06 Temmuz 2022 15:45
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2022 07:49

Antep’te Şireci Tekstil'de işçiler, bayram ikramiyesi verilmediği için iş bıraktı

Bayram ikramiyesinin yatmayacağını öğrenen işçiler iki vardiyada iş bıraktı. İşçi temsilcileri işyeri yönetimiyle görüştü, anlaşma sağlanamadı. Fabrika bahçesinde bekleyiş sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Antep Başpınar OSB’de bulunan Şireci Tekstil fabrikasında bayram ikramiyesinin yatmayacağını öğrenen işçiler, fabrika önünde beklemeye başladı. Vardiya dönümünde fabrikanın bahçesinde buluşan iki vardiyanın işçileri, talepleri kabul edilene kadar bekleyeceklerini söyledi. Fabrika önüne çevik kuvvet geldi. İşçiler, üç vardiya halinde sabaha kadar fabrika önünde bekledi. Çevik kuvvet gece saatlerinde işçilere müdahale etme girişiminde bulundu. Ancak işçiler dağılmadan bekleyişini sürdürdü.

“KRİZ DENİLİYOR AMA ÜRETİM DÜŞMEDİ”

Konuştuğumuz bir işçi, işçilerin seçtiği üç temsilcinin fabrika yönetimiyle görüştüğünü ancak anlaşma sağlanamadığını aktardı. İşçi, fabrika yönetiminin temsilcilere, ekonomik krizden fabrikanın da etkilendiğini, işçilerin idare etmesi gerektiğini, bayramdan sonra ay sonu gelmeden işçilere 900 lira ikramiye verileceğini söylediğini aktardı. Temsilcilerin bunu kabul etmediğini dile getiren işçi, “Bizim talebimiz paranın hemen yatması. Bayramdan sonra da yatacaksa 10 yevmiye yatmalı. Ekonomik buhrandan etkilendiklerini, ham madde fiyatlarının arttığını söylüyorlar. Üretim düşmedi, mallar gidiyor, verebilecek durumdalar aslında” dedi.

“BAYRAM ÖNCESİ İŞÇİLER BORÇLANDI”

Ekonomik krizden etkilendiklerini, bayram öncesi işçilerin borçlandığını belirten işçi, “Bir arkadaşımız kurban aldı, 1000 lira eksiği var. ‘Ben bu parayı tefeciden mi alayım, bankadan kredi mi çekeyim’ diyor” ifadelerini kullandı. İşyeri yönetiminin işçileri fabrikayı kapatmakla tehdit ettiğini, söyleyen işçi, çevik kuvvetin de fabrika önüne geldiğini belirtti. İşçi, kararlı olduklarını, talepleri kabul edilene kadar beklemeye devam edeceklerini söyledi.

BİRTEK-SEN'DEN ŞİRECİ İŞÇİLERİNE ZİYARET

Şireci Tekstil işçilerini BİRTEK-SEN fabrika önünde ziyaret etti. Fabrika önünde işçilere seslenen BİRTEK-SEN genel başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin kurduğu birliği kalıcı hale getirmek gerektiğini söyledi.

Başpınar OSB'deki fabrikalarda işçilerin sık sık iş durdurarak hakkını aradığını belirten Türkmen, bu fabrikalardan birinin de Şireci olduğunu ifade etti. İşçilerin eylem yaparak hakkını aldığını ancak içeri girdikten sonra öncü işçilerin işten atıldığını, kazanılan hakların ise tekrar tırpanlandığını vurgulayan Türkmen, bunun üstesinden gelebilmek için kurulan birliği kalıcı hale getirmek gerektiğini söyledi. Bu birliği kalıcı hale getirebilmenin önündeki engellerden birinin de sendikal bürokrasi ve patron işbirlikçisi sendikal anlayış olduğunu dile getiren Türkmen, "Artık işçilerin kendi yönettiği, kararlarını kendi aldığı bir sendika var. Çeşitli fabrikalardan işçiler birliklerini sağlamak, kurdukları birliği kalıcı hale getirmek için BİRTEK-SEN'i kurdu" dedi.

Türkmen'den sonra iççilere seslenen sendika yöneticisi bir işçi, Başpınar'da yaşanan önceki direnişleri hatırlatarak, birlik olan işçilerin kazandığını vurguladı. Şireci işçilerinin yalnız kendileri için değil, Antep işçileri için de direndiğini, kazanılırsa hep birlikte kazanılacağını söyledi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konya Şehir Hastanesinde hasta yakınının silahlı saldırısına uğrayan Dr. Ekrem Karakaya hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kurban Bayramı’nda hayvanlardan bulaşan hastalıklara dikkat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...