02 Temmuz 2022 19:24
Son Güncellenme Tarihi: 03 Temmuz 2022 17:36

HDP 5. Olağan Kongresinde seçimler öncesi güçlü mesaj: HDP "önce çözüm" dedi

HDP “Çözüm biziz, sözümüz var” şiarıyla 5. Olağan Kongresini Ankara'da topladı. buldan “Çözüm gücü biziz, sözümüz var. Çözüm yeri; diyalog ve siyasal mutabakat zemini olan parlamentodur" diye konuştu.

Fotoğaf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

HDP başta kapatma davası ve hapishanedeki siyasetçiler olmak üzere birçok baskıya maruz kaldığı bir süreçte 5. Olağan Kongresi'ni Ankara'da topladı. Yeniden seçilen HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar, Kürt sorununun seçim hesaplarına alet edilmemesi uyarısında bulundu. Bu nedenle muhalefete "nehri geçene kadar köprü olmayız" diyen Buldan ve Sancar, sol-sosyalist parti ve örgütlerle başlayan ortak mücadele çalışmalarına ilişkin ise "Demokrasi ittifakı bu ülkenin kurtuluşudur" dedi.

HDP “Çözüm Biziz, Sözümüz Var” şiarıyla 5. Olağan Kongresi’ni topladı. Ankara Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen kongreye yurdun dört bir yanından binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen kongre, Anayasa Mahkemesi'nde süren kapatma davası nedeniyle yılbaşında ertelenmişti. 1050 resmi delegenin salonda yerini aldığı kongreye gelen partililer coşkuluydu.

Kongre salonuna “Tekçi rejim değil demokratik cumhuriyet”, “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz”, “Açlık ve yoksulluk değil hakça paylaşım”, “Kürt sorununda demokratik çözüm”, “Özgür basın susturulamaz" yazılı pankartlar asıldı.

AKP, MHP VE İYİ PARTİ ÇAĞRILMADI

AKP, MHP ve İyi Parti kongreye davet edilmezken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'in yanı sıra, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Saadet Partisi temsilcileri kongrede yer aldı.

HDP’nin ortak mücadele kapsamında bir araya geldiği parti ve örgütleri temsilen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, EHP Sözcüsü Özge Akman, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TÖP Genel Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Sosyalist Meclisler Federasyonu Sözcüsü Erdal Ataş, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk'ün yanı sıra Sol Parti,  DSİP, Kaldıraç, TKP ve TSİP temsilcileri de kongreye katıldı.

YAKINLARI KATLEDİLENLER KONGREDEYDİ

Tahir Elçi, Medeni Yıldırım, Deniz Poyraz, Musa Anter ve Garibe Gezer’in aileleri ile Şenyaşar ailesi, Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, Suruç aileleri adına Metin Kılıç ve 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun gibi yakınları katledilen birçok kişi de kongreye davet edildi.

SALONDAN TUTUKLU SİYASETÇİLERE BÜYÜK ALKIŞ

Divanda eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın arasında bulunduğu tutuklu milletvekilleri ve İmralı Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın isminin okunması salonda büyük alkışlara sebep oldu. Tutuklu milletvekileri ve belediye başkanlarının aileleri de kongrede yer aldı.

BULDAN: ÇÖZÜM ADRESİ PARLAMENTO

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptığı açılış konuşmasında, kimsenin önünde boyun eğmediklerini belirterek, "Bundan sonra da kimseye biat etmeyeceğimize söz veriyoruz" dedi. Kürt sorununun çözümsüzlüğünün demokratikleşme önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade eden Buldan'ın "Bir haftada çatışma ihtimalini bitiririm" diyen Öcalan'a tecritle karşılık verilmesinin, çözümsüzlüğü büyüttüğünü söylemesi üzerine salonda alkışlar yükseldi. Kürt sorununda çözüm yerinin parlamento olduğunun ifade eden Buldan, "Çözüm biziz, çözüm halkımızdır” dedi.

Türkiye'nin büyük bir değişimin  arifesinde olduğunu belirten Buldan, "Türkiye’nin ihtiyacı; çoğulcu, katılımcı demokratik bir sistemdir. Güçlü yerel demokrasidir. Geniş yetkiye sahip, çoğulcu bir parlamentodur. Biz bu sistemin inşasını hedefliyoruz. Evet, önümüzde önemli bir seçim süreci var. Bu seçimler, kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağı seçimi değildir. Asıl mesele; kriz üreten bu sistemin değiştirilmesi ve demokratik eşitlikçi yeni bir düzenin kurulması meselesidir. HDP bu seçimlerin ve sonrasındaki sürecin temel belirleyenidir" dedi.

MUHALEFETE: BİZ SADECE NEHRİ GEÇENE KADAR KÖPRÜ OLMAYIZ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en geniş birliktelik, parlamento seçimlerinde demokrasi ittifakı kararının yer aldığı 27 Eylül deklarasyonunu hatırlatan Buldan, hala aynı noktada olduklarının altını çizdi. Ancak halkların kriz iktidarına da, restorasyon siyasetine de asla mahkum olmadığını söyleyen Buldan, sistemi değiştirme iddiasında değil, iktidarı ele geçirme hedefinde olan bir siyasetin asla yeni bir gelecek sunamayacağını dile getirdi. Buldan, "Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki HDP, salt nehri geçmek üzere yapılan hiçbir siyasi hesapta köprü olmayacaktır. Bizler başka bir yol var diyoruz. O yol da, HDP’nin kararlılıkla savunduğu üçüncü yoldur. Bu da tüm demokrasi güçleriyle birlikte yol alacağımız Türkiye’nin demokrasi ittifakıdır" dedi.

“DEMOKRATİK ORTAM, TOPLUMSAL MUTABAKAT”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü için Meclis’i işaret ederek, tüm siyasi partilerin ve toplum kesimlerinin inisiyatif üstlendiği bir barış süreci gerektiğini dile getirdi. HDP’nin bu konuda temel aktör ve kurucu güç olduğunun belirten Sancar, “Ama biliyoruz ki, gerçek çözüm ve kalıcı barış ancak geniş bir toplumsal mutabakatla sağlanabilir. Bunun için de toplumun bütün kesimlerinin birbirleriyle sürekli diyalog ve  yapıcı tartışma yürütebilecekleri özgür ve demokratik bir ortama ihtiyaç var” dedi.

İKTİDARA VE MUHALEFETE İMRALI MESAJI

İktidara Kürt sorununu ve İmralı'daki tecridi siyasi hesaplara alet etmeme çağrısında bulunan Sancar, "Diğer muhalefet partilerine de hatırlatmak isterim: Bu mesele, iktidarın tekeline ve manipülasyonlarına terk edilemeyecek kadar ciddidir ve önemlidir. Barış konusunda belirleyici katkı sağlayacağı geçmişte defalarca kanıtlanmış bir aktörün şimdi de bu rolünü oynamasını mümkün kılacak şartların yaratılmasını muhalefetin ve demokrasi güçlerinin de talep etmesi lazım" dedi.

“İKTİDARLA ANLAŞMA” ZEKA YOKSUNU BİR SENARYO

Kürt sorununu siyasi hesapları için kullanmayı düşünen ve oy almak için milliyetçilik yarışına giren olursa kaybedeceğini belirten Sancar, seçimlere giderken "iktidar ile anlaşma” söylentilerini ise "zeka yoksunu senaryolar" olarak nitelendirerek, "Bir anlaşma aranıyorsa savaş teskerelerine onay verenlere, savaş politikalarında iktidar ile aynı fikre ve zikre sahip olanlara, Kürtlere, HDP’ye ve demokrasi güçlerine yönelen baskılara dair ses çıkaramayıp iktidarın arkasına  dizilenlere bakılmalıdır" dedi.

Sancar, 7 parti ve örgütle yürüttükleri ortak mücadele çalışması konusunda ise "Geçici değil, seçime dönük değil, ortak mücadele zemininde buluşan, siyasal takvimin gerçeklerini göz artı etmeyen uzun soluklu hatta kalıcı bir ittifak oluşturacağımızı taahhüt ettik. Bugün bunu ilmek ilmek örüyoruz. Demokrasi ittifakı bu ülkenin kurtuluşudur" ifadelerini kullandı.

DÜNYADAN MESAJLAR: DEMİRTAŞ, YÜKSEKDAĞ VE KAVALA'NIN CEZAEVİNDE OLMASI KABUL EDİLEMEZ

Avrupa Parlementosu Sol Grup Eş Başkanı ve Almanya Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan, “Zorlu koşullarınızı çok iyi anlıyoruz. Özellikle 2015 ve 2018 seçimlerindeki başarınızla Erdoğan hükümetini engelleyecek bir mücadele haline geldiniz. Erdoğan’a karşı önemli bir rol oynuyorsunuz. Partinizi kapatmaya çalışıyorlar.  Tutuklananlar var. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın cezeaevinde olması, Osman Kavala’nın cezaevinde olması kabul edilemez. Herkese dayanışmamızı ve selamlarımızı gönderiyoruz. Yılmayacağız, bu insanların koşulsuz olarak serbest bırakılması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

Avrupa Özgür İttifakı (EFA) Başkanı Lorena López de Lacalle ise “Kobanê direnişini selamlıyoruz. Erdoğan rejiminin baskısı sizi durdurmadı, durduramayacak, çözüm sizsiniz. Direneceksiniz ve başarıya ulaşacaksınız. Zor dönemlerden geçiyoruz ama bu önemli anları birlikte yaşıyoruz. Demokratik ittifaklar güçlenecektir. Bizler sizinle birlikteyiz. 2023’te siz kazanacaksınız, biz de sizlerle kazanacağız” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grubu Parlamenteri Thijs Reuten, “İnsan hakları ihlallerini, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle kadınların haklarının ellerinden alınmasını lanetliyoruz. HDP olmaksızın Türkiye’nin demokrasisi olamaz. Türkiye’nin otokrasi değil, demokratik bir devlet olmasını istiyoruz. Biz adalet ve demokrasi mücadelenizi destekliyoruz” mesajını paylaştı.

Lübnan Komünist Partisi Genel Sekreteri Hanna Garib ise “Bizler kongresinde sadece aranızda bulunmak için değil, sürekli sizin yanınızda olmak, mücadelenizi desteklemek amacıyla bütün Kuzey Afrika’dan Ürdün’e buradayız. Amerikan emperyalizminin ve kapitalist sistemin ezilen halkları, demokratik güçleri olarak hep beraber tek davamız var. Bu davada hep birlikte, omuz omuza olacağız. Aranızda bulunurken, şu anda İsrail siyonizmine karşı mücadele eden Filistin halkının selamlarını getirdik. Bizler sizlerle birlikte, yanınızda olacağız. HDP’yi kapatmak isteyenlere karşı yanınızdayız” dedi.

SEÇİM GÜNDEMİNE GEÇİLDİ

Konuşmaların ardından seçim gündemine geçildi. HDP’nin Mutabakat Komisyonunda sürecin kritik olması nedeniyle HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yeniden aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Kongrede iki yıl görev alacak Parti Meclisi ile Merkezi Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyeleri belirlendi.

PARTİ MECLİSİ ASİL ÜYELER

İki yıl görev alacak Parti Meclisine şu isimler seçildi:

Abdullah Zeydan, Ahmet Saymadi, Aleddin Erdoğan, Ali Kenanoğlu, Ali Özkan, Alişan Şahin, Aydın Çetinkaya, Aylin Onursev, Ayşe Elif Ela Hasanoğlu, Berkat Kar, Besriye Tekgür, Bülent Uyguner, Cemalettin Yüksel, Cengiz Topbaşlı, Cihan Aydın, Çiçek Arıç, Dersim Dağ, Doğan Erbaş, Ebrü Günay, Elif Bulut, Emine İnan, Emirali Türkmen, Eylem Arzu Kayaoğlu, Fatma Çelik, Feleknas Uca, Feray Mertoğlu, Fırat Keser, Fikret Melih Çolakoğulları, Gülistan Ataş, Gültekin Koçdemir, Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Hacay Yılmaz, Hacer Elçin, Hacı Bayram Kızartıcı, Hakkı Saruhan Oluç, Halime Bayram, Hanım Binici, Hasret Alp, Hatice Akdağ, Hatice Betül Çelebi, Hişyar Özsoy, Hividar Özdemir, Işık Arcan, İbrahim Sungur, İdil Uğurlu, Kemal Bülbül, Latife Demirci Kahya, Leman Kiraz, Leyla Atsak, Livan Orman, Mahfuz Güleryüz, Mediha Azra Güllüpınar, Mehmet Raci Bilici, Mehmet Rüştü Tiryaki, Mehmet Saltoğlu, Mehtap Sert, Menekşe Kızıldere, Metin Uğurtepe, Muhammed Ayten, Murat Çepni, Musa Piroğlu, Mustafa Güler, Naci Sönmez, Nazım Karakurt, Nazile Tursun, Nuray Özdoğan, Nuray Türkmen, Oya Ersoy, Ömer Öcalan, Özcan Ay, Özcan Teker, Özgül Saki, Özgür Zeydanoğlu, Özlem Gündüz, Perihan Ağaoğlu, Pero Dundar, Rıdvan Turan, Sait Taycı, Samet Mengüç, Sedat Şenoğlu, Semiha Şahin, Serhat Eren, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Servin Karakoç, Seval Çadırcı, Sevda Çelik Özbingöl, Sevgi Kişin Sazan, Sidar Karaçelik, Songül Tunçdemir, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Şerife Yıldırım, Tayip Temel, Tevfik Kaçar, Tulay Hatimoğulları Oruç, Tuncer Bakırhan, Turgut Öker, Turkut Çatar, Zeki Koç, Zeynep Nilgün Salmaner.

YEDEK ÜYELER

Parti Meclisinde yer alan yedek isimler ise şöyle:

Adem Demirağaç, Ahmet Yıldız, Alican Çakır, Aylin Hacaloğlu, Bahattin Karaman, Bedriye Irmak, Bedriye Yorgun, Beybün Aslan, Bülent Aşa, Dalha Kaya, Emin Ay, Engin Güleser, Erhan Basut, Erkan Mete, Erol Tunç, Ferit Aktepe, Haydar Üstündağ, Hüseyin Gencer Uçar, İsmail Anci, Kendal Soysal, Leyla Aygün, Lezgin Bingöl, Mahmut Çavlı, Mehmed Ali Yavuz, Mehmet Sabri Gül, Metin Özbadem, Murat Kalmaz, Musa Alkan, Musa Aydın, Mustafa Çampınarı, Necati Pirinççioğlu, Ömer Filitoğlu, Ramazan Doğru, Reşat Aşan, Rohat Gövercin, Sariye İnci, Serkan Baysak, Seydoş Daniş, Seyitbattal Taşdemir, Sinan Kaya, Şerif Bora, Şerif Durmaz, Tarık Zafer Yazıgan, Turhan Yıldırım, Ünal Yusufoğlu, Vedat Yıldız, Veli Aydoğan, Veysi Eski, Yakup Çelik, Yunus Parım.

MERKEZİ DİSİPLİN KURULU

Partinin yeni dönem Merkezi Disiplin Kurulu’nda, Adalet Aydın Sözkesen, Gülistan Koç, Gülseren Pusatlıoğlu Kaçaroğlu, Gülseren Tural, Hüseyin Gözen, Mehmet Karayılan, Mehmet Öner, Ahmet Eken ve Ömer Aşkara yer aldı. 

UZLAŞMA KURULU

Uzlaşma Kurulu’nda ise şu isimler yer aldı: Deniz Yıldırım, Diba Keskin, Mustafa Yıldız, Necdet İpekyüz, Nusret Doğruak, Yıldız Bahçeci, Yüksel Akgün.

Ardından HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP’nin konferans kararlarını açıkladı. Delegelerin oylamasına sunulan kararlar, kabul edildi. 

BULDAN VE SANCAR YENİDEN SEÇİLDİ

Kongrede 1050 delegeden 806’sı oy kullandı.

Oylama sonucunda, 797 geçerli, 9 geçersiz oy ile Buldan ve Sancar yeniden eş genel başkanlığa seçildi.

 

ÖNCEKİ HABER

CEDAW Komitesi 82. oturumunda Türkiye: Bakan Yanık pembe tablo çizdi, kadın örgütleri gerçekleri ortaya serdi

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın militarizasyonu güvenlik değil savaş demek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa