03 Temmuz 2022 23:00
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2022 10:59

Van'da mültecileri taşıyan midibüse ateş açıldı; 1 çocuk öldü, 12 kişi yaralandı

Van'ın Karahisar köyü yakınlarında mültecileri taşıyan midibüse ateş açıldı, bir çocuk yaşamını yitirdi, 12 kişi yaralandı.

Ekran görüntüleri, '@RusenTakva' Twitter hesabından paylaşılan videodan alınmıştır.

Paylaş

Van'ın Saray ilçesine bağlı Karahisar köyü yakınlarında mültecileri taşıyan midibüse ateş açıldı, bir çocuğun yaşamını yitirdiği, 12 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

DHA'da yer alan bilgilere göre sınıra yakın olan köyün muhtarı Kemal Tosun, olayın bugün saat 16.00 civarında gerçekleştiğini aktardı. Buna göre jandarma kontrol noktasına yaklaşan bir midibüs dur ihtarına uymadı, jandarmanın midibüse ateş açması sonucu dört yaşındaki bir çocuk öldü. Yaralanan 12 kişi ise çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Yaralılardan dördünün durumunun ağır olduğu iddia edildi. Öte yandan midibüste bulunan 30 kişinin gözaltına alınarak ilçe jandarma karakoluna götürüldüğü ve mültecilerin Afgan olduğu da iddialar arasında.

VALİLİK: ARACIN LASTİKLERİNE ATEŞ EDİLDİ, KURŞUN SEKTİ

Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise aracın lastiklerine ateş açıldığı, "seken kurşunlar nedeniyle" bir çocuğun öldüğü öne sürüldü. 

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

"03.07. 2022 saat 16.00 sıralarında Saray İlçesi Koçbaşı-Turan Mahalleleri istikametinden Karahisar Mahallesine seyir halindeki şüpheli araç, jandarma görevlileri tarafından Karahisar mahallesi girişindeki kontrol noktasında durdurulmak istenmiştir.

Şoförünün ‘dur’ ihtarına uymayıp jandarma personelinin üzerine doğru sürdüğü aracın durdurulabilmesi amacıyla, aracın lastiklerine ateş açılmıştır. Lastikler patlatılmak suretiyle araç durdurulmuştur.

Aracın göçmen kaçakçılığında kullanıldığı ve içerisinde 40 düzensiz göçmen olduğu tespit edilmiştir. Meydana gelen olayda seken kurşunlardan bir göçmen maalesef hayatını kaybetmiş, 12 düzensiz göçmen ise hafif şekilde yaralanmıştır.

Olaydan sonra kaçan Göçmen kaçakçısı ve aracın şoförüne yönelik yakalama çalışması devam etmektedir. Yaşanılan üzücü olayla ilgili olarak ilgililer hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."  

HEYET İNCELEME YAPTI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Göç Komisyonu ve Serhat Göç Araştırma Derneği tarafından oluşturulan heyet, mahallede incelemelerde bulunarak, yaşananları dinledi. Burada heyete konuşan Mahalle Muhtarı Kemal Tosun, minibüsün durduktan sonra da taramaya devam edildiğini söyledi.

Minibüse 70-80 el ateş edildiğini söyleyen mahalle muhtarı Kemal Tosun “Minibüs köy içerisinde çıkmaz bir sokağa girene kadar asker ve korucular tarafından ateş altına alındı. Minibüsün durduğu sokakta çok sayıda mermi kovanı vardı. Olay yerine gittiğimde üç yaralı yerde yatıyordu. Bunlardan biri de 4 yaşında çocuktu ve halen hayattaydı.  Çocuk kalbinden ve karnından vurulmuştu. Yaralananların çoğu ayaklarından vurulmuştu.  Askerler araca yaklaşmamıza izin vermedi'' dedi.

Yurttaşları dinleyen heyet daha sonra olay yerinde incelemelerde bulundu. Heyet, kısa bir süre içerisinde raporunu açıklayacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeniden belde olan Dodurga'da belediye başkanlığını AKP'li aday kazandı

SONRAKİ HABER

Cengiz Holding'e Kazdağı’nda "Dur" diyen mahkeme kararının gerekçeleri belli oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...