Hatimoğulları: Operasyon HDP’yi siyasetin dışına itme planının bir parçası

Adana ve Diyarbakır’daki operasyonun HDP’yi siyasetin dışına itme çabasının bir parçası olarak değerlendiren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Bunu başaramayacaklar” dedi.

28 Haziran 2022 16:32
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana ve Diyarbakır’da dün HDP üye ve yöneticilerinin adresleri ile Binevş Kültür Merkezine polis eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınlarda evlerin aranması ardından 38 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk da yer alıyor. Dosyaya gizlilik kararı konuldu.

Operasyonun amacının ve kamuoyuna duyuruluş şeklinin kritik bir mesele olduğunu ifade eden HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, operasyonun kapatma davası ve Kobanê kumpas davası ile HDP’yi siyasi denklemin dışına itmeyi hedefleyen operasyonların bir parçası olduğunu belirterek “Bunu başaramayacaklar” dedi.

Operasyonu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Twitter hesabından çok büyük bir iş başarmış gibi duyurduğunu dile getiren Hatimoğulları, operasyonun tam da 3 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek büyük kongre öncesi gerçekleştiğini belirterek “Sahada arkadaşlarımız kongre çalışmalarına devam ediyor. Soylu da iktidar da iyi bilmeli ki; bu ülkede otoriter bir rejimin tahkim edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

"YALAN HABERLERLE KARALAMA YAPILDI"

Dosya avukatlarından İHD Onur Kurulu Üyesi ve Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Yasemin Dora Şeker de operasyonun amacının HDP’yi bertaraf etme, etkisizleştirme, halka gözdağı olduğunu söyledi. Dosyanın savcısı ve kısıtlama kararını veren hakimi ile görüştüklerini dile getiren Şeker, “3 gün önce kısıtlama kararının gözaltından önce verilmesi her şeyden önce CMK’ye aykırı. Gözaltı kararı dahil her aşamanın 3 gün önceden hazırlandığı anlamına geliyor. Bugün itibarı ile Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamalar dikkate alındığında HDP’ye ve Funda Buyruk’a yönelik bir operasyon olduğunu görüyoruz. Demokrasi isteyen, hukukun üstünlüğünü isteyen avukatlar, Özgürlükçü Hukukçular, Çağdaş Hukukçular olarak tüm itiraz haklarımızı kullanacağız. Funda Buyruk avukat olmasına rağmen Adana Baro Başkanı ile dahi görüştürülmedi. Görüşme hakkı engellendi. Üstelik bir gözaltı kararı bile yok. Savcı gözaltı emri vermiş ancak Sulh Ceza Mahkemesinin gözaltı emri yok” dedi.

Buyruk’un evinden çıkarıldığı andan itibaren yanında olduğunu anlatan Avukat Ayşe Zilan ise, “Çıktığı sırada polislerin birbirlerine TEM Şube yelekleri ve şapkalarının olup olmadığını sorduklarına şahit oldum. Ben anladım ki bir görüntü alıp tam da tahmin ettiğimiz haber furyası başlatılacaktı. O fotoğraf kullanılarak bir haber furyası başlatıldı. Söylenenin aksine hiçbir Gazeteci Funda’yı görüntülemedi. O fotoğrafları emniyet servis etti. Emniyet ve Savcılığın görevi, hakkında soruşturma yürütülen insanların aleyhine çalışma yürütmek değildir. Bir suçu ortaya çıkarmak için kişinin lehine ve aleyhine delil toplamaktır. Ama göz önünde olan bir kişiye yönelik yalan haberlerle karalama yapıldı. Bunun peşinde olacağız” dedi.

"HUKUK KURALLARI YERLE BİR EDİLDİ"

Tüm kısıtlamalara ve engellemelere rağmen gözaltına alma sürecinde usulsüzlükler tespit ettiklerini ifade eden ÇHD Genel Sekreteri Ümit Büyükdağ, iki kişinin darbedilip polise mukavemet ettiğinin iddia edildiğini ve henüz gözaltı işleminin gerçekleşmediği cuma günü  sulh ceza hakimliğinden avukatla görüş kısıtlaması getirildiğini ifade etti.“Ya hukuk bilmiyorlar ya da savcı ve hakim çok yakın arkadaş” diyen Büyükdağ, “Hukuk da yasalar da insan hakları da ceza yargılamalarının temeli de komple yerle bir edildi. HSK şikayetlerini de yapacağız. Evrakıyla, ispatı ile hak ihlali. Ayrıca avukatların evlerinin ve ofislerinin nasıl aranacağı da yasa ile belirlenmiştir. Funda’nın gözaltına alınması ile ilgili baroya bilgi dahi verilmemiş. Avukat gözlemci talep edilmemiş” dedi.

FUNDA BUYRUK DAYANIŞMA GÖSTERENLERE SELAM GÖNDERDİ

Dosyada gizlilik kararı devam ediyor. Avukat kısıtlaması kalkar kalkmaz avukatlar gözaltındakilerle görüşme yaptı. Ancak gizlilik kararı devam ettiği için ne avukatlara ne de gözaltında tutulanlara bilgi verilmedi. Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Funda Buyruk, iyi ve moralli olduğunu belirterek, avukatları aracılığı ile dayanışma gösterenlere selamlarını iletti.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Türk Toraks Derneği: Pandemi bitmiş gibi davranamayız

SONRAKİ HABER

Muğla’da çimento fabrikasına karşı çıkan 11 köylü ifade verdi: Yaşam alanlarına sahip çıkmak insan hakkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...