26 Haziran 2022 13:03

Almanya’da G7 protestoları: Dünyanın talan edilmesine hayır!

Münih’de gerçekleştirilen G7 ülkeleri zirvesi protesto edildi. Polis saldırısına rağmen barikatı aşanlar “Daha adil ve barış içinde bir dünya” için seslerini yükselttiler.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Münih

Almanya’da Münih yakınlarında toplanan G7 zirvesi tartışılıyor. Medyada günlerdir G7 karşıtlarının “olaylar çıkaracağı”, “mülke zarar verileceği” işlendi. Cuma akşamında itibaren Münih adeta polis işgali altında bir görüntü verdi. Kentin tren istasyonu polis denetiminin en çok yapıldığı nokta oldu.

G7 zirvesinin yapılacağı otel ve çevresi binlerce polisin koruması altına alındı. ABD, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Japonya, Kanada ve Almanya’nın katıldığı G7 zirvesinde pandemi sonrası ekonomi ve Ukrayna savaşı gündemiyle bir araya gelen olan “zengin ülkeler” bir kez daha ekonomik ve siyasi paylaşımı ele aldılar.

AÇLIK, YOKSULLUK VE KİRLİLİK

Cumartesi günü gruplar halinde büyük eylemin yapılacağı Therienviese alanına doğru yol alırken, polisin sanki savaş varmışcasına önlemleri dikkat çekti.

Aralarında Greenpeace, WMF, Attac ve onlarca demokratik örgütün bulunduğu platformun “İklim krizine, türlerin yok olmasına, eşitsizliklere karşı daha adil bir dünya istiyoruz” talebiyle çağrısını yaptığı miting saat 13.00’de başladı. Rengarenk pankart ve bayraklar alanı güzelleştirdi.

Yapılan konuşmalarda, iklimi ve biyolojik çeşitliliği koruma, zengin ve yoksulluk arasındaki uçurumun kapanması, zenginlerin daha fazla vergi ödemesi, açlık ve yoksulluğun tehlikeli boyutlara varmasına değinildi ve bunun için silahlanmaya değil insani yardımların artırılmasına bütçe ayrılması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, “Barış için mücadele edilmeli” çağrısı yapıldı.

Konuşmacılar, G7 ülkelerine seslenerek önümüzdeki 20 yıl içinde kömür, petrol ve gaz yakıtlarını tamamen ortadan kaldırma ve iklime zarar veren enerji sübvansiyonlarını azaltma talebinde bulundular. Mitingde çeşitli kültürel programlar da gerçekleştirildi.

ADİL BİR DÜNYA VE BARIŞ ÇAĞRISI

Saat 14.00’te şehir merkezine doğru yürüyüş başladı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş boyunca çevreden de destekler geldi. Yürüyüşçüler, evlerinin penceresine “Savaşa hayır” dövizleri ve barış bayrağı asanları alkışladı. Ukranya bayrakları ile yürüyüşe katılıp daha fazla silah talep edenler de oldu ve onlar yer yer tepkilerle karşılandı.

Yürüyüşün en kalabalık kollarında birisi olan “Anti-kapitalist blok” polisin oluşturduğu zincir içinde yürüdü. Böyle olmasına rağmen, en çok ilgi gören grup, taşıdıkları pankartlar ve coşkularıyla binlerce kişinin sempatisini ve dikkatlerinü üzerlerine çektiler.

POLİS SALDIRISI

G7 zirvesinin yapılacağı  Garmisch Patenkirchen (Elmau) şehrinde binlerce polisin yanı sıra Münih yürüyüşünü de takip eden 3 bin 500 polis tetikte bekledi. Binlerce kişinin haklı talepler için barışçıl bir şekilde katıldığı yürüyüş, bitiş alanına geldiğinde polisin saldıracağı anlaşıldı ve polis, anti-kapitalist blok alana girerken bir anda saldırarak insanları gözaltına almak istedi. Ortalık bir anda karıştı ve havada boş şişe petleri, bayraklar ve inip kalkan polis copları korkunç bir görüntü oluşturdu.

Onlarca kişi polis tarafında gözaltına alınırken yaralananlar da oldu. Yürüyüşçülerin ısrarı ile polis ablukası kaldırılarak anti-kapitalist blok alana “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganıyla girdi. Sahnede yapılan konuşmada da polisin saldırısı protesto edilerek gençler selamlandı.

Böylece Münih sokakları bir kez daha binlerce kişinin “Daha adil bir dünya” istiyoruz seslerine tanıklık etmiş oldu.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de 2 hafta tatilin bedeli yerli için 5 aylık, yabancı için ise 22 günlük ücret

SONRAKİ HABER

Fazla mesai yapmaktan çocuklarının yüzlerini göremeyen işçiler: İnsan onuruna yaraşır ücretler hakkımız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa