilerin üzerini örtmek gibi bir yönetim var. Konya’da işlenen vahşi cinayet sonrasında basına sansür koydular. Bu sorunları çözmek yerine sorunların üstünü örtmek tercihidir ve son derece yanlıştır. Sadece katı diktatörlüklerde ya da otokritik devletlerde olan bir uygulamadır” diye konuştu.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ŞİRKETLER LEHİNE İŞLİYOR

Sağlık alanında artan şiddetin başat nedenlerden birinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” olduğunun altını çizen Bulut, şunları söyledi: “2004-2005 yılarında sağlıkta dönüşümü ilan edip bu uygulamaları başlattıklarında; dünya bankası ve değişik kreditörlerin, finans şebekelerinin emriyle Türkiye’de liberal özel sağlık sektörünü destekleyen birtakım uygulamalar geçtikten, şehir hastaneleri gibi dünyada bırakılmış bir yöntemi Türkiye’ye getirip şirket hastaneleri haline getirdikten sonra, merkezi hekim randevu sistemi (MHRS) randevularını kısıtladıktan sonra ki bunların hepsi sağlıkta dönüşümün neticeleri, şiddet olayları arttı. Hastalık artsın bundan daha çok rant sağlayalım diyen özel sektörün idare ettiği Sağlık Bakanlığı, sağlıkta şiddeti önlemek ya da bizlerle toplanıp çözüm önerilerini konuşmak yerine 5-10 iş adamının lehine uygulamalar yapıyor. Sağlıkta şiddetin temel nedeni budur.”

ÖNLEYİCİ FALİYETLER ARTTIRILMALI

Bulut, sağlıkta şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenlere dair şu önerilerde bulundu: “Ateşli silahlarla, delici yaralayıcı silahlarla hastanelere girişin engellenmesini istiyoruz. Tutukluluk konusunda savcıların dikkatli olmasını bekliyoruz. Bu niçin önemli: Beyaz Kod verildiğinde eğer tehdit devam ederse, kişi salınırsa daha büyük bir şiddet olarak geri dönebiliyor. İzmir’de doktorun adresi tutanaklara işlenmiş olduğu için saldırgan şahıs doktorun evine gitti ve doktoru bulamadığı için eşini katletti. Bu gibi olayları engellemenin yöntemi bir tutukluk döneminin olması. Beyaz Kod verileri de olan şiddetin çok altındadır. Katalog suç içerisine alınması doğru bir karardı. Katalog suçlar tutukluluk gerektiriyor. Güvenliği sağlamak devlet hastanelerinde Sağlık Bakanlığının, üniversite hastanelerinde rektörlüklerin görevidir ve kesinlikle burada güvenlik hizmetleri çok iyi sağlanmalıdır. TTB, silahlı ateşli silahlarla hastaneye girişin yasaklanması ile ilgili bir öneri getirdi. İlgili önerilerimizi ise AKP-MHP reddetti.”

SÜRESİZ İŞ BIRAKMA ÖNERİLERİ

Sağlıkta yaşanan şiddet protesto eylemlerinde polislerin uyguladığı şiddete de tepki gösteren Bulut, “Türkiye’de sağlık emekçileri büyük bir infial içerisinde hizmet üretmeme kararı aldılar. Meslektaşlarımızdan gelen öneri süresiz iş bırakmak. Buradan herkes işitsin. Çünkü bu sorunlar çözülene kadar süresiz iş bırakma teklifleri de var. Bunlar tabii merkez konseyimizde ve sağlık emek meslek örgütlerinin yönetim kurullarında tartışılarak karar verilecek. Bizler muhtemelen bir genel yönetim kurulu yapacağız tabip odaları başkanlarımızla ve tüm kurullarımızla organlarımızla bir karara varacağız.”

‘KOCA’NIN İSTİFA İRADESİ YOK’

Sağlıkta artan şiddete dair sağlık çalışanlarının, hekimlerinin taleplerini duymayan ve dinlemeyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya dair Bulut, “Koca’nın istifa iradesi yoktur. Bir yasa tasarısını Meclise getirip dörtlü konsensüste küçük partilerle görüşüp aralık ayında çıkaramamış bir bakandan bahsediyoruz. Başarısız bir bakandır. Sağlık emekçilerini umursamayan bir bakandır. Ancak bu yaptıklarının sonuçlarını görecek bir yeteneği de yok. İstifa etmeyecektir ama istifa ederse onurlu bir davranış olur” diye konuştu. (Ankara/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi: Ağır hasta tutuklu İdris Başaran serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Bodrum'da ticari taksinin çarptığı çocuk ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...