29 Haziran 2022 18:17

Sayıştay'a 5 yeni üye seçildi, muhalefet protesto ederek oylamaya katılmadı

Meclis'te, Sayıştay'a 5 yeni üye seçimi yapıldı. CHP, HDP ve İYİ Parti, "muhalefetin görüşünün alınmadığını ve hangi kriterlere göre hareket edildiğinin açıklanmadığını" belirterek oylamaya katılmadı

TBMM | Fotoğraf: Besti Karalar / DHA

Paylaş

Sayıştay üyeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun belirlediği 10 aday arasından gizli oylamayla seçildi. Seçim sonucuna göre, meslek mensupları kontenjanından Erdoğan Durkut, Selim Erdem ve Ramazan Selek, Hazine ve Maliye Bakanlığı meslek mensupları kontenjanından Mahmut Kazan ve diğer adaylar kontenjanından Muhterem İnce, Sayıştayın yeni üyeleri oldu. 

CHP, HDP, İYİ PARTİ PROTESTO EDEREK SEÇİME KATILMADI

CHP, HDP ve İYİ Parti, "Sayıştay Başkanlığına seçilecek adayların belirlenmesinde muhalefetin görüşünün alınmadığı, adayların belirlenmesinde hangi kriterlere göre hareket edildiğinin açıklanmadığı" belirterek oylamaya katılmadı.

Seçimde AKP ve MHP'den 246 milletvekili oy kullandı. 

CHP: SAYIŞTAY'IN GÖREVİNİ YAPMASINI ENGELLENİYOR

Oylama öncesinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Biraz sonra Sayıştayda boş bulunan 5 üyelik için Genel Kurulca bir seçim gerçekleşecek. Ancak Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kamunun parasının hesabını soran anayasal bir kuruluştur. Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisinin yani milletin gözü ve kulağı olmak zorundadır. Oysa Sayıştay, bu iktidar tarafından kör ve sağır hâle getirilmiştir. Sayıştay, başta kamunun trilyonlarca liralık varlığını kontrol eden Türkiye Varlık Fonu olmak üzere, kamuya ait birçok kuruluşu denetleyememektedir. Denetlediği kuruluşlarda ise ciddi bir denetim yapamamakta, denetim sırasında tespit edilen yolsuzluklara, usulsüzlüklere, yasa dışı iş ve işlemlere ilişkin bulgular ise sansür edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisinden ve milletten saklanmaktadır. İktidar tarafından yapılan partizanca seçimler Sayıştayın görevini tam olarak yapmasını yıllardır engellemekte, yapılan yolsuzluklara, usulsüzlüklere âdeta yol verilmektedir. Bu saydığım nedenlerden ötürü, Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubu olarak biraz sonra yapılacak seçimlere katılmıyoruz" dedi. Altay'ın konuşmasının ardından CHP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk etti. 

HDP: BÖYLE BİR SEÇİMİ KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ

Daha sonra söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da itirazlarını şöyle dile getirdi:

"Sayıştay için üye seçimi yapılacak; daha önce de Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmişti ve orada Komisyon üyelerimizin Sayıştay üyeliğine aday olan isimlerle tanışmak, iletişim kurmak, onların toplantıya gelmeleri, en azından onları tanımak konusundaki talepleri karşılanmamıştı ve görüşlerimiz ileri sürülerek, Komisyon üyelerimiz de dışarı çıkmıştı. Şimdi, AYM'nin, diğer yüksek yargı mekanizmalarının geldiği durum ortada; âdeta her biri bir korkuluğa dönüşmüş durumda maalesef ve bildiğimiz üzere, kamunun milyarlarca liralık kaynağının aktarıldığı Türkiye Varlık Fonu da Sayıştay denetiminin dışına çıkarıldı. Sayıştayın tespit ettiği usulsüzlükler, yolsuzluklar da aslında başka bir yargı mekanizmasında aklanmaya devam ediyor. Bunun en önemli örneği, kayyum atanan belediyelerde Sayıştay'ın tespitlerine rağmen herhangi bir yasal, yargısal işlemin yapılmamasıdır. Sayın Başkan, en ufak bir memur -tırnak içinde ufak diyorum düzey olarak- alınırken bile bir mülakat yapılır "O memurluğa uygun mudur? Geçmişi nedir?" diye. İnsan bir tanır ama Sayıştay gibi üyelik seçiminde bile Komisyon üyelerinin tanımadığı, listenin nerede hazırlandığını bilmediğimiz, kimler tarafından önerildiği açıklanmayan bir liste önümüze konuyor ve "Bunlar arasından bir seçim yapın." deniliyor. Biz böyle bir seçimi kesinlikle kabul etmiyoruz. Listelerin nerede hazırlandığını tabii ki biliyoruz. Görünürde seçim, görünürde demokrasi oyununda bizim verecek bir oyumuz yoktur, kurumların geldiği noktaya katkı sunmak istemiyoruz. Bu hukuksuzluğa, bu haksızlığa, bu görünürde demokrasi oyununa bir tuğla da biz koymayacağız. Halkların Demokratik Partisi Meclis Grubu olarak Sayıştay seçimine katılmıyoruz." HDP milletvekilleri Beştaş'ın konuşmasının ardından Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

İYİ PARTİ SEÇİME KATILMADI, SIRALARINDA BEKLEDİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu'nun konuşması ise şöyle: "Devletin en önemli kurumlarından biri olan Sayıştaya birazdan Türkiye Büyük Millet Meclisi 5 üye seçecek. En sıradan meseleleri bile siyasi parti gruplarının istişareye açtığı Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Sayıştay gibi önemli bir kuruma üye seçerken iktidar partisinin dayatmacı bir tavır takınarak muhalefetin görüş ve düşüncelerini alma ihtiyacı bile hissetmemesi durumu tarafımızdan kabul edilebilir değildir. Geleneklerimizin arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde protesto yoktur. Bu seçimde biz de oy kullanmayacağız ama Türkiye Büyük Millet Meclisinde, sıralarımızda bekleyeceğiz ve konuyla ilgili eleştiri hakkımızı daha sonra kullanmak üzere şimdilik mahfuz tutuyoruz" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fatma Keke'nin katili Özer Ağaoğlu'na müebbet hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal: 'Dezenformasyon yasası' yeni yasama döneminde görüşülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...