Sağlık emekçileri bakanlığa seslendi: Şiddete karşı önlem almazsanız süresiz iş bırakacağız

Ankara'da bir araya gelen sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığının önüne yürüdü. Bakanlık binasına siyah çelenk bırakmak isteyen emekçiler polis tarafından engellendi.

08 Temmuz 2022 14:40
Paylaş

Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın katledilmesine ilişkin protestolar sürüyor. Ankara’da sağlık emek ve meslek örgütleri Sağlık Bakanlığı’na siyah çelenk koymak için Şehir Hastanesinde bir araya geldi. Emekçilerin çelenk bırakmasına izin vermeyen polis çelenge el koyarken sağlık emekçileri ve hekimler oturma eylemi gerçekleştirdi. Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Başkanı Muharrem Baytemür, “Eğer gerekli önlemleri almazsanız biz alacağız. Bilin ki süresiz iş bırakacağız. Bu şiddeti görmeniz lazım. Böyle olmaz. Artık hasta bakmayacağız” dedi.

Sağlık emekçileri ve hekimler, iş bırakmalarının ikinci gününde Ankara Şehir Hastanesi önünde bir araya geldi. Sağlık örgütleri, Sağlık Bakanlığı’nın önüne yürüyerek siyah çelenk bırakmak isterken polis, siyah çelenge el koyarak Bakanlık önüne yapılacak yürüyüşü de engelledi. Polisin tartışma anında “3 tane uzman çavuş öldü, onlar neden iş bırakmadı” demesi dikkat çekerken sağlık emekçileri ve hekimler sık sık  “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir”, “Bakan istifa”, sloganları atarak duruma tepki gösterdi.

"BİZİ KORUYAN BİR YASAYA İHTİYACIMIZ VAR"

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Onur Erden, “Buraya bugün grevimizin ikinci gününde siyah çelenk bırakmak için gelmiştik ama emniyet çelengimize el koydu. Ekrem Karakaya nezdinde hepimiz öldük. Bu, sağlık sistemi içerisinde hepimizin başına her gün gelebilecek bir olaydır. Bizler yaşamak ve yaşatmak için bu mücadeleyi verirken bugün acaba evimize ölmeden gidecek miyiz diye düşünüyoruz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanını istifaya davet ediyoruz. Nice sağlık emekçisi işinin başında öldürüldü. Pandemide yoğun iş koşulları yüzünden binlerce doktorumuz katledildi. Defalarca söyledik, bizi koruyan bir yasaya ihtiyacımız var. ‘Sağlıkta şiddet yasası’ çıkardılar ama 2 gün önce meslektaşımız Ekrem Karakaya katledildi. Bunlar nasıl başladı peki? Sağlıkta dönüşüm programı başladığında neler denildi hatırlayalım; 'doktor efendi dönemi bitti' denildi, 'istediğiniz gibi şikayet edebilirsiniz' denildi. Pekİ biz şiddet gördüğümüzde, ‘beyaz kod’ verdiğimizde ne oldu? Bakan’a soralım buradan. Bu veriler bile açıklanmıyor. Bir dava açıldı mı? Bir ceza verildi mi? Yoksa bu cezasızlık mı bizi öldürüyor” diye konuştu.

"EMNİYET, KAMU DÜZENİNİ BOZMUŞTUR"

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Karer Yurttaş, ”Çelengimize el koyan zihniyete karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Çelengimize el koyan antidemokratik uygulama kabul edilemez. Bu ülke yaşam olmaktan çıkmıştır. Bugün emniyet kamu düzenini bozmuştur. Biz demokratik, barışçıl hakkımızı kullanıyoruz, öldürülen meslektaşımız için buradayız” dedi.

"ARTIK HASTA BAKMAYACAĞIZ"

Konuşmaların ardından hayatını kaybeden sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulunan hekim ve sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığına dönerek oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında sağlık çalışanları forum başlatarak sorun ve talepleri dile getirdi. Forumda söz alan ATO Genel Başkanı Muharrem Baytemür, “Eğer gerekli önlemleri almazsanız biz alacağız. Bilin ki süresiz iş bırakacağız. Bu şiddeti görmeniz lazım, böyle olmaz, artık hasta bakmayacağız” dedi

Bakanlık binasına arkasını dönen sağlık emekçileri ve hekimler, yaptıkları alkışlı protestoyla eylemi sonlandırdı. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun hayatını kaybettiği suikasta dünyadan tepkiler

SONRAKİ HABER

Putin Ukrayna'daki savaş için 'daha yeni başlıyor' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa