27 Haziran 2022 15:17

Çiğli Luna Elektrik Fabrikasında işçiler zorunlu ücretsiz izne çıkarılıyor

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Luna Elektrik fabrikasında işçiler, üretimin düşmesi gerekçesiyle zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılıyor.

Fotoğraf: Google Streetview

Reklam

Eren SARAN
İzmir

İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Luna Elektrik fabrikasında işçiler, üretimin düşmesi gerekçesiyle zorunlu olarak ücretsiz izne çıkarılıyor.

Yaklaşık 850 kişinin çalıştığı, elektrik ve su sayaçları üretimi yapan Luna Elektrik’te işçiler, fabrikanın satışından sonra üretimdeki düşüş nedeniyle ücretsiz izne çıkarıldıklarını söyledi. 2021 Eylül ayında İsviçreli Landis+Gyr adlı şirket tarafından satın alınan Luna Elektrik’in, satışın ardından üretim için gerekli olan malzeme siparişlerini vermediği ve elindeki stoklarla üretim yaptığı bu nedenlerle de üretimi düşürdüğü belirtiliyor. Patronun devir teslime kadarki süreçte harcamalarından kâr etmek amacıyla stoklardan çalışmasının bedeli ise işçilere, yıllık izin kullandırma ve ücretsiz izne çıkarılma oluyor.

“YA İMZALA YA DA İSTİFA ET BASKISI YAPILIYOR”

Yaşadıkları süreci anlatan bir işçi, “Geçtiğimiz nisan ayında yılı dolmamış olanları ücretsiz izne, uzun süredir çalışan arkadaşları da yıllık izinlerini kullandırtmaya başladılar. Önce bir iki hafta diye gönderiyorlar ama bir ay geçiyor yine de çağırmıyorlar” dedi.

Luna Elektrik bünyesinde su sayaçları ve elektrik sayaçları üretimi için üç fabrikanın olduğunu ama merkezi bir binaya taşındıklarını belirten bir işçi ise, “Şimdi diğer binalarda üretim epey düştü, kendi bandımızda çalışmıyoruz. Herkes başka bir iş yapar duruma geldi. Devir teslim yapılana kadar da durumumuz böyle gidecek diye endişeliyiz” diye konuştu.

Ücretsiz izin belgesinin zorla imzalatıldığını ifade eden bir başka işçi de “Ya imzala ya da istifa et baskısı yapıyorlar. Bizi üç ay kadar ücretsiz izne gönderme haklarının olduğunu söylüyorlar. Birçoğumuz mecburen imzalıyoruz ama işten çıkmayı düşünenler de var” dedi.

İşçiler, zorunlu ücretsiz izin nedeniyle zorlandıklarını, birçoğunun izindeyken sigortasız işlerde çalışarak evini geçindirmek zorunda kaldığını anlatıyor. Yaşadıkları süreçlerden satın alan şirketin haberinin olmadığını düşünen işçiler, “İsviçreli firma bilse bu durumu müdahale eder diye düşünüyoruz” diyerek seslerinin duyurulmasını istedi.

MESAİLER ZORUNLU, MOLALAR KISA

Üretimde bu yavaşlama olmadan önce de fazla mesaiye kaldıklarını ve mesai ücretlerini alamadıklarını dile getiren işçiler, üretim arttığında zorunlu 12 saat mesaiye kaldıklarını söyledi. Her gün 10 dakika çay, 25 dakika da yemek molasına çıktıklarını belirten bir işçi de “Bu mola hiçbir ihtiyacımızı gidermemiz için yeterli olmuyor. Hızlıca yemeğimizi yiyip tekrar bant başına geçiyoruz. Kadınların yoğun çalıştığı bir fabrikayız. Tuvalete gitmek için şeflerimizden izin alıyoruz. Eğer suiistimal ettiğimiz düşünülmezse molalar yetmediği için ayrıca izin veriyorlar” şeklinde konuştu.  

Luna Elektrik’te 2014 yılında işçiler Birleşik Metal-İş'e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Pandemi döneminde ise servislerde yaşanan sıkıntılar ve zorunlu mesai uygulamasıyla gündeme gelen firma şimdi de patronları Mustafa Karabağlı’nın stoklarla idare ederek üretim yapma kararının faturasını işçilerine kesiyor.

Reklam