28 Haziran 2022 17:09

CHP’li Süleyman Bülbül: Son altı haftada vatandaşın borcu 91 milyar arttı

Son altı haftada yurttaşların borcunun 91 milyar arttığını açıklayan CHP'li Süleyman Bülbül, icra dosyası sayısının 24 Haziran itibariyle 23 milyon 778 bine yükseldiğini belirtti.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Hazinenin iç ve dış borç stokunun mayısta bir önceki aya göre 238,2 milyar lira daha artarak 3 trilyon 364 milyar liraya kadar yükseldiğini belirten CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, AKP iktidarının ülkeyi borç batağına soktuğunu belirtti. Bülbül, son altı haftada yurttaşların borcunun 91 milyar arttığını açıkladı. Bülbül, icra dosyalarının sayısı son bir yılda 1 milyon 485 bin adet arttığını belirterek, 24 Haziran itibariyle 23 milyon 778 bin icra dosyası olduğunu kaydetti.

SWAP BORCU DAHİL NET REZERV EKSİ 53,8 MİLYAR DOLAR

Yazılı açıklama yapan CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Süleyman Bülbül, Merkez Bankasının verilerini paylaştı. 17 Haziran itibariyle brüt rezervin 101 milyar dolara düştüğünü kaydeden CHP’li Bülbül, “AKP iktidarının kötü ekonomi politikası sonucu; elde edilen verilerin de ortaya koyduğu üzere hem ülke hem de vatandaş borç batağına batmış durumda. Türkiye’nin uluslararası yatırım açığı nisan ayında 2,3 milyar dolar küçülerek 236,8 milyar dolara geriledi. Merkez Bankasının, brüt rezervinde 10-17 Haziran günleri arasında, 1,5 milyar dolarlık azalış oldu. 17 Haziran itibariyle brüt rezerv 101 milyar dolara düştü. Brüt rezerv geçen yılın sonuna göre ise 10 milyar dolar azaldı. Swap borcu dahil net rezervi ise eksi 53,8 milyar dolar oldu. Hazinenin iç ve dış borç stoku mayısta bir önceki aya göre 238,2 milyar lira daha artarak 3 trilyon 364 milyar liraya kadar yükseldi" dedi.

"SON ALTI HAFTADA VATANDAŞIN BORÇLARINDA 91 MİLYAR ARTIŞ YAŞANDI"

Kur korumaları mevduat hesabı açanlara verilen faiz tutarına değinen Bülbül, “Cumhurbaşkanlığının TBMM’ye sunduğu ek bütçe kanunu teklifiyle, bütçe gelirleri 1 trilyon 80 buçuk milyar lira büyütülerek 2 trilyon 883 milyar liraya çıkarılıyor. Dolayısıyla başlangıçta yaklaşık 278 buçuk milyar lira olan bütçe açığı tahmini değişmiyor. 24 Aralık 2021’de 11,67 lira olan dolar kurundan altı ay vadeli kur korumalı mevduat hesabı açanlar altı aylık dönemde net olarak yüzde 48,9 oranında faiz elde ettiler. Hazineden ödenen bu faiz halkın cebinden çıktı. Son altı haftada vatandaşların borçlarında 91 milyar liralık artış yaşandı" diye belirtti.

İCRA DOSYALARINDA YAŞANAN ARTIŞ 

İcra dairelerinde bulunan dosyaların artışına da dikkat çeken Süleyman Bülbül, "İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 485 bin adet artarak 24 Haziran itibariyle 23 milyon 778 bine çıktı. Çiftçi, emekli, esnaf, genç borçlu memleket borçlu. Vatandaşın alım gücü kalmadı, enflasyon yüzde 200’lere dayanmış durumda. Memleket bu durumdayken Saray ve yandaşları hayal dünyasında yaşamaya devam ediyor. Ama vatandaş bunun hesabını sandıkta soracak, tek adam rejimini sandıkta ilk seçimde gönderecek” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'ten işçiler: Sus payı değil yoksulluk sınırının üzerinde ücret istiyoruz

SONRAKİ HABER

Emekçiler açlık sınırında yaşamak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...